nutricionizam

o nama

Mi smo duhovna, racionalna i fizička bića. Svi dijelovi naše ličnosti su podjednako važni a prehrambene i životne navike često su ogledalo našeg mentalnog stanja. Naše mentalno i fizičko zdravlje su povezani. Ovo se posebno vidi u izvoru hrane i namirnica. Naime, mentalno zdravlje utiče na način kako jedemo, dok opet sastojci iz hrane sa druge strane imaju uticaj na naše mentalno zdravlje. Upravo zato povezale smo ove dvije interakcije i tako je nastala ova stranica. Mentalno zdravlje nije tabu tema i svaki pojedinac u određenim fazama života zatreba stručnu pomoć. Biti svjestan toga, je prvi korak ka poboljšanju. Mentalni obrasci su prisutni i u prehrani, posebno kada govorimo o različitim poremećajima kao što su anoreksija, bulimija, ortoreksija, emocioanalno prejedanje itd.

Ovom web stranicom cilj nam je podići svijest o pravilnoj prehrani i mentalnom zdravlju. Ovdje ćete pronaći teme koje vam mogu pomoći u rješavanju vašim problema te vas uputiti u kojem smjeru krenuti. Nudit ćemo vam i programe koji će obuhvatati mentalno zdravlje i prehranu, kako za pojedince tako i za grupe, poput firmi i preduzeća. Za one koje više vole individualni rad, tu smo za rezervaciju vaših termina.

Ko smo mi?

Doc.dr. Marizela Šabanović, nutricionistica

  • 16 godina iskustva rada na fakultetu zvanju asistentice, više asistentice i docentice na predmetima iz uže naučne oblasti „Nutricionizam“
  • Uživa da prenosi znanje te je u svom radu u struci poznata kao neko ko prije svega educira klijente kako i na koji način kombinirati namirnice, praviti bolje izbore i naučiti šta našem tijelu odgovara
  • Do sada je realizovala više projekata izrade jelovnika za određene populacije poput prehrane za kardiovaskularne pacijente, oboljele od raka, oboljele od upalnih bolesti crijeva, prehrane studenata, prehrane kod bolesti štitne žlijezde id.
  • U svom radu poseban fokus stavlja na žensko zdravlje i prehrambene potrebe žena.

Mr.sci. Mirela Šabanović Efendić, klinička psihologinja

  • Više od 10 godina iskustva u radu sa mladima i djecom,
  • Educirana za psihološku procjenu mladih putem Pasoša kompetencija, 
  • Iskustvo na građenju roditeljskih kompetencija kroz rad sa roditeljima djece sa poteškoćama u razvoju, 
  • ACT i CFT psihoterapeut
  • Educirana za kliničke procjene.
Scroll to Top