Savremeni načini kuhanja se ne mogu zamisliti bez pečenja u toplom zraku ili popularnog air fryer-a. Ipak gomilanje uređaja u kuhinji zna biti jako naporno i teško za skladištenje. Zato sam se jako obradovala kada sam vidjela da pećnica BOSCH model HRG7761B1 ima opciju air fryer. Posebnost je i po tome što obični uređaji na vrući zrak obično imaju male ladice za pečenje a u ovom slučaju moguće je ispeći veću količinu hrane odjednom i tako uštediti na vremenu i utrošenoj energiji.

Pečenje sa opcijom air fryer je brže u odnosu na običnu pećnicu zbog brže cirkulacije vrućeg zraka. Tako npr. pileći bataci se u običnoj pećnici peku oko 40 do 50 minuta dok u vrućem zraku budu pečeni za 25 do 30 minuta. Zbog ravnomjerne distribucije toplog zraka air fryer daje hrskavu teksturu izvana. Ipak ponekad unutrašnjost može biti nešto više suha u odnosu na obično pečenje u pećnici. Prilikom pečenja hrane u air fryeru se koristi manje ulja nego kod tradicionalnog pečenja u pećnici. Na taj način se smanjuje unos masnoće, naročito zasićenih masti poput ulja. Za sve ljubitelje okusa pržene hrane air frayer je odlično rješenje jer hrana ima taj specifični ukus. Pečenje u pećnici je zato idealno za spora jela kod kojih je bitno sporije razvijanje okusa kao kod pečenja većih komada mesa.

Prednosti opcije air frayer kod Bosch pećnice su jednostavna upotreba. Nema puno podešavanja. Samo se jednostavno odabere opcija air fryer i podesi željena temperatura i vrijeme. Ja je rado koristim i za brzo podgrijavanje hrane jer nemam mikrovalnu pećnicu.

Pečenje pizze kod kuće a da ona bude iste teksture i hrskavosti sada je jako lagano jer Bosch pećnica opciju pizza pečenje. Ova funkcija je specijalizovana tako da omogući odlično pečenje pizze sa optimalnom raspodjelom toplote kako bi korica bila hrskava a sir i preliv ravnopravno pečeni. Naime, tokom pečenja sa ovom opcijom koristi se kombinovana konvekcijske toplote i specijalizovane raspodjele toplote sa gornjeg i donjeg grijača. Na ovaj način omogućava se postiže se visoka temperatura (obično oko 250°C) koja je idealna za pečenje pizze. Sve ovo omogućava postizanje karakterističnih osobina pečenog tijesta pizze. Ova opcija dolazi i kao zadana u programima tako da se ne mora posebno voditi računa o podešavanjima za one koji nisu vješti u kuhinji. Bosch pećnice imaju odličnu kontrolu vlažnosti tako da se ne mora brinuti da će jelo biti suho. Na taj način se u kućnim uslovima mogu postići profesionalni efekti izrade pizze.
Ova opcija se može koristiti i za mnogo drugih jela koja zahtijevaju visoke temperature. Ja sam koristila za pečenje jednog velikog palačinka sa špinatom za doručak i pokazala se odličnom. Temperatura pečenja se dostiže jako brzo što je idealno za brzo spremanje omiljenog obroka nakon dolaska s posla.
