nutricionizam

woman, cooking, vietnamese cuisine-6754248.jpg

Planiranje prehrane

Vrlo često dobijam pitanja kako početi sa promjenama prehrane. Mislim da je najbitnije imati dobar plan, nabavke i kupovine namirnica. Zato sam napravila kratku listu šta ja uvijek imam u svojoj kuhinji. Žitarice Iako godinama traje hajka na gluten, ako nemate ustanovljenu celijakiju, intoleranciju ili probleme sa štitnom žlijezdom, nema razloga da izbjegavate pšenicu. Prednost […]

Planiranje prehrane Read More »

noodle, pasta, food-1303003.jpg

Tjestenina i debljanje

Prema nedavno objavljenoj Bloomberg-ovoj listi, najzdravije nacije na svijetu su španjolska i italijanska. Ove dvije države karakterizira Mediteranska prehrana koja je bogata svježim povrćem i voćem, maslinovim uljem i ribom. Osim toga, imaju odlične porodične veze, vrijeme za odmor i uživanje. Očito da materijalna sigurnost koja nije karakteristična za ove države, ne znači bolji i zdraviji život. Kako mi to kažemo „Nije sreća, para puna vreća“ ili „Ne jede meso ko ima, već ko je naučio“.

Tjestenina i debljanje Read More »

Astaksantin

Već dugo se zna da hrana sadrži biološki aktivne komponente koje mogu pomoći u očuvanju zdravlja a neke od njih, kad se izdvoje i koncentriraju mogu biti i odlična terapija kod razičitih stanja. Svijet pigmenata je u fokusu istraživanja zadnjih godina i svaki dan se otkriva nešto novo. Jedna takva molekula je i astaksantin.

Astaksantin Read More »

grocery, shopping, supermarket-1232944.jpg

Hrana koja sadrži ostatke pesticida

Pesticidi su proizvodi hemijskog ili biološkog porijekla namijenjeni zaštiti biljaka od nametnika (insekticidi, fungicidi), uništavanje neželjenih korova (herbicid), djelovanju na specifične životne procese biljaka (desikanti, defolijanti, sprečavanje otpadanja plodova itd.).

Cilj korištenja je povećati prinos i zaštiti plodove od bolesti i štetočina. Svako korištenje pesticida utiče na cijeli ekosistem. Nesavjesnim korištenjem svaki od njih se može naći u lancu prehrane ljudi. Upravo zato, bitno je znati njihove maksimalno dozvoljene doze, poluživot kao i letalne doze. Sa aspekta prehrane, najveću ulogu imaju ostaci pesticida odnosno rezidue koje se nalaze u konačnom prehrambenom proizvodu.

Hrana koja sadrži ostatke pesticida Read More »

eye, iris, look-1132531.jpg

Prehrana i zdravlje oka

ekako smo skloni da sve što imamo, podrazumijevamo. Tako je i sa vidom. Postanemo svjesni koliko je važan tek kad se dese problemi. A naše oči su nam ne samo prozor u svijet nego i ogledalo duše. Određeni stastojci iz hrane mogu pomoći zdravlju ovog tako važnog organa, što je posebno važno kod retinopatije, makularne degeneracije, glaukoma i katarakte ali i dijabetesa koji može biti uzrok zdravstvenih komplikacija oka.

Prehrana i zdravlje oka Read More »

Solgar Full Spectrum Curcumin

Sastojci iz hrane sa biološki aktivnim djelovanjem su sve popularniji i predmet sve većeg broja istraživanja. Posebna pažnja posvećuje se začinima. Jedan od najpoznatijih je kurkuma koja se dobija mljevenjem korijena biljke Curcuma longa. Ljekovito svojstvo pokazuje grupa spojeva, žute boje, koji se zovu kurkumoidi. Najvažniji od njih je kurkumin. Upravo se njegovim izučavanjem došlo do zaključka da kurkumini najbolje djeluju u smjesi. Kurkumoidi ispoljavaju jako mnogo djelovanja a svakako su najvažniji: antiseptičko, analgetičko, protivupalno, antioksidativno, antimalarično itd.

Solgar Full Spectrum Curcumin Read More »

herbal tea, tea, herbs-1410565.jpg

Čajevi koje volim i koje uvijek imam

ako vjerujem u moć biljaka i prirode. Upravo iz biljaka je potekla moderna farmacija. Danas se mnogo zna o djelovanju biljaka i njihovim sastojcima. I opet, svaki dan se otkriva nešto novo jer mi imamo blagoslov da živimo u doba kada nauka galopom napreduje. Sve to ima i svoje mane. Često vidim mješavine čajeva koje su „obogaćene“ raznim dodacima poput aroma, boja i sladila kako bi nam bile ljepše. To nisu čajevi koji imaju namjenu da pomognu određenim simptomima, nego su više osvježavajući napitak.

Čajevi koje volim i koje uvijek imam Read More »

asparagus, steak, veal steak-2169305.jpg

Bioraspoloživost željeza

Željezo je mineral koji se prirodno nalazi u mnogim namirnicama biljnog i životinjskog porijekla. Osnovna je komponenta hemoglobina. To je protein koji se nalazi u eritrocitima i prenosi kisik od pluća do tkiva. Željezo ulazi u sastav i mioglobina, proteina koji prenosi kisik do mišića. Željezo je neophodno za rast i razvoj i normalno ćelijsko funkcionisanje kao i sintezu nekih hormona. Najveći dio željeza u organizmu se nalazi u hemoglobinu i to 3 do 4 g. Ostatak je pohranjen kao feritin ili hemosiderin u jetri, slezeni i koštanoj srži ili je smješten u mioglobinu u mišićima.

Bioraspoloživost željeza Read More »

Scroll to Top