nutricionizam

eye, iris, look-1132531.jpg

Prehrana i zdravlje oka

Nekako smo skloni da sve što imamo, podrazumijevamo. Tako je i sa vidom. Postanemo svjesni koliko je važan tek kad se dese problemi. A naše oči su nam ne samo prozor u svijet nego i ogledalo duše. Određeni stastojci iz hrane mogu pomoći zdravlju ovog tako važnog organa, što je posebno važno kod retinopatije, makularne degeneracije, glaukoma i katarakte ali i dijabetesa koji može biti uzrok zdravstvenih komplikacija oka.

Sastojci iz hrane koji imaju utjecaj na zdravlje oka su:

1.       Vitamin A

Vitamin A igra važnu ulogu našeg vida. Ulazi u sastav rodopsina, proteina koji je bitan za vid u uvjetima lošijeg svjetla. Nedostatak vitamina A može biti uzrok i tzv.suhog oka (kseroftalmija). Osim toga vitamin A je jak antioksidans koji pomaže usporavanje neuropatije (oštećenje živca) uključujući i dijabetičku neuropatiju. Studije pokazuju da prehrana bogata vitaminom A može reducirati rizik od katarakte i starosne makularne degeneracije.

Hrana koja je bogata vitaminom A je slatki krompir, zeleno lisnato povrće, bundeva, svo narandžasto voće i povrće.

2.       Vitamin E

Mnogo bolesti je povezano sa oksidativnim stresom i disbalansom između slobodnih radikala i antioksidanasa. Vitamin E je snažan antioksidans koji pomaže uklanjanje slobodnih radikala. Studije pokazuju da se sazrijevanje očne mrene može usporiti ukoliko se uzimaju preporučene doze vitamina E. Često se dešava da ljudi iz neznanja izbace masnoće čime smanjuju i unos vitamina E. Simptomi nedostatka vitamina E su oštećenja živaca, slabost mišića, loša koordinacija, prisilno kretanje oka itd.

Izvori vitamina E su žitarice, bademi, orasi, kikiriki, kikiriki maslac, losos, avokado itd.

3.       Vitamin C

Kao i vitamin E, radi se o antioksidativnom djelovanju.  Odličan je u prevenciji bolesti  kao što je katarakta. Vitamin C je bitan i za sintezu kolagena, koji gradi naše oči. Odličan izvor vitamina C je citrusno voće, zeleno povrće, bobičasto voće itd.

4.       Vimini B skupine

Vitamini B skupine mogu smanjiti nivo homocisteina, proteina koji je povezan sa upalom te smanjiti rizik od razvoja makularne degeneracije. Vitamin B2 se povezuje sa prevencijom katarakte,  a vitamin B3 sa prevencijom glaukoma.

Izvor vitamina B skupine su integralne žitarice, iznutrice, banane, lisnato povrće itd.

5.       Lutein i zeaksantin

Lutein i zeaksantin su pigmenti koji su antioksidansi. Pripadaju porodici karotenoida. Nalazi  se u zelenom povrću, žumanjku jajeta, citrusnom voću, kukuruzu itd. Oba pigmenta se mogu naći u makuli i retini oka, gdje pomažu flitriranju svjetlosti koja može biti potencijalno opasna za naše oči. Ovo je posebno važno kod svjetlosti koja bliješti. Studije pokazuju da unos dovoljnih količina može usporiti razvoj makularne degeneracije. Još uvijek se razmatraju tačne doze koje bi mogle pokazati terapijsko djelovanje. Pokazalo se da uzimanje 20 mg dan luteina tokom 6 mjeseci nije imalo negativnih efekata. Ipak, čak i male doze kao što je nekoliko mg luteina i zeaksantina pokazuje pozitivno djelovanje.

6.       Omega 3- masne kiseline

Omega -3 masne kiseline se nalaze u ćelijskim mebranama posebno retine oka. Pokazale su se odličnim kod dijabetičke retinopatije. Omega -3 masne kiseline pomažu i kod suhog oka jer povećavaju produkciju suza. Ima ih u ribama, sjemenkama, chia sjemenu, maslinovom ulju, orašastim plodovima itd.

7.       Cink

U kombinaciji sa vitaminima, cink je odlična antioksidativna zaštita naše mrežnice. Pomaže kod upalnih stanja i snižava rizik od makularne degeneracije. Ima važnu ulogu u dijeljenu ćelija unutar oka, osigurava dobru cirkulaciju. Ima ga u ribama, mesu, orašastim plodovima.

Svi ovi sastojci iz hrane mogu se naći u obliku dodataka prehrani koji su namijenjeni zdravlju oka. Posebno se preporučuju kod laserskih zahvata i svih bolesti oka, a na preporuku liječnika.

Kod prevencije je svakako važna pravilna prehrana bogata svim ovim sastojcima. Zato bi svakodnevno u prehrani trebalo kombinirati slijedeće namirnice:

–          Salata, sok ili svježa mrkva,

–          Svo zeleno lisnato povrće,

–          Karfiol, brokule,

–          Citruse (limun, narandža, grejp),

–          Grah i grašak,

–          Jaja,

–          Kukuruz,

–          Bundeve, lubenica, dinja, kivi,

–          Orašasti plodovi (badem, orasi, lješnjak)

–          Sjemenke (suncokreta, lan, susam),

–          Riba, morski plodovi,

–          Meso životinja iz slobodnog uzgoja.

Pored prehrane naše oči trebaju odmor od svih ekrana kojima smo okruženi. Tokom rada potrebno je povremeno skrenuti pogled sa ekrana u neku \”neutralnu\” zonu. Zelena boja odmara oči tako je dobro pogledati u neku biljku. Boravak u prirodi pomaže oporavku i odmoru. Izbjegavati agresivnu šminku, paziti na higijenu kozmetičkih preparata i peškira kojima brišemo lice. Dobar san i manje stresa svakako će imati pozitivan utjecaj na oči.

Scroll to Top