nutricionizam

herbal tea, tea, herbs-1410565.jpg

Čajevi koje volim i koje uvijek imam

Jako vjerujem u moć biljaka i prirode. Upravo iz biljaka je potekla moderna farmacija. Danas se mnogo zna o djelovanju biljaka i njihovim sastojcima. I opet, svaki dan se otkriva nešto novo jer mi imamo blagoslov da živimo u doba kada nauka galopom napreduje. Sve to ima i svoje mane. Često vidim mješavine čajeva koje su „obogaćene“ raznim dodacima poput aroma, boja i sladila kako bi nam bile ljepše. To nisu čajevi koji imaju namjenu da pomognu određenim simptomima, nego su više osvježavajući napitak.

Ukoliko uzimate lijekove, za preporuku čaja treba obavezno pitati ljekara ili farmaceuta. Čaj nije zamjena za terapiju koju propiše liječnik. Uvijek treba uzeti u obzir svoje stanje i potrebe. Ja lično prednost dajem domaćim čajevima koji rastu kod nas jer vjerujem da je to nama najbliže i najprihvatljivije za organizam. Čajeve treba poznavati i prilagoditi svom stanju ali postoje neke vrste koje uvijek imam u svojoj kuhinji. Oni odgovaraju meni i mom organizmu. Zbog širokog spektra djelovanja, preporučila bih da ih svi uvrste u svoju redovnu konzumaciju.

Matičnjak (Melissa officinalis) je izuzetno vrijedna biljka. Čaj od matičnjaka djeluje umirujuće, smanjuje anskioznost, pomaže kod nesanice, depresije i napetosti. Olakšava nadutost pa je dobar i kod PMS-a. Pozitivno djeluje na imunitet a lokalno se može staviti i na herpes kako bi se ubrzao njegov prolazak. Ublažava mučninu, poboljšava koncentraciju. Postoje studije koje su potvrdile pozitivno djelovanje ekstrakta matičnjaka kod Alzhaimerove bolesti, te njegovo protivupalno djelovanje.

Uspijeva kod nas kao žbun. Jako je dekorativan i divno miriše na limun. Čaj se priprema uobičajeno. Ja planiram napraviti ovog ljeta i tinkturu.

Majčina dušica (Thymus serpyllum) je jedna od najpoznatijih biljaka protiv prehlade, antiseptik, smiruje grčeve tokom menstruacije a odlična je i kod bronhijalnih problema. Koristi se za ublažavanje kašlja i protiv parazita. Može se koristiti kao čaj ali i kao začin, u obliku krema, tinktura ili sirupa. Nju nemam nego je kupujem. Trudim se da uzmem proizvođače koji imaju dobru proizvođačku praksu.

Majčina dušica sadrži dosta biološki aktivnih supstanci od kojih treba izdvojiti karvakrol, timol, eterična ulja itd. Poznata je kao antiseptik (djeluje protiv mikroorganizama), antispazmolitik (ublažava grčeve), smanjuje nadutost i vjetrove, djeluje smirujuće, pomaže izbacivanju sluzi kod bolesti dišnih organa. Može se koristiti i za njegu kože izvana kod liječenje akni. Zbog svega ovoga, stanja kod kojih se preporučuje majčina dušica su otežana probava, bronhitis, upale grla, bolne menstruacije i mamurluk. Pozitivno djeluje i na sluznicu usta pa se može kombinirati sa žalfijom za ispiranje desni.

Ako se koristi kao začin, odlično se slaže sa mesom i ribom, juhama, umacima, varivima itd. Dobro je stavljati u hranu koja se teže probavlja. Zbog jakog mirisa odlična je i za jagnjetinu i sva mesa intenzivne arome i koja zahtijevaju mariniranje. Dodaje se pri kraju kuhanja da bi se zadržala njena svojstva.

Nus pojava majčine dušice može biti alergija. Takođe, ne smiju je koristiti trudnice i dojilje. Majčina dušica potiče menstruaciju pa može izazvati pobačaj.

Nana ili menta (Mentha piperita) je sigurno najviše korišteni čaj u narodu. Ima veoma široko djelovanje. Koristi se iznutra ali i u obliku različitih pripravaka izvana. Sadrži dosta mentola koji joj daje poseban miris i osjećaj hlađenja na jeziku. Mentol se može naći u šamponima protiv peruti. Pomaže kod mučnine, bolova u stomaku, proljeva ili zatvora. Jako je dobra u sezoni prehlade i gripe te jačanju imuniteta. Istraživanja pokazuju da menta sadrži i dosta željeza te vitamina B skupine, kalija i kalcija. Iako ima mnogo prednosti čaj od mente ne treba uzimaju dojilje i trudnice koje su već imale opasnost od pobačaja.

Kunica, stolisnik ili hajdučka trava (Achillea millefolium)  je veoma vrijedna biljka koja se u narodu oduvijek koristila za previjanje rana. Djeluje protivupalno i obnavlja sluznicu. Ovo je biljka koja je veliki prijatelj ženskog zdravlja. Preporučuje se kod upale jajnika, visoke temperature, infekcija mokraćnog mjehura, probavnih tegoba, manjka apetita, menstrualnih problema, visokog pritiska, upale živaca, otoka itd. Zanimljivo je da se preporučuju i kupke od ove biljke za liječenje ginekoloških problema i hemoroida.

Žalfija, kadulja ili pitomi pelin (Salvia officinalis) je začin i čaj. Ima izuzetna svojstva protiv mikroorganizama i gljivica. Odlična je za želučane probleme, bronhitis, kašalj, prehlade i gripe. Nezamjenjiva je za ispiranje desni kod različitih infekcija i upala. Može se koristiti i lokalno kao antiseptik za kožu. Prpeoručuje se i ženama u menopauzi jer smanjuje valunge, pretjerano znojenje, poboljšava raspoloženje. U narodu je poznata kao lijek protiv pobačaja. Međutim, smanjuje proizvodnju mlijeka i daje okus mlijeku, pa se ne preporučuje dojiljama, osim ako žele prestati sa dojenjem. Žalfija se ne smije piti dugo niti u velikim količinama zbog jakog eteričnog ulja koje čak može biti otrovno. Međutim, ne brinite. Jedna šolja na dan neće imati toksičan efekat. Takođe, ukoliko se uzima neki lijek, pitati ljekara za moguće interakcije.

Scroll to Top