nutricionizam

Početna

Dragi čitatelji,

priroda je vječita promjena. Svjedočimo tome svaki dan, a posebno u jesen. Kad malo razmislim ja volim svako godišnje doba. Svako ima svoje ljepote. Nikada ne razmišljam o manje lijepim stvarima koje prate pojedina godišnja doba. Mislim da nema potrebe trošiti vrijeme i misli na nešto što je tako kako je, nego prihvatiti i gledati sa ljepše strane. 

Jesen je vrijeme kada i sami usporavamo. Osjetimo hladnoću noći a jutra su mnogo ljepša pod pokrivačem. Mnogo boja i mirisa nas okružuje. Prosto smo uvučeni u smiraj prirode oko nas. Odgovara nam šolja toplog čaja, razgovor sa prijateljem koji grije dušu a nekad samo tišina. Jesen nam donosi i spremanje zimnice. Kažu da prave žene u jesen mirišu na ajvar. Ja ipak mislim da žene mirišu svaki dan, nekad na ajvar nekad na parfem, ovisno o situaciji. Raduje me to slatko uzbuđenje spremanje zimnice u kojoj učestvuju svi, barem entuzijazmom. Lijepe su to uspomene koje sebi stvaramo za neka druga vremena. Sjećat ćemo se uz šolju čaja neke daleke zime. 

Mene često pitaju kako da se hrane u pojedinim godišnjim dobima. Pravila su uvije ista. Svako godišnje doba ima svoje darove koje se smjenjuju. Naše je samo da ih slušamo, prateći sebe. Jesen je bogata okusima, povrćem, salatama. Sve je zrelo, prepuno aroma i mirisa. Pustimo mašti na volju i zadovoljimo sva čula. 

Uživajmo u životu i stvarajmo uspomene svaki dan.

Hvala Vam na povjerenju i vremenu koje odvajate za mene,

Marizela

Scroll to Top