nutricionizam

adult, back view, coffee-2178904.jpg

Opadanje kose, prehrana i navike

Uvijek volim pisati na teme koje zanimaju moje pratitelje. Već neko vrijeme tražite mi članak o zdravlju kose. Pokušat ću u ovom članku opisati slijedeće:

  1. Koja hrana i sastojci iz hrane utiču na rast kose,
  2. Koje navike mogu doprinijeti opadanju i lošem kvalitetu kose i
  3. Kako sam ja riješila opadanje kose.

Građa kose

Kosa je oko 80% građena od proteina keratina, oko 17% drugih proteina, 1% lipida, oko 0,5% mineralnih materija i tragova nukleinskih kiselina. I među keratinima kose ima razlike, pa nije svejedno da li se radi o keratinu vanjskog ili unutrašnjeg dijela vlasi. Tako se u vanjskom sloju nalaze proteini i lipidi a u unutrašnjem uglavnom proteini. Proteini kose su građeni od 18 aminokiselina koje su povezane amidnom, disulfidnom, vodikovom, jonskom i hidrofobnom vezom. Naravno da je osnova amidna veza koja povezuje aminokiseline u spiralu cijelom dužinom vlasi. Ove veze se kidaju djelovanjem kiselina, baza i rezanjem. Ne mogu se ponovo uspostaviti nakon kidanja. Najslabija veza je vodikova u suhoj kosi. Otvara se kvašenjem kose a ponovo formira sušenjem.

Zašto kosa opada?

Uzroci slabe kose i opadanja mogu biti različiti. Najčešće se navode stres, nepravilna prehrana, bolesti, lijekovi, kontraceptivi, trudnoća, starenje, previše tretiranja kose, zagađenost, sunce, vjetar itd. Vidljivi dio kose je neživa keratinizirana struktura, osjetljiva na sve vanjske uticaje.

Neke bolesti mogu biti posebno uticati na opadanje kose. Dakle, veoma je bitno otkriti uzroke opadanja kose, isključiti hormonalne promjene, anemiju i sl. Promjene na vlasištu, seboreja, svrab, perut mogu biti pokazatelji prisustva različitih mikroorganizama na koži glave. U tom slučaju obavezno je konsultirati liječnika i koristiti za to predviđene lijekove.

Ono što se meni desilo bila je reakcija na stres zbog teške operacije. Nakon toga kosa mi je jako puno opadala. Normalno je da dnevno opadne i do 100 dlaka ali sam primijetila da kod mene opada više i naročito prilikom pranja. Zabrinula sam se kad me frizerka upozorila na to.

Koji sastojci iz hrane djeluju na kosu?

Prvi korak koji sam poduzela bilo je kako hranom mogu uticati na rast kose. Znala sam da je za dobar kvalitet kose neophodno unositi dovoljno proteina, željeza, biotina, cinka i anktioksidanasa.

Kada su u pitanju proteini, posebno je važno unositi one koji su bogati aminokiselinama cistinom, cisteinom i metioninom. Priča o ovim aminokiselinama se prepliće. Naime, cistein je semiesencijalna aminokiselina što znači da je naš organizam može sintetizirati iz metionina. U rijetkim situacijama cistein može biti esencijalan za djecu, starije osobe i pacijente sa metaboličkim poremećajima sa sindrom malapsorpcije. Enzimskim reakcijama iz cisteina nastaje cistin. Cistin neizmjenjen prolazi kroz probavni sistem i krvnu plazmu a pri ulasku u ćelije se ponovo reducira na dvije molekule cisteina.

Cistein se nalazi u slijedećim namirnicama: meso peradi, jaja, mliječnim proizvodima, te u biljnim izvorima kao što su paprike, bijeli luk, crveni luk, brokula, prokulice, zob, granola, pšenične i druge klice.

Aminokiselina metionin je esencijalna aminokiselina što znači da je ne možemo sintetizirati u našem organizmu i moramo je unositi putem hrane. Metionin se nalazi u ribi, mesu, posebno purećem i pilećem te tvrdim sirevima, susamu, brazilskim orasima. Vrlo je važno da je odnos metionina i cisteina u hrani dobar. Naime, naše tijelo će u nedostatku cisteina koristiti metionin za sintezu. A upravo metionin ima brojne uloge u organizmu. Između ostalog je neophodan za sintezu proteina, kreatina te glutationa koji je jedan od glavnih antioksidanasa u našem tijelu. Metionin pospješuje izbacivanje teških metala iz organizma. Vrlo bitan je i za apsorpciju i prenos selena. Bitan je za remetiliranje homocisteina u metionin za šta su potrebni vitamin B12 i folna kiselina. Sa aspekta zdravlja kose metionin omogućuje povezivanje keratinskih lanaca što u konačnici daje jaču i čvršću strukturu vlasi.

Nedostatak željeza i njegova loša apsorpcija vrlo često dovode do anemija. Studije pokazuju da osobe koje imaju anemiju, često imaju opadanje kose. Manjak željeza dovodi do lošije zasićenosti kiseonikom svih ćelija pa i folikula dlake što se smatra jednim od uzročnika opadanja kose. Zato je jako bitno u prehranu uvrstiti izvore željeza i paziti na njegovu bioraspoloživost o kojoj sam već pisala ovdje.

Biotin (vitamin B7) se naziva vitamin H po njemačkoj riječi haut (koža). Nalazi se u mnogo namirnica kao što je žumanjak jajeta, meso, grahorice, riba ali često nije bioraspoloživ. Npr. avidin, glikoprotein u bjelanjku, specifično veže biotin, a kompleks avidina i biotina je stabilan pri širokom rasponu pH vrijednosti i ne razgrađuje se u probavnom sistemu. Stoga vezanje biotina na avidin značajno smanjuje biološku raspoloživost biotina. Termičkom obradom jaja, avidin se denaturira i oslobađa se slobodan biotin. Zato se ne preporučuje konzumacija sirovih jaja, naročito ako imate problem sa kožom i kosom.

Za sintezu biotina u probavnom traktu bitne su crijevne bakterije. Ravnoteža crijevnih bakterija je ozbiljno narušena upotrebom antibiotika ali i neuravnoteženom prehranom, bogatom visoko prerađenom hranom. Deficit ovog vitamina se najviše vezuje za opadanje kose. Zato se često nalazi u formulacijama dodataka prehrani za kosu, kožu i nokte.

Cink je važan element u tragovima a 70% cinka se nalazi u kostima, koži i kosi. Ima veoma važnu ulogu kao dio enzimskih sistema. Gotovo je nemoguće nabrojati sve uloge ovog minerala. Neophodan je u procesu rasta i razvoja, bitan za neurološke i reproduktivne funkcije, važan je za funkcioniranje imunog sistema, učestvuje u probavi proteina, metabolizmu ugljikohidrata, bitan je za održavanje kiselo-bazne ravnoteže itd. U hrani se nalazi najviše u morskim plodovima, mesu, organskom mlijeku i miječnim proizvodima. Ima ga u hrani biljnog porijekla poput žitarica, mahunarki, sjemenki, orašastih plodova. Međutim, vlakna i fitati iz biljnih namirnica mogu ponekad ometati apsorpciju. Zato se prednost daje životinjskim izvorima. Simptomi nedostatka mogu biti tanka i lomljiva kosa, opadanje te perut.

Od ostalih minerala bitno je pomenuti bakar koji pomaže proizvodnju pigmenta melanina u kosi i koži. Važan je i za cirkulaciju i stimulaciju folikula dlake, što je bitno za rast kose. Odnos bakra i cinka je bitan i za dobro funkcionisanje imunog sistema. Najviše ga ima u jetri, bubrezima, srcu, mesu, školjkama, aroniji, orasima i sličnim plodovima, grožđicama, grahu, grašku, cjelovitim žitaricama, pivskom kvascu, maslinama, susamu i čokoladi.

Sve ovo sam objasnila kako bi shvatili koliko su svi sastojci hrane povezani sa našim metabolizmom i da ih ne možemo posmatrati odvojeno. Prehrana mora biti u ravnoteži, pa se kod gubitka kose, prvo zapitajmo šta to ne jedemo? Čega jedemo previše? Čega jedemo premalo? Da li je neka naša navika dovela do gubitka kose?

Koje navike utiču na kosu?

Kada već govorimo o navikama, kosa ne voli česta tretiranja, „tešku“ njegu, previše hemije. Ono što sam naučila na sebi ali i našla kao preporuku je da kosu treba pustiti na miru kada opada. Skratite koliko možete i dajte joj vremena nakon što popravite prehranu. Ono što mi se pokazalo dobrim je korištenje blagih šampona bez agresivnih surfaktanata (deterdženata) za pranje. Na ovu temu preporučujem članke na blogu Dear skin drage Martine. Takođe, tražite šampon i bez silikona koji meni lično opterećavaju kosu. Držala sam se toga da koristim što blaži šampon a da njegu prepustim maskama za kosu koje sam stavljala samo na vrhove.

Jedan savjeti mi je posebno pomogao. Prije pranja kose stavljala sam ulje nevena i dobro masirala vlasište. Držala bih par sati i onda oprala. Ja sam koristila Weleda ulje za bebe. Možete probati i neka druga slična ulja. Ono što je važno je dosljednost. Cijeli proces traje i treba vremena da se kosa oporavi.

Da li uzeti dodatke prehrani?

Ja sam na početku uz korekciju prehrane uzela od Solgara „Skin, Nails and Hair“. Nekako mi je trebala „sigurnost“ da sam poduzela sve i da na početku postignem popunjavanje eventualnih deficita. Svakako da ovo ubrza proces i treba u saradnji sa stručnom osobom odabrati pravi dodatak prehrani za sebe.

I evo, to je cijeli proces. Nadam se da sam vam pomogla da iz mog iskustva naučite nešto i da pokušate pomoći sebi ako se borite sa opadanjem kose. Budite uporni, jer meni je trebalo barem godinu dana da se kosa vrati na stanje kakvo je bilo prije. I dalje pazim na prehranu i navike, posebno na izbor njege. Ne zatrpavam kosu svim i svačim i znam da je prehrana najbitniji dio zdrave i jake kose.

Napomena: članak nije sponzorisan. 

Image by Free-Photos from Pixabay 

Dio literature:

  • Advanced Nutrition and Human Metabolism (2009),  Gropper SS., Smith JL, Groff JL., ured., 5. izd., Wadsworth, Belmont.
  • Krause\’s Food, Nutrition and Diet Therapy (2008), Mahan LK, Escott-Stump S., ured., 12 izd. Saunders Company, St. Louis
  • National Institute od Health, Office of Dietary Supplements, http://ods.od.nih.gov
  • http://www.inpharma.hr/
  • https://definicijahrane.hr/

 

Scroll to Top