Mislim da je centralni uređaj u svakoj balkanskoj kuhinji upravo rerna ili pećnica. Zavisi kako je zovete. Nekada su to bile stare peći na drva u kojima se peklo i okupljalo okolo da se ugrijemo. Danas su to savremene pećnice koje nude mnogo toga. Neki će reći da je nekada bilo bolje a neki da je sad bolje….neriješena rasprava. Mislim da je najbitnije da nas kuhinja okuplja i da pravimo uspomene oko pećnice. Moram reći da je mene jako oduševila upravo ugradbena pećnica BOSCH model HRG7761B1 sa jako mnogo funkcija. Ustvari, što je više upoznajem vidim da je to više uređaja u jednom pa se time izbjegava sakupljanje aparata u kuhinji sa kojima ne znate šta bi i gdje da ih složimo. Zato ću se potruditi da svaku funkciju posebno predstavim. Bez žurbe i uz prigodne savjete jer ova pećnica to zaista zaslužuje.

Od samog početka upravljanja sve je vrlo jednostavno i intuitivno. Izbor programa vrši se uz pomoć TFT zaslona osjetljivog na dodir s digitalnim kontrolnim prstenom. Vrlo jednostavnim prelaskom preko prstena, dolazimo do željene vrste grijanja. Možemo podešavati vrijeme, temperaturu, dodavati paru, odmrzavati, peći u vrućem zraku, držati podgrijano, peći pizzu ili drugo tijesto. Kako upoznajem mogućnosti tako sam više oduševljena jer pečenjem možemo mnogo uticati na kvalitet i nutritivnu vrijednost hrane.

Naime pečenjem hrane u pećnici dolazi do gubitka vitamina. Količina vitamina C se može smanjiti 50 do 70%, ovisno o temperaturi pečenja. Vitamini B kompleksa mogu imati gubitak 10-50%. S druge strane gubitak minerala nije značajan kao što je prilikom kuhanja u vodi. Pečenjem se može izgubiti voda. Ovo može biti problematično kod pečenja povrća jer isparavanjem mogu da se dese i gubici vitamina. Pečenje ima prednost nad prženjem jer se može i ne mora koristiti masnoća. Ako u isto vrijeme pazimo na visinu temperature, može se drastično smanjiti nastanak štetnih produkata termičke obrade hrane. Ako hranu pečemo bez dodavanja masti smanjujemo i njenu kalorijsku vrijednost. Pečenjem proteina se povećava njihova bioraspoloživost a pažljivim odabirom temperature i vremena pečenja možemo sačuvati i kvalitet. Posebno je važno naglasiti da pečenjem u rerni možemo smanjiti stvaranje akrilamida, kancerogenog spoja koji nastaje termičkom obradom hrane koja sadrži ugljikohidrate, u prisustvu masti. Zato je važno prilikom pečenja koristiti temperaturu do najviše 180°C.
BOSCH pećnica model HRG7761B1 ima 14 različitih programa za termičku obradu ili pak zagrijavanje hrane. Za sve one koji ne vole mikrovalnu pećnicu, ovaj uređaj je idealan, jer je vrlo jednostavno i brzo podgrijati hranu od juče, uz pomoć toplog zraka. Ukoliko volite prženu hranu a ne želite da loše utiče na Vaše zdravlje tu je pečenje u toplom zraku (air fry). Za ljubitelje roštilja pećnica ima više opcija. Posebno me raduje opcija za tijesto koje svi volimo. Pećnica ima opciju dodavanja pare vrlo jednostavnim sipanjem vode u posebno za to predviđen pretinac iza kontrolne ploče. Ova opcija zaslužuje poseban članak i recept.
Ipak svako kuhanje počinje od pripreme namirnice. Vrlo često zaboravim da izvadim namirnice ujutro da se odlede. Zato sam se posebno obradovala opciji odmrzavanje. Ova opcija radi na 30 do 60°C i lagano odmrzava zaleđena jela i namirnice. Korštenjem niske temperature i cirkulacije zraka, pomaže se ravnomjernom odmrzavanju hrane bez da dođe do početka kuhanja ili pečenja vanjskog sloja dok je unutrašnjost još zamrznuta. Vrijeme odmrzavanja ovisi o vrsti hrane, njezinoj veličini i debljini. Na primjer, manje komade mesa ili ribe možete odmrzavati brže, dok će veće količine (kao što su pileći fileti ili veći komadi mesa) zahtijevati duže vrijeme.

Prednosti odmrzavanja u rerni:
- Ravnomjerno odmrzavanje: Koristeći cirkulaciju zraka u pećnici, hrana se odmrzava ravnomjerno, što može biti korisno kod većih komada mesa ili povrća.
- Brže odmrzavanje: Pećnica omogućuje brzo odmrzavanje, pogotovo u usporedbi s odmrzavanjem u hladnjaku, što je odlična opcija ako ste u žurbi.
- Očuvanje kvalitete hrane: Koristeći funkciju odmrzavanja u pećnici na niskoj temperaturi, hrana zadržava većinu svoje teksture i okusa, za razliku od metoda poput odmrzavanja u mikrovalnoj pećnici, koja može negativno utjecati na kvalitetu hrane.

Savjeti za najbolje rezultate odmrzavanje:
Pazite na vrijeme: Ako odmrzavate veću količinu hrane, poput mesa, povremeno provjeravajte kako bi spriječili prekomjerno omekšavanje vanjskih dijelova hrane dok je unutrašnjost još zamrznuta.
Koristite odgovarajuće posude: Za odmrzavanje hrane u pećnici, preporučuje se korištenje posuda koje su sigurne za pećnicu, kako bi se spriječilo curenje tekućine ili oštećenje hrane. Izbjegavati plastične posude koje ne treba da budu zagrijane u kontaktu sa hranom.
Nadgledajte odmrzavanje: Iako je funkcija vrlo praktična, uvijek provjerite stanje hrane, jer može doći do razlike u vremenu ovisno o vrsti hrane koju odmrzavate.