nutricionizam

woman, cooking, vietnamese cuisine-6754248.jpg

Planiranje prehrane

Vrlo često dobijam pitanja kako početi sa promjenama prehrane. Mislim da je najbitnije imati dobar plan, nabavke i kupovine namirnica. Zato sam napravila kratku listu šta ja uvijek imam u svojoj kuhinji. Žitarice Iako godinama traje hajka na gluten, ako nemate ustanovljenu celijakiju, intoleranciju ili probleme sa štitnom žlijezdom, nema razloga da izbjegavate pšenicu. Prednost dati integralnom brašnu. Kupiti i kukuruzno brašno te heljdino i ječmeno. Na ovaj način uvijek imate osnovu za pripremu nekih brzih uštipaka, muffina i hljeba. Nezobilazno je imati i rižu. Ja kupim i običnu i integralnu a Vi odlučite. Za doručak ili kolače nije loše imati i obične zobene pahuljice. Sve ovo možete kupiti na mjesečnom nivou i više ne misliti o tome. Obavezno kupite i neki tjesteninu da imate. Rok trajanja joj je gotovo beskonačan. Voće i povrće Idealno je imati svježe i domaće ali priznajmo da nam je to ponekad teško. Zato uvijek biram da u zamrzivaču imam smrznutog graška, mrkve i carsku mješavinu. Zamrznuto povrće se brzo kuha a sačuvalo je sva dobra svojstva. Rok trajanja je prilično dug tako da i smrznuto povrće možete kupovati na mjesečnom nivou ili čak na nekim akcijama. O kvaliteti smrznute hrane sam pisala ovdje. Mliječni proizvodi, jaja i meso Fermentirani proizvodi su naši prijatelji. Ipak, pametnije je uzeti probiotičke ili kefir. Ovo treba kupiti sedmično. Idealno je imati svoja kefirna zrna i pripremati kefir. Kad Vam dosade možete ih zamrznuti. Pomažu probavu i posebno ih preporučujem osobama sa narušenom crijevnom florom. U kraju gdje ja živim jako se puno jede kiselo vrhnje u svim oblicima. I zato ga svi imaju u frižideru. Slično je i sa puterom i jajima. Ja nastojim vikendom otići na pijacu i kupiti domaća jaja. To planiram jednom u petnaest dana jer je rok trajanja jaja mjesec. Mladi sir naručujem najmanje jednom u deset dana. Meso kupujem par puta mjesečno ili kad naletim na dobru ponudu. Isječem na porcije i zamrznem. Najbolje je ove kupovine planski obavljati. Ako hoćete imati brzo neki lagani ručak, obavezno imajte smrznutog pilećeg mesa. Ja volim imati i smrznutog lososa jer se priprema za 15 minuta a izuzetno je hranjiv. Masti i ulja U kuhinji najviše volim maslinovo ulje. Kupim jedno za kuhanje (ulje masline) i obavezno jedno ekstra djevičansko. Žao mi je da sa ovim drugim kuham. Ono je za salate i da obogati neka jela. Sa ova dva ulja možete skuhati apsolutno sve. Ako želite malo egzotike onda nabavite i kokosovo ulje za neke poslastice. I već sam rekla da puter morate imati. Zaslađivači Bez obzira na trendove, ljudi generalno vole slatko. Ja u kući imam, nećete vjerovati i obični šećer. Eto priznala sam. Doduše, 1 kg mi traje godinu, ali imam, da se nađe. Uvijek imam i meda, hurme i kokosov šećer. Kad Vam podne šećer od ovih sastojaka možete napraviti svašta. Nekad sam imala i steviju, ali sad jako teško nađem čisti oblik. Ostale zaslađivače kao što su polihidroksilni alkoholi ne kupujem, jer iskreno, ne volim slatkiše i rijetko pravim kolače. Ostalo Jako volim začine. Kad jednom krenete da ih koristite, ući će Vam u praksu. Osnovni začini koje koristim su so, biber, kurkuma, curry, đumbir, muškatni orah… Dakle, kupite sebi po bočicu začina i onda ste mirni barem godinu. Čuvajte ih na suhom mjestu, nikako iznad šporeta. Toplina ih može uništiti. Jednom u par mjeseci dobro je kupiti i sjemenke (lan, susam i sl.) te orašastih plodova. Suho voće ipak ne čuvajte dugo. Mislim da na osnovu ovog teksta možete napraviti plan svoje kupovine. Preporučujem da napravite listu svojih zaliha i onda uporedite. Mnogo hrane se bespotrebno baca. Dobar plan je zlata vrijedan. Ostavite sebi vrijeme za kupovinu i uvijek idite sa spiskom. Izbjegavajte prerađenu hranu jer time ćete sebi učini ogromnu uslugu. Sledeći korak je planiranje obroka, ali to ćemo neki naredni put. Napomena: fotografija preuzeta sa interneta.

Planiranje prehrane Read More »

noodle, pasta, food-1303003.jpg

Tjestenina i debljanje

Prema nedavno objavljenoj Bloomberg-ovoj listi, najzdravije nacije na svijetu su španjolska i italijanska. Ove dvije države karakterizira Mediteranska prehrana koja je bogata svježim povrćem i voćem, maslinovim uljem i ribom. Osim toga, imaju odlične porodične veze, vrijeme za odmor i uživanje. Očito da materijalna sigurnost koja nije karakteristična za ove države, ne znači bolji i zdraviji život. Kako mi to kažemo „Nije sreća, para puna vreća“ ili „Ne jede meso ko ima, već ko je naučio“.

Tjestenina i debljanje Read More »

Astaksantin

Već dugo se zna da hrana sadrži biološki aktivne komponente koje mogu pomoći u očuvanju zdravlja a neke od njih, kad se izdvoje i koncentriraju mogu biti i odlična terapija kod razičitih stanja. Svijet pigmenata je u fokusu istraživanja zadnjih godina i svaki dan se otkriva nešto novo. Jedna takva molekula je i astaksantin.

Astaksantin Read More »

grocery, shopping, supermarket-1232944.jpg

Hrana koja sadrži ostatke pesticida

Pesticidi su proizvodi hemijskog ili biološkog porijekla namijenjeni zaštiti biljaka od nametnika (insekticidi, fungicidi), uništavanje neželjenih korova (herbicid), djelovanju na specifične životne procese biljaka (desikanti, defolijanti, sprečavanje otpadanja plodova itd.).

Cilj korištenja je povećati prinos i zaštiti plodove od bolesti i štetočina. Svako korištenje pesticida utiče na cijeli ekosistem. Nesavjesnim korištenjem svaki od njih se može naći u lancu prehrane ljudi. Upravo zato, bitno je znati njihove maksimalno dozvoljene doze, poluživot kao i letalne doze. Sa aspekta prehrane, najveću ulogu imaju ostaci pesticida odnosno rezidue koje se nalaze u konačnom prehrambenom proizvodu.

Hrana koja sadrži ostatke pesticida Read More »

eye, iris, look-1132531.jpg

Prehrana i zdravlje oka

ekako smo skloni da sve što imamo, podrazumijevamo. Tako je i sa vidom. Postanemo svjesni koliko je važan tek kad se dese problemi. A naše oči su nam ne samo prozor u svijet nego i ogledalo duše. Određeni stastojci iz hrane mogu pomoći zdravlju ovog tako važnog organa, što je posebno važno kod retinopatije, makularne degeneracije, glaukoma i katarakte ali i dijabetesa koji može biti uzrok zdravstvenih komplikacija oka.

Prehrana i zdravlje oka Read More »

Solgar Full Spectrum Curcumin

Sastojci iz hrane sa biološki aktivnim djelovanjem su sve popularniji i predmet sve većeg broja istraživanja. Posebna pažnja posvećuje se začinima. Jedan od najpoznatijih je kurkuma koja se dobija mljevenjem korijena biljke Curcuma longa. Ljekovito svojstvo pokazuje grupa spojeva, žute boje, koji se zovu kurkumoidi. Najvažniji od njih je kurkumin. Upravo se njegovim izučavanjem došlo do zaključka da kurkumini najbolje djeluju u smjesi. Kurkumoidi ispoljavaju jako mnogo djelovanja a svakako su najvažniji: antiseptičko, analgetičko, protivupalno, antioksidativno, antimalarično itd.

Solgar Full Spectrum Curcumin Read More »

herbal tea, tea, herbs-1410565.jpg

Čajevi koje volim i koje uvijek imam

ako vjerujem u moć biljaka i prirode. Upravo iz biljaka je potekla moderna farmacija. Danas se mnogo zna o djelovanju biljaka i njihovim sastojcima. I opet, svaki dan se otkriva nešto novo jer mi imamo blagoslov da živimo u doba kada nauka galopom napreduje. Sve to ima i svoje mane. Često vidim mješavine čajeva koje su „obogaćene“ raznim dodacima poput aroma, boja i sladila kako bi nam bile ljepše. To nisu čajevi koji imaju namjenu da pomognu određenim simptomima, nego su više osvježavajući napitak.

Čajevi koje volim i koje uvijek imam Read More »

asparagus, steak, veal steak-2169305.jpg

Bioraspoloživost željeza

Željezo je mineral koji se prirodno nalazi u mnogim namirnicama biljnog i životinjskog porijekla. Osnovna je komponenta hemoglobina. To je protein koji se nalazi u eritrocitima i prenosi kisik od pluća do tkiva. Željezo ulazi u sastav i mioglobina, proteina koji prenosi kisik do mišića. Željezo je neophodno za rast i razvoj i normalno ćelijsko funkcionisanje kao i sintezu nekih hormona. Najveći dio željeza u organizmu se nalazi u hemoglobinu i to 3 do 4 g. Ostatak je pohranjen kao feritin ili hemosiderin u jetri, slezeni i koštanoj srži ili je smješten u mioglobinu u mišićima.

Bioraspoloživost željeza Read More »

Funkcionalna hrana

Postoji mnogo definicija funkcionalne hrane. Najjednostavnije rečeno funkcionalna hrana pored energetske funkcije, ima ulogu i u očuvanju zdravlja. To znači da sadrži sastojke hrane za koje se zna da pozitivno djeluju na zdravlje ljudi, smanjuje rizik od razvoja bolesti ili se čak može koristiti u toku liječenja kako bi se organizam brže oporavio. Ne mora imati uticaj na cijelu populaciju. Funkcionalna hrana treba da ima slijedeće osobine: Da se konzumira u svakodnevnoj prehrani, Da je konvencionalna a ne „egzotična“, Trebalo bi da ima prirodan sastav, bez hemijskih dodataka, Ukoliko se dodaju određene komponente, one treba da su samo dopuna prirodno prisutnim količinama, Da bi opravdala naziv treba da ima pozitivan utjecaj na fiziološke funkcije te da može smanjiti rizik od razvoja bolesti, Zdravstvene tvrdnje koje se pripisuju ovim namirnicama treba da budu potvrđene i utemeljene. Šta je to u funkcionalnoj hrani što je čini posebnom? Postoji cijeli spektar različitih hemijskih jedinjenja koja imaju određena djelovanja na zdravlje ljudi ili pojedine fiziološke funkcije. Ova jedinjenja se svakim danom sve više istražuju i po svom djelovanju nisu lijekovi ali se ponekad mogu izdvojiti i koristiti kao lijek. Slična situacija je i sa biljnim preparatima. Upravo zato se ova jedinjenja često nazivaju jednim imenom nutraceutici.  Prema porijeklu nutraceutici mogu biti biljni, životinjski i mikrobiološki. Biljnog porijekla su: svi biljni pigmenti, betaglukan, biljne kiseline, MUFA (mononezasićene masne kiseline) itd. U životinjskom svijetu zanimljivi su: polinezasićene masne kiseline, sfingolipidi, kolin, lecitin, kalcij, koenzim Q10, selen, cink, kreatin itd.  Od mikroorganizama najviše se govori o: kvascu (Saccharomyces boulardii) i bakterijama probioticima (Bifidobacterium bifidum, Lactobacillus acidophilus, Streptococcus slvarius itd.). Ova podjela nije čvrsta jer se mnogo njih može naći istovremeno u više grupa.  Zato je bolja podjela prema djelovanju na organizam.  Tako razlikujemo antioksidanse, imunomodulatore, antipiretike, tvari protiv dislipidemije itd. Svakim danom rastu primjene i proširuju se grupe djelovanja.   Najveća skupina funkcionalne hrane je nemodificirana i neprerađena hrana: voće, povrće i začinsko bilje. Mnoge vrste voća i povrća sadrže pigmente i fitohemikalije za koje se zna da povoljno utječu na zdravlje. Slična situacija je i sa začinskim biljkama. Ovdje je bitna količina i učestalost konzumiranja ovih namirnica. Sve bi ih trebalo jesti svaki dan i to više puta. Začine uvrstiti u normalno kuhanje i navikavati djecu od malena da je to sastavni dio hrane.   Postoje još obogaćeni, izmijenjeni i poboljšani proizvodi o kojima ću pisati uskoro.   Na našem tržištu se nalazi mnogo namirnica koje spadaju u funkcionalnu hranu. Bitno je prepoznati takve namirnice i voditi računa o njihovom kombiniranju.  Ovo se često zaboravi pa se desi da u isto vrijeme osoba uzima dvije funkcionalne namirnice koje međusobno poništavaju jedna drugoj djelovanje.  Treba biti oprezan i sa namirnicama koje su „zdrave za sve“. Niko od nas nije isti i gotovo svako ima neku svoju osobenost ako ne bolest. Savjet koji se dobije od prve komšinice da je njoj pomoglo, ne mora biti dobro za Vas. Funkcionalna hrana ne liječi ali može pomoći da se spriječi bolest i da se organizam brže oporavi nakon bolesti. Prilikom uzimanja određenih namirnica, ako se već koriste lijekovi, treba biti oprezan i obavezno porazgovarati sa stručnim osobama. Pri tome uvijek treba imati na umu da je ovo relativno nova oblast i da se i liječnici kratko vrijeme bave njome.     

Funkcionalna hrana Read More »

Scroll to Top