nutricionizam

woman, cooking, vietnamese cuisine-6754248.jpg

Planiranje prehrane

Vrlo često dobijam pitanja kako početi sa promjenama prehrane. Mislim da je najbitnije imati dobar plan, nabavke i kupovine namirnica. Zato sam napravila kratku listu šta ja uvijek imam u svojoj kuhinji.

Žitarice

Iako godinama traje hajka na gluten, ako nemate ustanovljenu celijakiju, intoleranciju ili probleme sa štitnom žlijezdom, nema razloga da izbjegavate pšenicu. Prednost dati integralnom brašnu. Kupiti i kukuruzno brašno te heljdino i ječmeno. Na ovaj način uvijek imate osnovu za pripremu nekih brzih uštipaka, muffina i hljeba. Nezobilazno je imati i rižu. Ja kupim i običnu i integralnu a Vi odlučite. Za doručak ili kolače nije loše imati i obične zobene pahuljice. Sve ovo možete kupiti na mjesečnom nivou i više ne misliti o tome. Obavezno kupite i neki tjesteninu da imate. Rok trajanja joj je gotovo beskonačan.

Voće i povrće

Idealno je imati svježe i domaće ali priznajmo da nam je to ponekad teško. Zato uvijek biram da u zamrzivaču imam smrznutog graška, mrkve i carsku mješavinu. Zamrznuto povrće se brzo kuha a sačuvalo je sva dobra svojstva. Rok trajanja je prilično dug tako da i smrznuto povrće možete kupovati na mjesečnom nivou ili čak na nekim akcijama. O kvaliteti smrznute hrane sam pisala ovdje.

Mliječni proizvodi, jaja i meso

Fermentirani proizvodi su naši prijatelji. Ipak, pametnije je uzeti probiotičke ili kefir. Ovo treba kupiti sedmično. Idealno je imati svoja kefirna zrna i pripremati kefir. Kad Vam dosade možete ih zamrznuti. Pomažu probavu i posebno ih preporučujem osobama sa narušenom crijevnom florom. U kraju gdje ja živim jako se puno jede kiselo vrhnje u svim oblicima. I zato ga svi imaju u frižideru. Slično je i sa puterom i jajima. Ja nastojim vikendom otići na pijacu i kupiti domaća jaja. To planiram jednom u petnaest dana jer je rok trajanja jaja mjesec. Mladi sir naručujem najmanje jednom u deset dana.

Meso kupujem par puta mjesečno ili kad naletim na dobru ponudu. Isječem na porcije i zamrznem. Najbolje je ove kupovine planski obavljati. Ako hoćete imati brzo neki lagani ručak, obavezno imajte smrznutog pilećeg mesa. Ja volim imati i smrznutog lososa jer se priprema za 15 minuta a izuzetno je hranjiv.

Masti i ulja

U kuhinji najviše volim maslinovo ulje. Kupim jedno za kuhanje (ulje masline) i obavezno jedno ekstra djevičansko. Žao mi je da sa ovim drugim kuham. Ono je za salate i da obogati neka jela. Sa ova dva ulja možete skuhati apsolutno sve. Ako želite malo egzotike onda nabavite i kokosovo ulje za neke poslastice. I već sam rekla da puter morate imati.

Zaslađivači

Bez obzira na trendove, ljudi generalno vole slatko. Ja u kući imam, nećete vjerovati i obični šećer. Eto priznala sam. Doduše, 1 kg mi traje godinu, ali imam, da se nađe. Uvijek imam i meda, hurme i kokosov šećer. Kad Vam podne šećer od ovih sastojaka možete napraviti svašta. Nekad sam imala i steviju, ali sad jako teško nađem čisti oblik. Ostale zaslađivače kao što su polihidroksilni alkoholi ne kupujem, jer iskreno, ne volim slatkiše i rijetko pravim kolače.

Ostalo

Jako volim začine. Kad jednom krenete da ih koristite, ući će Vam u praksu. Osnovni začini koje koristim su so, biber, kurkuma, curry, đumbir, muškatni orah… Dakle, kupite sebi po bočicu začina i onda ste mirni barem godinu. Čuvajte ih na suhom mjestu, nikako iznad šporeta. Toplina ih može uništiti. Jednom u par mjeseci dobro je kupiti i sjemenke (lan, susam i sl.) te orašastih plodova. Suho voće ipak ne čuvajte dugo.

Mislim da na osnovu ovog teksta možete napraviti plan svoje kupovine. Preporučujem da napravite listu svojih zaliha i onda uporedite. Mnogo hrane se bespotrebno baca. Dobar plan je zlata vrijedan. Ostavite sebi vrijeme za kupovinu i uvijek idite sa spiskom. Izbjegavajte prerađenu hranu jer time ćete sebi učini ogromnu uslugu. Sledeći korak je planiranje obroka, ali to ćemo neki naredni put.

Napomena: fotografija preuzeta sa interneta.

Scroll to Top