nutricionizam

PEČENJE I ODMRZAVANJE HRANE U BOSCH PEĆNICI Model HRG7761B1

Mislim da je centralni uređaj u svakoj balkanskoj kuhinji upravo rerna ili pećnica. Zavisi kako je zovete. Nekada su to bile stare peći na drva u kojima se peklo i okupljalo okolo da se ugrijemo. Danas su to savremene pećnice koje nude mnogo toga. Neki će reći da je nekada bilo bolje a neki da je sad bolje….neriješena rasprava. Mislim da je najbitnije da nas kuhinja okuplja i da pravimo uspomene oko pećnice. Moram reći da je mene jako oduševila upravo ugradbena pećnica BOSCH model  HRG7761B1 sa jako mnogo funkcija. Ustvari, što je više upoznajem vidim da je to više uređaja u jednom pa se time izbjegava sakupljanje aparata u kuhinji sa kojima ne znate šta bi i gdje da ih složimo. Zato ću se potruditi da svaku funkciju posebno predstavim. Bez žurbe i uz prigodne savjete jer ova pećnica to zaista zaslužuje. Od samog početka upravljanja sve je vrlo jednostavno i intuitivno. Izbor programa vrši se uz pomoć TFT zaslona osjetljivog na dodir s digitalnim kontrolnim prstenom. Vrlo jednostavnim prelaskom preko prstena, dolazimo do željene vrste grijanja. Možemo podešavati vrijeme, temperaturu, dodavati paru, odmrzavati, peći u vrućem zraku, držati podgrijano, peći pizzu ili drugo tijesto. Kako upoznajem mogućnosti tako sam više oduševljena jer pečenjem možemo mnogo uticati na kvalitet i nutritivnu vrijednost hrane. Naime pečenjem hrane u pećnici dolazi do gubitka vitamina. Količina vitamina C se može smanjiti 50 do 70%, ovisno o temperaturi pečenja. Vitamini B kompleksa mogu imati gubitak 10-50%. S druge strane gubitak minerala nije značajan kao što je prilikom kuhanja u vodi. Pečenjem se može izgubiti voda. Ovo može biti problematično kod pečenja povrća jer isparavanjem mogu da se dese i gubici vitamina. Pečenje ima prednost nad prženjem jer se može i ne mora koristiti masnoća. Ako u isto vrijeme pazimo na visinu temperature, može se drastično smanjiti nastanak štetnih produkata termičke obrade hrane. Ako hranu pečemo bez dodavanja masti smanjujemo i njenu kalorijsku vrijednost. Pečenjem proteina se povećava njihova bioraspoloživost a pažljivim odabirom temperature i vremena pečenja možemo sačuvati i kvalitet. Posebno je važno naglasiti da pečenjem u rerni možemo smanjiti stvaranje akrilamida, kancerogenog spoja koji nastaje termičkom obradom hrane koja sadrži ugljikohidrate, u prisustvu masti. Zato je važno prilikom pečenja koristiti temperaturu do najviše 180°C. BOSCH pećnica model HRG7761B1 ima 14 različitih programa za termičku obradu ili pak zagrijavanje hrane. Za sve one koji ne vole mikrovalnu pećnicu, ovaj uređaj je idealan, jer je vrlo jednostavno i brzo podgrijati hranu od juče, uz pomoć toplog zraka. Ukoliko volite prženu hranu a ne želite da loše utiče na Vaše zdravlje tu je pečenje u toplom zraku (air fry). Za ljubitelje roštilja pećnica ima više opcija. Posebno me raduje opcija za tijesto koje svi volimo. Pećnica ima opciju dodavanja pare vrlo jednostavnim sipanjem vode u posebno za to predviđen pretinac iza kontrolne ploče. Ova opcija zaslužuje poseban članak i recept. Ipak svako kuhanje počinje od pripreme namirnice. Vrlo često zaboravim da izvadim namirnice ujutro da se odlede. Zato sam se posebno obradovala opciji odmrzavanje. Ova opcija radi na 30 do 60°C i lagano odmrzava zaleđena jela i namirnice. Korštenjem niske temperature i cirkulacije zraka, pomaže se ravnomjernom odmrzavanju hrane bez da dođe do početka kuhanja ili pečenja vanjskog sloja dok je unutrašnjost još zamrznuta. Vrijeme odmrzavanja ovisi o vrsti hrane, njezinoj veličini i debljini. Na primjer, manje komade mesa ili ribe možete odmrzavati brže, dok će veće količine (kao što su pileći fileti ili veći komadi mesa) zahtijevati duže vrijeme. Prednosti odmrzavanja u rerni: Savjeti za najbolje rezultate odmrzavanje: Pazite na vrijeme: Ako odmrzavate veću količinu hrane, poput mesa, povremeno provjeravajte kako bi spriječili prekomjerno omekšavanje vanjskih dijelova hrane dok je unutrašnjost još zamrznuta. Koristite odgovarajuće posude: Za odmrzavanje hrane u pećnici, preporučuje se korištenje posuda koje su sigurne za pećnicu, kako bi se spriječilo curenje tekućine ili oštećenje hrane. Izbjegavati plastične posude koje ne treba da budu zagrijane u kontaktu sa hranom. Nadgledajte odmrzavanje: Iako je funkcija vrlo praktična, uvijek provjerite stanje hrane, jer može doći do razlike u vremenu ovisno o vrsti hrane koju odmrzavate.

PEČENJE I ODMRZAVANJE HRANE U BOSCH PEĆNICI Model HRG7761B1 Read More »

ZAMRZAVANJE HRANE

Pripremanje hrane i planiranje obroka je jako važno jer tako izbjegavamo obroke vani. Kad jedemo u svojoj kući znamo porijeklo svojih namirnica i načine pripreme. Mnogo radimo i spremanje obroka često predstavlja teret. U tome nam mnogo pomaže pripremanje obroka za više dana. Međutim, postoje namirnice koje ne bi trebali da držimo danima u frižideru jer se dešavaju biohemijske promjene. Prije svega se dešavaju gubici vitamina B skupine te C vitamina. Osim toga hrana gubi svoje organoleptičke osobine koje je čine ukusom i mirisom. Duboko vjerujem da u hrani treba uživati i da ono što stavimo na tanjir treba da bude ne samo izvor nutritivnih sastojaka nego i ličnog zadovoljstva. Ukoliko želimo pripremiti obroke za više dana unaprijed dobro je znati neke osnovne savjete: 1. Pripazi da hrana koju želiš sačuvati ne bude previše termički obrađena. Prekuhavanje hrane generalno povećava gubitke hranjivih materija a stojanjem će se taj gubitak uvećati. Izbjegavajte kuhanje u puno vode i previše sjeckanja. Pečenje u rerni na nižim temperaturama može smanjiti gubitke nutritivnih sastojaka. 2. Koristi dobre posude koje ćeš hermetički zatvoriti kako bi se spiječio kontakt sa zrakom. 3. Planirajte obroke za najviše 3 dana. 4. Pokušaj da kombiniraš: jedan dio obroka neka bude pripremljen ranije npr.proteinski u vidu mesa, a dio obroka neka bude svježa salata ili povrće koje ste kratko termički obradili neposredno prije serviranja. Dobro je dodati i porciju sjemenki, orašastih plodova te začine. I tako će se povećati nutritivna gustoća obroka. 5. Biraj namirnice koje bolje podnose meal prep. To može biti povrće poput graha, graška, karfiola itd. Sve vrste mesa su dobri kandidati za meal prep ali ukus i tekstura mogu da se mijenjaju. Žitarice poput riže i quinoje, te slanutak itd. Naša domaća jela se mogu isto tako čuvati više dana poput graha, punjenih paprika, sarme itd. Ipak, ako volite spremati obroke za unaprijed, puno bolja opcija je zamrzavanje. Zamrzavanjem se zaustavlja proces gubitaka hranjivih sastojaka i hrana se odmrzavanjem ponovo nalazi u momentu u kojem je bila prije zamrzavanja. Kod zamrzavanja je naravno važno obratiti pažnju na to da zamrzavanje bude brzo i sa što manje leda. Zato je važno odabrati zamrzivač koji nam to pruža kako bi dugoročno uložili u svoju prehranu i namirnice. Ja trenutno imam frižider BOSCH model KBN96VFE0 koji ima odvojeni dio zamrzivača sa 3 ladice. Frižider posjeduje odvojenu regulaciju hladnjaka i zamrzivača čime se spriječava prijenos mirisa. Ladice olakšavaju organizaciju namirnica jer mogu svaku ladicu odvojiti za jednu vrstu hrane. Ono što me posebno oduševilo svojom učinkovitošću je no frost tehnologija. Kako radi ova tehnologija: Koje su prednosti no-frost tehnologije? Ono što posebno želim istaći je da je frižider jako tih i gotovo da nema zvuka. Ovo mi je posebno važno jer je dnevna soba povezana sa kuhinjom. Preporuke koje uvijek volim napomenuti za bolje čuvanje hrane su:

ZAMRZAVANJE HRANE Read More »

HLAĐENJE HRANE iFRIŽDER BOSCH model KBN96VFE0

Znate li da se 1,3 milijarde tona hrane baci godišnje širom svijeta? Prema FAO (Food and Agriculture Organization), oko 33% proizvedene hrane u svijetu se nikada ne konzumira, bilo da se baci zbog kvarenja, neadekvatnog skladištenja ili neprodaje. Ovo su poražavajući podaci i upravo zato je važno dobro skladištiti kupljenu hranu. Kao neko ko je odrastao na Balkanu i pamtim kako je nemati hrane, posebno sam osjetljiva na njeno bacanje i brzo kvarenje. Pravilno hlađenje hrane jedan je od osnovnih zahtijeva kada je u pitanju produženje roka trajanja naminirnica ali i očuvanje hranjivih i zaštitnih materija. Veliki gubici u sastavu te brzo propadanje hrane, vrlo često su uzroci bacanja velikih količina namirnica. Zato kažem da je pravilno skladištenje i hlađenje važno i sa nutritivnog i sa ekonomskog aspekta jer cijene hrane stalno rastu. Ulaganje u dobar frižider je bitno jer nam se početna investicija višestruko vraća kroz vrijeme. Volim kada se tehnologija i nauka prenose u kuhinju a to upravo godinama radi BOSCH. Odabrala sam ugradbeni frižider sa zamrzivačem na dnu – BOSCH model KBN96VFE0. Ugadbeni frižideri su često mali i nemaju dovoljno prostora što sa ovim nije slučaj. Visina frižidera je oko 186 cm, širina 60 cm, a dubina 65 cm. Kapacitet zamrzivača je 95 litara raspoređenih u 3 velike ladice. Ovo je sasvim dovoljno prostora za čuvanje većih količina namirnica. Elegantan dizajn i velika preglednost su dodatni plus. Ovaj frižider dolazi sa naprednim tehnologijama koje pomažu u održavanju hrane svježom, smanjenju potrošnje energije i eliminaciji potrebe za manuelnim odmrzavanjem. NoFrost tehnologija: S obzirom na to da je opremljen NoFrost sistemom, Bosch KBN96VFE0 sprječava stvaranje leda u unutrašnjosti kako u frižideru, tako i u zamrzivaču. Ovo znači da nema potrebe za redovnim odmrzavanjem, što ne samo da olakšava održavanje već i poboljšava energetske performanse. NoFrost tehnologija omogućava i bolje očuvanje nutritivnih sastojaka u zamrznutoj hrani. FreshSense: Boschova tehnologija FreshSense konstantno prati i prilagođava unutrašnju temperaturu, čime se osigurava stabilnost i održavanje optimalnih uslova za čuvanje hrane. Ovaj sistem smanjuje uticaj spoljnih faktora (kao što su temperatura okolnog prostora) na unutrašnje temperature. SuperCooling i SuperFreezing funkcije: Ove funkcije omogućavaju brzo hlađenje ili zamrzavanje novih proizvoda. Kada postavite svježe namirnice u frižider, sistem automatski snižava temperaturu kako bi ih što prije ohladio, čime se sprječava povećanje temperature u frižideru i smanjuje mogućnost kvarenja ostalih namirnica. Isto važi i za zamrzivač kada se dodaju svježi proizvodi. MultiAirflow: Tehnologija koja obezbjeđuje ravnomjerno cirkulisanje vazduha unutar frižidera, sprječavajući temperaturne oscilacije i pomaže da se svi dijelovi frižidera održavaju u optimalnim uslovima za čuvanje hrane. Untrašnjost Bosch KBN96VFE0 pruža fleksibilnost u organizaciji prostora, sa nekoliko funkcionalnih detalja koji omogućavaju lakše skladištenje hrane: podesive police, polica za boce i meni posebno drage 2 velike ladice sa VitaFresh tehnologijom. VitaFresh ladice pored temperature imaju dodatnu mogućnost podešavanja vlažnosti što utiče na trajnost svježeg povrća i voća. Naime, faktori koji utiču na kvarenje povrća i voća su: svjetlost, temperatura i vlaga. Kada uspijemo obezbijediti optimalna ova tri faktora, naše namirnice će trajati duže i sačuvat ćemo više nutritivnih sastojaka. Regulacija vlage, sprječava razvoj bakterija i plijesni, čime se vijek trajanja namirnica znatno produžava. Ja sam neko ko uvijek ima veće količine svježeg povrća i voća i ova izuzetno velika XXL ladica za skladištenje povrća i voća mi je jako važna kako bih spriječila brzo kvarenje i bacanje hrane. Na samoj polici veoma je lagano regulirati vlagu, pomicanjem otvora desno ili lijevo u skladu sa vrstom povrća ili voća. Ladica je prozirna i lagana za organizaciju. Iznad nje nalazi se još jedna odvojena ladica za skladištenje mesa i svježe ribe koje ste planirali brzo potrošiti nakon kupnje. Pri tome mirisi iz frižidera se neće miješati. Da bi dodatno produžili rok trajanja povrća i voća nemojte ih prati prije skladištenja ili ako to uradite veoma je važno da ih dobro posušite. Izbjegavajte i sjeckanje jer time dodatno povećavate površinu koja dolazi u kontakt sa zrakom i svjetlošću. Što je površina veća, kvarenje i gubici su veći. Povrće koje treba čuvati u frižideru: brokule, mrkva, salata, špinat, kupus, paprika itd. Povrće koje nije dobro čuvati u frižideru: crni luk, krompir, paradajz čuvaju se na hladnom i suhom mjestu izvan frižidera. Voće koje treba čuvati u frižideru: maline, borovnice, jagode, grožđe, kivi, citrusi, kajsije, breskve, jabuke itd. Voće koje je bolje držati izvan frižidera pa kada dozrije, može se staviti u frižider: banane, ananas, kruške, mango. Banane i jabuke ispuštaju etilen pa ih je dobro ovojiti od ostalog voća i povrća ako ne želite ubrzati zrenje. Rado mogu zaključiti da je VitaFresh sistem provjereno pravi izbor za svakog korisnika koji želi duže očuvati svježinu svojih namirnica, smanjiti bacanje hrane i uživati u zdravim, hranjivim plodovima tokom cijele godine. Bosch je razvijao ovaj sistem sa svrhom očuvanja hrane u optimalnim uvjetima, smanjujući potrebu za čestim kupovinama i povećavajući održivost domaćinstva. Sa tehnologijom poput NoFrost, kontrole vlage i XXL ladicama, Bosch frižideri s VitaFresh sistemom postavljaju nove standarde u čuvanju svježine hrane i organizaciji prostora. Ono što me dodatno oduševilo je izuzetno tih način rada. Emisija buke koja se prenosi zrakom je samo 34 dB. Frižider ima povezivost i na aplikaciju Home Conect koja omogućava upravljanje frižiderom uz pomoć mobilnih uređaja. Sve ove osobine čine ovaj frižider odličnim izborom koji to svaki dan dokazuje. Zamrzavanje hrane je posebna priča o kojoj ću vam pričati i pisati u narednom periodu.

HLAĐENJE HRANE iFRIŽDER BOSCH model KBN96VFE0 Read More »

Inofolic® HP

Život žene nikada nije bio složeniji nego danas. Izložene smo savremenom načinu života u kojem se ne posvećuje dovoljno pažnje prehrani, higijeni sna i odmoru te fizičkoj aktivnosti. Dokazano je da upravo takav način života utiče na sve češću pojavu inzulinske rezistencije i PCOS-a. Procjenjuje se da između 20% i 30% odraslih osoba u Svijetu ima neki oblik IR- Zanimljivo je da se IR sve češće pojavljuje u mediteranskim državama i među mlađim stanovništvom. Uporedo sa porastom inuzlinske rezistencije raste i broj oboljelih žena od PCOS-a. Prevalencija policističnih jajnika (PCOS) varira među populacijama, ali se procjenjuje da zahvaća između 5% i 10% žena u reproduktivnoj dobi. Ovaj poremećaj je jedan od najčešćih endokrinoloških problema kod žena. Istraživanja pokazuju da oko 50 do 70% žena sa PCOS-om ima inzulinsku rezistenciju. Naime, inzulinska rezistencija uzrokuje povećan nivo inzulina u krvi (hiperinzulinemija). Povišeni inzulin može stimulirati jajnik da proizvodi više androgena, poput testosterona, što može ometati ovulaciju i uzrokovati simptome PCOS-a, poput neredovitih menstruacija i akni. Žene s PCOS-om i IR su u većem riziku od razvoja metaboličkog sindroma, dijabetesa tipa 2, i kardiovaskularnih bolesti. Povećan nivo inzulina može dovesti do povećane proizvodnje masnoća u jetri, što može rezultirati masnom jetrom. Upravo zato jer se radi o veoma složenom metaboličkom problemu, pristup liječenju mora obuhvatati promjenu životnog stila poput prehrambenih navika, fizičke aktivnosti, regulacije sna i odmora, te regulacije stresa. Ne treba zaboraviti da veliki uticaj u svemu ima zdrava crijevna flora koja je često kod žena sa PCOS-om izmijenjena. O svemu tome treba voditi računa kada se treba preporučiti ciljana i učinkovita suplementacija koja može imati veliku podršku u liječenju i poboljšanju simptoma. Šta prvo odabrati? Kada se susrećemo sa bilo kojim od ovih izazova, prvi izbor je svakako mioinozitol. Inozitol spada u skupinu polihidroksilnih alkohola i uključen je u brojne biološke procese, uključujući signalizaciju inzulina i gonadotropina, energetski metabolizam, sazrijevanje folikula, regulaciju glukoze, kretanje ćelija i zatvaranje neuralne cijevi. Ove su funkcije bitne za plodnost, trudnoću i embriogenezu. Zanimljivo je da se nakon ulaska mioinozitola u ćeliju, konvertira u inozitol-trifosfat koji djeluje kao drugi glasnik u kaskadama endokrinog sistema, uključujući prijenose signala vezane za inzulin, FSH (folikulstimulirajući hormon) i TSH (tireotropin). Na takav način inozitol može djelovati na više aspekata endokrinog zdravlja žene. Upravo zbog svog širokog spektra djelovanja inozitola preporučuje se kod različitih stanja kao što su: U hrani se može naći u citrusnom voću, integralnim žitaricama, mahunarkama, kupusu i špinatu, kao i orašastim plodovima i sjemenkama. Međutim, terapijski učinak mioinozitola postiže se dozom od 0,6 do 16 g na dan, u ovisnosti od vrste stanja koje se tretira. Zato se kod terapijske primjene, uvijek uz promjenu prehrane preporučuje suplementacija. Treba napomenuti da šećeri, razni aditivi, kafa, čaj i hrana ometaju njegovu apsorpciju. Preporučuje se uzimanje na prazan stomak ili barem ne piti slatke napitke pola sata prije uzimanja i ne jesti 2 sata nakon uzimanja mioinozitola. Kako bi iskoristivost inozitola bila bolja neophodno je voditi računa o zdravom crijevnom mikrobiomu. Inače, mikrobiom osim što je važan za naš imunitet, ima djelovanje i na mentalno zdravlje, posebno pojavu anksioznosti i depresije. Pokazuje se da ako se uzima uz alfa-laktalbumin efikasnost mioinozitola se poveća sa 60-70% na 90%, što je itekako značajno. Šta je alfa-laktalbumin? Alfa-laktalbumin je priodni proteinski sastojak majčinog mlijeka, odnosno kolostruma. Kada je u pitanju PCOS djeluje na nekoliko načina: povećava apsorpciju mioinozitola, djeluje kao prebiotik (hrana za dobre crijevne bakterije), poboljšava inzulinsku rezistenciju i upale crijeva koje su često povezane sa PCOS-om. Sadrži veće količine triptofana pa može djelovati na poboljšanje sna, kroz sintezu melatonina kao i povećano stvaranje serotonina, hormona sreće. Djeluje i protivupalno i reducira hiperandregonizam. Upravo zato je dobro u jednom preparatu imati ova dva sastojka, jer se postiže sinergijsko djelovanje i bolje iskorištavanje u našem organizmu. Dodatnu vrijednost daje i folna kiselina koja pored toga što sprječava defekte neuralne cijevi kod beba, ima brojne pozitivne efekte u pripremi za trudnoću. Među ženama sa PCOS-om, intervencijske studije su pokazale da dodatak folne kiseline može smanjiti nivo homocisteina, potencijalno poboljšati metabolički profil i poboljšati neke simptome PCOS-a. Inofolic® HP ili Inofolic® High Performance je Inofolic® visoke bioraspoloživosti upravo zbog toga što sadrži mioinozitol, alfa-laktalbumin i folnu kiselinu u jednom preparatu. Inofolic® HP je preparat čija efikasnost je dokazana studijama koje možete pročitati ovdje. Sastav u jednoj vrećici: Mioinozitol 2000 mg, alfa-laktalbumin      50 mg, folna kiselina   200 mcg. Upotreba: Dva puta na dan (svakih 12h), razmutiti sadržaj 1 kesice u čaši vode i popiti. Proizvod je bez aditiva, glutena, laktoze, GMO. Kad mogu očekivati prve rezultate? Prvi rezultati upotrebe mioinozitola se mogu očekivati unutar 3 mjeseca ispravne i kontinuirane upotrebe. Za optimalne rezultate, potrebna je upotreba u kontinuitetu od 6 mjeseci. Kome posebno preporučujem Inofolic® HP? Žene koje imaju postavljenu dijagnozu PCOS (policistični ovarijalni sindrom) kojeg najčešće prate neki od navedenih simptoma: Osobe sa poremećenim nivoom inzulina koji se najčešće ogleda kroz pojavu: Žene koje planiraju trudnoću: Trudnice: Tinejdžeri: Literatura za članak:

Inofolic® HP Read More »

sunflower, girl, face-2699771.jpg

Hašimoto i perfekcionizam

Kada sam prošle sedmice rekla da sam primijetila vezu hašimotovog tireoditisa i perfekcionizma, dobila sam jako puno poruka da su se žene prepoznale. Naše doba donijelo je mnogo izazova a potreba za perfekcionizmom je jedna od njih. Teško je dati jednu definiciju jer perfekcionizam obuhvata mnogo aspekata. Prije svega spada u opsesivno kompulzivno ponašanje, tjeranje sebe na postizanje „idealne“ slike o sebi. Često vuče nesigurnosti poput uvjerenja da se mora biti potpuno kompetentan, obrazovan, talentovan te uspješan u svim pogledima a poebno onim koje osoba smatra bitnim. Ukoliko se to ne postigne, osoba sebe smatra nedovoljnom vrijednom. Perfekcionizam može biti usmjeren prema sebi, prema drugima ali i propisan od strane društva kao norma života koju treba postići. Kakve veze ovo ima sa zdravljem posebno hormona? Perfekcionizam zahtijeva stalni rad na nekom cilju ili ideji jer nikad nije dovoljno dobra. Obično se radi jako puno sati i organizam iscrpljuje na sve moguće načine: od nespavanja do loše prehrane i stalnog stresa. Sve ovo dovodi do pojave upale u našem tijelu koja na početku samo tinja. Kako vrijeme prolazi kortizol kojeg generira stres, iscrpljuje imuni sistem. Prvo se „ruše“ krvna barijera, plućna te crijevna. Narušavanje crijevne barijere odnosno crijevne mikroflore dovodi do propusnih crijeva. Tako u našu krv dospijevaju i čestice glutena te drugih materija koje mogu izazvati molekularnu mimikriju. Molekularna mimikrija je pojava da naše tijelo „zamijeni“ molekule poput glutena i kazeina sa ćelijama štiitne žlijezde čime dolazi do stvaranja antitijela praktično „protiv sebe“. Propusnost crijeva može nastati i zbog različitih infekcija i prisustva mikroorganizama te uzimanja lijekova,  ali ovdje govorimo o stresu. Šta možemo učiniti? Možemo prepoznati perfekcionizam i uz stručnu osobu pokušati riješiti problem. Psihoterapija će nas naučiti kako da se nosimo sa svojim uvjerenjima ali i stresom što je jako važno. Usvojiti tehnike opuštanja, relaksacije i kvalitetnog sna. Sa druge strane, pružiti svom tijelu najbolje iz hrane. Promijeniti pristup sebi i odvojiti vrijeme za nabavku hrane, pripremu, kao i vježbanje i boravak u prirodi. Dobra vijest je da možemo uraditi puno kada prihvatimo da imamo problem i da ga trebamo riješiti. Nismo sami, milioni ljudi danas imaju ove izazove a nadam se da vam ovaj profil barem pruža alate kako mijenjati svoju prehranu korak po korak.

Hašimoto i perfekcionizam Read More »

loaf, ham, tighter max-2796393.jpg

Jedi proteine u svakom obroku

Veliki broj ljudi ne jede dovoljno proteina ili one koje jedu nisu bioraspoloživi. U proteinima iz hrane se nalazi oko 20 aminokiselina i sve su potrebne za sintezu tjelesnih proteina. Možemo reći da proteini ne samo da grade naše mišiće i organe, nego i enzime, antitijela, hormone (glukagon i inzulin) te imaju brojne druge funkcije. Za razliku od ugljikohidrata ili masti, proteini nemaju skladišni oblik u tijelu već se u mišićima i tjelesnim tkivima konstantno pregrađuju, odnosno sinteza i razgradnja proteina se povećava i smanjuje kao odgovor na fiziološku potrebu.

Jedi proteine u svakom obroku Read More »

Moja priča o cervikalnoj intraepitelnoj neoplaziji CIN1

Ljudi često imaju predrasude kako osobe koje se zdravo hrane ne mogu oboljeti od neke bolesti. Kad sam se nakon PAPA testa, sredinom 2019. godine, suočila sa dijagnozom cervikalna intraepitelna neoplazija CIN1, i sama sam bila jako iznenađena. Zato želim da podijelim svoju priču sa vama i pokažem kako se može reagovati na vrijeme.

Moja priča o cervikalnoj intraepitelnoj neoplaziji CIN1 Read More »

sardines, fish pictures, fish-1489626.jpg

Vitamin B12

Vitamin B12 je naziv za više spojeva topivih u vodi. Pripada tzv. B kompleksu. Važan je za metabolizam aminokiselina, proteina i masti te za zdrav nervni sistem. Skupini pripadaju metilkobalamin, adenozilkobalamin, hidroksokobalamin i cijanokobalamin. Samo ime navodi na to sadrži kobalt. Metilkobalamin i 5-deoksiadenozilkobalamin aktivni su oblici vitamina B12. Ukupna skladišna masa B12 je 2 do 5 mg u odraslih. Otprilike 80% toga pohranjeno je u jetri.

Vitamin B12 Read More »

girl, fitness, beach-2510880.jpg

Kako oporaviti tijelo nakon infekcije korona virusom?

Bilo koja infekcija i oboljenje isrcpljuju naš organizam i potrebno je vrijeme da se oporavi i iscijeli. Mnogo ljudi mi se javlja ovih dana sa pitanjem kako da se brže oporavi od posljedica zaraze sa COVID-19. Zato sam odlučila u ovom tekstu dati preporuke kako prehranom i životnim stilom pomoći organizmu da se brže oporavi. Fokusirat ću se na oporavak pluća, jetre i mentalnog zdravlja.

Kako oporaviti tijelo nakon infekcije korona virusom? Read More »

Scroll to Top