nutricionizam

Inofolic® HP

Život žene nikada nije bio složeniji nego danas. Izložene smo savremenom načinu života u kojem se ne posvećuje dovoljno pažnje prehrani, higijeni sna i odmoru te fizičkoj aktivnosti. Dokazano je da upravo takav način života utiče na sve češću pojavu inzulinske rezistencije i PCOS-a. Procjenjuje se da između 20% i 30% odraslih osoba u Svijetu ima neki oblik IR- Zanimljivo je da se IR sve češće pojavljuje u mediteranskim državama i među mlađim stanovništvom. Uporedo sa porastom inuzlinske rezistencije raste i broj oboljelih žena od PCOS-a. Prevalencija policističnih jajnika (PCOS) varira među populacijama, ali se procjenjuje da zahvaća između 5% i 10% žena u reproduktivnoj dobi. Ovaj poremećaj je jedan od najčešćih endokrinoloških problema kod žena. Istraživanja pokazuju da oko 50 do 70% žena sa PCOS-om ima inzulinsku rezistenciju. Naime, inzulinska rezistencija uzrokuje povećan nivo inzulina u krvi (hiperinzulinemija). Povišeni inzulin može stimulirati jajnik da proizvodi više androgena, poput testosterona, što može ometati ovulaciju i uzrokovati simptome PCOS-a, poput neredovitih menstruacija i akni. Žene s PCOS-om i IR su u većem riziku od razvoja metaboličkog sindroma, dijabetesa tipa 2, i kardiovaskularnih bolesti. Povećan nivo inzulina može dovesti do povećane proizvodnje masnoća u jetri, što može rezultirati masnom jetrom. Upravo zato jer se radi o veoma složenom metaboličkom problemu, pristup liječenju mora obuhvatati promjenu životnog stila poput prehrambenih navika, fizičke aktivnosti, regulacije sna i odmora, te regulacije stresa. Ne treba zaboraviti da veliki uticaj u svemu ima zdrava crijevna flora koja je često kod žena sa PCOS-om izmijenjena. O svemu tome treba voditi računa kada se treba preporučiti ciljana i učinkovita suplementacija koja može imati veliku podršku u liječenju i poboljšanju simptoma. Šta prvo odabrati? Kada se susrećemo sa bilo kojim od ovih izazova, prvi izbor je svakako mioinozitol. Inozitol spada u skupinu polihidroksilnih alkohola i uključen je u brojne biološke procese, uključujući signalizaciju inzulina i gonadotropina, energetski metabolizam, sazrijevanje folikula, regulaciju glukoze, kretanje ćelija i zatvaranje neuralne cijevi. Ove su funkcije bitne za plodnost, trudnoću i embriogenezu. Zanimljivo je da se nakon ulaska mioinozitola u ćeliju, konvertira u inozitol-trifosfat koji djeluje kao drugi glasnik u kaskadama endokrinog sistema, uključujući prijenose signala vezane za inzulin, FSH (folikulstimulirajući hormon) i TSH (tireotropin). Na takav način inozitol može djelovati na više aspekata endokrinog zdravlja žene. Upravo zbog svog širokog spektra djelovanja inozitola preporučuje se kod različitih stanja kao što su: U hrani se može naći u citrusnom voću, integralnim žitaricama, mahunarkama, kupusu i špinatu, kao i orašastim plodovima i sjemenkama. Međutim, terapijski učinak mioinozitola postiže se dozom od 0,6 do 16 g na dan, u ovisnosti od vrste stanja koje se tretira. Zato se kod terapijske primjene, uvijek uz promjenu prehrane preporučuje suplementacija. Treba napomenuti da šećeri, razni aditivi, kafa, čaj i hrana ometaju njegovu apsorpciju. Preporučuje se uzimanje na prazan stomak ili barem ne piti slatke napitke pola sata prije uzimanja i ne jesti 2 sata nakon uzimanja mioinozitola. Kako bi iskoristivost inozitola bila bolja neophodno je voditi računa o zdravom crijevnom mikrobiomu. Inače, mikrobiom osim što je važan za naš imunitet, ima djelovanje i na mentalno zdravlje, posebno pojavu anksioznosti i depresije. Pokazuje se da ako se uzima uz alfa-laktalbumin efikasnost mioinozitola se poveća sa 60-70% na 90%, što je itekako značajno. Šta je alfa-laktalbumin? Alfa-laktalbumin je priodni proteinski sastojak majčinog mlijeka, odnosno kolostruma. Kada je u pitanju PCOS djeluje na nekoliko načina: povećava apsorpciju mioinozitola, djeluje kao prebiotik (hrana za dobre crijevne bakterije), poboljšava inzulinsku rezistenciju i upale crijeva koje su često povezane sa PCOS-om. Sadrži veće količine triptofana pa može djelovati na poboljšanje sna, kroz sintezu melatonina kao i povećano stvaranje serotonina, hormona sreće. Djeluje i protivupalno i reducira hiperandregonizam. Upravo zato je dobro u jednom preparatu imati ova dva sastojka, jer se postiže sinergijsko djelovanje i bolje iskorištavanje u našem organizmu. Dodatnu vrijednost daje i folna kiselina koja pored toga što sprječava defekte neuralne cijevi kod beba, ima brojne pozitivne efekte u pripremi za trudnoću. Među ženama sa PCOS-om, intervencijske studije su pokazale da dodatak folne kiseline može smanjiti nivo homocisteina, potencijalno poboljšati metabolički profil i poboljšati neke simptome PCOS-a. Inofolic® HP ili Inofolic® High Performance je Inofolic® visoke bioraspoloživosti upravo zbog toga što sadrži mioinozitol, alfa-laktalbumin i folnu kiselinu u jednom preparatu. Inofolic® HP je preparat čija efikasnost je dokazana studijama koje možete pročitati ovdje. Sastav u jednoj vrećici: Mioinozitol 2000 mg, alfa-laktalbumin      50 mg, folna kiselina   200 mcg. Upotreba: Dva puta na dan (svakih 12h), razmutiti sadržaj 1 kesice u čaši vode i popiti. Proizvod je bez aditiva, glutena, laktoze, GMO. Kad mogu očekivati prve rezultate? Prvi rezultati upotrebe mioinozitola se mogu očekivati unutar 3 mjeseca ispravne i kontinuirane upotrebe. Za optimalne rezultate, potrebna je upotreba u kontinuitetu od 6 mjeseci. Kome posebno preporučujem Inofolic® HP? Žene koje imaju postavljenu dijagnozu PCOS (policistični ovarijalni sindrom) kojeg najčešće prate neki od navedenih simptoma: Osobe sa poremećenim nivoom inzulina koji se najčešće ogleda kroz pojavu: Žene koje planiraju trudnoću: Trudnice: Tinejdžeri: Literatura za članak:

Inofolic® HP Read More »

sunflower, girl, face-2699771.jpg

Hašimoto i perfekcionizam

Kada sam prošle sedmice rekla da sam primijetila vezu hašimotovog tireoditisa i perfekcionizma, dobila sam jako puno poruka da su se žene prepoznale. Naše doba donijelo je mnogo izazova a potreba za perfekcionizmom je jedna od njih. Teško je dati jednu definiciju jer perfekcionizam obuhvata mnogo aspekata. Prije svega spada u opsesivno kompulzivno ponašanje, tjeranje sebe na postizanje „idealne“ slike o sebi. Često vuče nesigurnosti poput uvjerenja da se mora biti potpuno kompetentan, obrazovan, talentovan te uspješan u svim pogledima a poebno onim koje osoba smatra bitnim. Ukoliko se to ne postigne, osoba sebe smatra nedovoljnom vrijednom. Perfekcionizam može biti usmjeren prema sebi, prema drugima ali i propisan od strane društva kao norma života koju treba postići. Kakve veze ovo ima sa zdravljem posebno hormona? Perfekcionizam zahtijeva stalni rad na nekom cilju ili ideji jer nikad nije dovoljno dobra. Obično se radi jako puno sati i organizam iscrpljuje na sve moguće načine: od nespavanja do loše prehrane i stalnog stresa. Sve ovo dovodi do pojave upale u našem tijelu koja na početku samo tinja. Kako vrijeme prolazi kortizol kojeg generira stres, iscrpljuje imuni sistem. Prvo se „ruše“ krvna barijera, plućna te crijevna. Narušavanje crijevne barijere odnosno crijevne mikroflore dovodi do propusnih crijeva. Tako u našu krv dospijevaju i čestice glutena te drugih materija koje mogu izazvati molekularnu mimikriju. Molekularna mimikrija je pojava da naše tijelo „zamijeni“ molekule poput glutena i kazeina sa ćelijama štiitne žlijezde čime dolazi do stvaranja antitijela praktično „protiv sebe“. Propusnost crijeva može nastati i zbog različitih infekcija i prisustva mikroorganizama te uzimanja lijekova,  ali ovdje govorimo o stresu. Šta možemo učiniti? Možemo prepoznati perfekcionizam i uz stručnu osobu pokušati riješiti problem. Psihoterapija će nas naučiti kako da se nosimo sa svojim uvjerenjima ali i stresom što je jako važno. Usvojiti tehnike opuštanja, relaksacije i kvalitetnog sna. Sa druge strane, pružiti svom tijelu najbolje iz hrane. Promijeniti pristup sebi i odvojiti vrijeme za nabavku hrane, pripremu, kao i vježbanje i boravak u prirodi. Dobra vijest je da možemo uraditi puno kada prihvatimo da imamo problem i da ga trebamo riješiti. Nismo sami, milioni ljudi danas imaju ove izazove a nadam se da vam ovaj profil barem pruža alate kako mijenjati svoju prehranu korak po korak.

Hašimoto i perfekcionizam Read More »

loaf, ham, tighter max-2796393.jpg

Jedi proteine u svakom obroku

Veliki broj ljudi ne jede dovoljno proteina ili one koje jedu nisu bioraspoloživi. U proteinima iz hrane se nalazi oko 20 aminokiselina i sve su potrebne za sintezu tjelesnih proteina. Možemo reći da proteini ne samo da grade naše mišiće i organe, nego i enzime, antitijela, hormone (glukagon i inzulin) te imaju brojne druge funkcije. Za razliku od ugljikohidrata ili masti, proteini nemaju skladišni oblik u tijelu već se u mišićima i tjelesnim tkivima konstantno pregrađuju, odnosno sinteza i razgradnja proteina se povećava i smanjuje kao odgovor na fiziološku potrebu.

Jedi proteine u svakom obroku Read More »

Moja priča o cervikalnoj intraepitelnoj neoplaziji CIN1

Ljudi često imaju predrasude kako osobe koje se zdravo hrane ne mogu oboljeti od neke bolesti. Kad sam se nakon PAPA testa, sredinom 2019. godine, suočila sa dijagnozom cervikalna intraepitelna neoplazija CIN1, i sama sam bila jako iznenađena. Zato želim da podijelim svoju priču sa vama i pokažem kako se može reagovati na vrijeme.

Moja priča o cervikalnoj intraepitelnoj neoplaziji CIN1 Read More »

sardines, fish pictures, fish-1489626.jpg

Vitamin B12

Vitamin B12 je naziv za više spojeva topivih u vodi. Pripada tzv. B kompleksu. Važan je za metabolizam aminokiselina, proteina i masti te za zdrav nervni sistem. Skupini pripadaju metilkobalamin, adenozilkobalamin, hidroksokobalamin i cijanokobalamin. Samo ime navodi na to sadrži kobalt. Metilkobalamin i 5-deoksiadenozilkobalamin aktivni su oblici vitamina B12. Ukupna skladišna masa B12 je 2 do 5 mg u odraslih. Otprilike 80% toga pohranjeno je u jetri.

Vitamin B12 Read More »

girl, fitness, beach-2510880.jpg

Kako oporaviti tijelo nakon infekcije korona virusom?

Bilo koja infekcija i oboljenje isrcpljuju naš organizam i potrebno je vrijeme da se oporavi i iscijeli. Mnogo ljudi mi se javlja ovih dana sa pitanjem kako da se brže oporavi od posljedica zaraze sa COVID-19. Zato sam odlučila u ovom tekstu dati preporuke kako prehranom i životnim stilom pomoći organizmu da se brže oporavi. Fokusirat ću se na oporavak pluća, jetre i mentalnog zdravlja.

Kako oporaviti tijelo nakon infekcije korona virusom? Read More »

Preživjeti COVID 19 uz pravilnu prehranu

Više nego ikada, sad pričamo o prehrani i bavimo se imunitetom. Izgleda da je imunitet osobe ključan kako za prevenciju tako i za oporavak onih koji su se zarazili sa COVID-19. U ovom tekstu ću prvo pisati o prehrani tokom zaraženosti sa COVID 19 a onda o savjetima za oporavak organizma. Držat ću se savjeta za osobe koje se liječe kod kuće. Bolničko liječenje zahtijeva drugačiji pristup i neću se doticati u ovom tekstu.

Preživjeti COVID 19 uz pravilnu prehranu Read More »

lokum, turkish honey, iftar-1098827.jpg

Ramazanski post i prehrana

Uvijek sam imala sreću da mi predaju sjajni ljudi iako sam se školovala u BiH. Valjda zato što sam i sama oduvijek voljela znanje i učenje, pa su u moj život dolazili uvijek odlični predavači iz BiH i zemalja iz okruženja. Jedan od njih je prof. Midhat Jašić, koji je bio moj mentor za izradu doktorata. Inače sam bila njegova asistenica mnogo godina i puno stvari me naučio. Kad su mi se čitatelji javili sa molbom da napišem nešto na temu ramazanske prehrane, sjetila sam se teksta prof. Jašića na ovu temu koji mi se jako svidio prethodnih godina i zamolila sam da prenesem na svoj blog. Mislim da na ovaj tekst nemam ništa dodati, jer je jako detaljan i praktično primjenjiv.

Ramazanski post i prehrana Read More »

adult, back view, coffee-2178904.jpg

Opadanje kose, prehrana i navike

Kosa je oko 80% građena od proteina keratina, oko 17% drugih proteina, 1% lipida, oko 0,5% mineralnih materija i tragova nukleinskih kiselina. I među keratinima kose ima razlike, pa nije svejedno da li se radi o keratinu vanjskog ili unutrašnjeg dijela vlasi. Tako se u vanjskom sloju nalaze proteini i lipidi a u unutrašnjem uglavnom proteini. Proteini kose su građeni od 18 aminokiselina koje su povezane amidnom, disulfidnom, vodikovom, jonskom i hidrofobnom vezom. Naravno da je osnova amidna veza koja povezuje aminokiseline u spiralu cijelom dužinom vlasi. Ove veze se kidaju djelovanjem kiselina, baza i rezanjem. Ne mogu se ponovo uspostaviti nakon kidanja. Najslabija veza je vodikova u suhoj kosi. Otvara se kvašenjem kose a ponovo formira sušenjem.

Opadanje kose, prehrana i navike Read More »

Scroll to Top