nutricionizam

loaf, ham, tighter max-2796393.jpg

Jedi proteine u svakom obroku

Veliki broj ljudi ne jede dovoljno proteina ili one koje jedu nisu bioraspoloživi. U proteinima iz hrane se nalazi oko 20 aminokiselina i sve su potrebne za sintezu tjelesnih proteina. Možemo reći da proteini ne samo da grade naše mišiće i organe, nego i enzime, antitijela, hormone (glukagon i inzulin) te imaju brojne druge funkcije. Za razliku od ugljikohidrata ili masti, proteini nemaju skladišni oblik u tijelu već se u mišićima i tjelesnim tkivima konstantno pregrađuju, odnosno sinteza i razgradnja proteina se povećava i smanjuje kao odgovor na fiziološku potrebu.

Jedi proteine u svakom obroku Read More »

sardines, fish pictures, fish-1489626.jpg

Vitamin B12

Vitamin B12 je naziv za više spojeva topivih u vodi. Pripada tzv. B kompleksu. Važan je za metabolizam aminokiselina, proteina i masti te za zdrav nervni sistem. Skupini pripadaju metilkobalamin, adenozilkobalamin, hidroksokobalamin i cijanokobalamin. Samo ime navodi na to sadrži kobalt. Metilkobalamin i 5-deoksiadenozilkobalamin aktivni su oblici vitamina B12. Ukupna skladišna masa B12 je 2 do 5 mg u odraslih. Otprilike 80% toga pohranjeno je u jetri.

Vitamin B12 Read More »

girl, fitness, beach-2510880.jpg

Kako oporaviti tijelo nakon infekcije korona virusom?

Bilo koja infekcija i oboljenje isrcpljuju naš organizam i potrebno je vrijeme da se oporavi i iscijeli. Mnogo ljudi mi se javlja ovih dana sa pitanjem kako da se brže oporavi od posljedica zaraze sa COVID-19. Zato sam odlučila u ovom tekstu dati preporuke kako prehranom i životnim stilom pomoći organizmu da se brže oporavi. Fokusirat ću se na oporavak pluća, jetre i mentalnog zdravlja.

Kako oporaviti tijelo nakon infekcije korona virusom? Read More »

Preživjeti COVID 19 uz pravilnu prehranu

Više nego ikada, sad pričamo o prehrani i bavimo se imunitetom. Izgleda da je imunitet osobe ključan kako za prevenciju tako i za oporavak onih koji su se zarazili sa COVID-19. U ovom tekstu ću prvo pisati o prehrani tokom zaraženosti sa COVID 19 a onda o savjetima za oporavak organizma. Držat ću se savjeta za osobe koje se liječe kod kuće. Bolničko liječenje zahtijeva drugačiji pristup i neću se doticati u ovom tekstu.

Preživjeti COVID 19 uz pravilnu prehranu Read More »

lokum, turkish honey, iftar-1098827.jpg

Ramazanski post i prehrana

Uvijek sam imala sreću da mi predaju sjajni ljudi iako sam se školovala u BiH. Valjda zato što sam i sama oduvijek voljela znanje i učenje, pa su u moj život dolazili uvijek odlični predavači iz BiH i zemalja iz okruženja. Jedan od njih je prof. Midhat Jašić, koji je bio moj mentor za izradu doktorata. Inače sam bila njegova asistenica mnogo godina i puno stvari me naučio. Kad su mi se čitatelji javili sa molbom da napišem nešto na temu ramazanske prehrane, sjetila sam se teksta prof. Jašića na ovu temu koji mi se jako svidio prethodnih godina i zamolila sam da prenesem na svoj blog. Mislim da na ovaj tekst nemam ništa dodati, jer je jako detaljan i praktično primjenjiv.

Ramazanski post i prehrana Read More »

adult, back view, coffee-2178904.jpg

Opadanje kose, prehrana i navike

Kosa je oko 80% građena od proteina keratina, oko 17% drugih proteina, 1% lipida, oko 0,5% mineralnih materija i tragova nukleinskih kiselina. I među keratinima kose ima razlike, pa nije svejedno da li se radi o keratinu vanjskog ili unutrašnjeg dijela vlasi. Tako se u vanjskom sloju nalaze proteini i lipidi a u unutrašnjem uglavnom proteini. Proteini kose su građeni od 18 aminokiselina koje su povezane amidnom, disulfidnom, vodikovom, jonskom i hidrofobnom vezom. Naravno da je osnova amidna veza koja povezuje aminokiseline u spiralu cijelom dužinom vlasi. Ove veze se kidaju djelovanjem kiselina, baza i rezanjem. Ne mogu se ponovo uspostaviti nakon kidanja. Najslabija veza je vodikova u suhoj kosi. Otvara se kvašenjem kose a ponovo formira sušenjem.

Opadanje kose, prehrana i navike Read More »

bags, shopping bags, paper-4543999.jpg

Šta kupiti od hrane za izolaciju?

Ovih dana gledam kako se kupuju namirnice za izolaciju. Razumijem ljude. Na Balkanu svi imamo neka sjećanja na siromaštvo i ratove. Svi smo doživjeli glad i nestašicu a to ostavlja tragove. Zato ne osuđujem, nego pokušavam da razumijem. Ipak, ne znamo koliko će ovo trajati i ako budemo svu kupovinu sveli na bijelo brašno, ulje, šećer i rižu, bojim se da ćemo napraviti gore posljedice. Dakle, šta nam je to potrebno od hrane kako bi očuvali imunitet, održali kilažu, poboljšali probavu zbog nekretanja?

Šta kupiti od hrane za izolaciju? Read More »

coronavirus, virus, mask-4914028.jpg

Hrana u doba korone – izbjegnite virus na namirnicama, ambalaži i u kuhinjama

Ovo je jedno od pitanja koje se često postavlja u ovoj situaciji. Zvanični stav EFSA, Evropske agencije za sigurnost hrane, jeste da se virus ne prenosi hranom.

U slučaju da se proguta hrana koja ga sadrži, hloridna kselina u žulucu ga najvećim dijelom razori i izbaci vani.
Sasvim je drugi problem što prilikom pripreme hrane možemo koristiti namirnice ili ambalažu koja na sebi ima virus. Mjere predostrožnosti su slijedeće:

Hrana u doba korone – izbjegnite virus na namirnicama, ambalaži i u kuhinjama Read More »

pills, supplement, medicine-6127501.jpg

Dodaci prehrani – prvi dio

Dodaci prehrani su koncentrati hranjivih i zaštitnih tvari koji se koriste u svrhu nadopune prehrane, očuvanja zdravlja i prevencije bolesti te pomažu kod ozdravljenja i ublažavnju određenih simptoma bolesti. Ne smiju biti zamjena za pravilnu prehranu. Dolaze u različitim oblicima kao što su tečnosti, kapsule, tablete, prah itd. Različite su i forme odnosno formulacije. Vrlo često jedna formulacija odgovara jednoj osobi dok drugoj izaziva probavne smetnje i težinu. Zato se uvijek preporučuje individualni pristup kako bi se što bolje odredila doza i vrsta dodatka prehrani.

Dodaci prehrani – prvi dio Read More »

Scroll to Top