nutricionizam

O meni

Zovem se Marizela Šabanović i po zvanju sam doc.dr. iz oblasti nutricionizma. Na ovom blogu spojila sam moju ljubav prema nutricionizmu i pisanju, sa željom da na jednostavan način objasnim složene teme.

Doc.dr. Marizela Šabanović

Doc.dr. Marizela Šabanović, dipl.ing. rođena je u Tuzli. Diplomirala je 2004. godine na Univerzitetu u Tuzli, Tehnološki fakultet, smjer prehrambeni, kao Zlatni student. Tijekom studija bila je stipendistica njemačke fondacije Heinrich Boll, te dobitnica još 4 Srebrne plakete za postignuti uspjeh. Postdiplomski studij upisala je na Farmaceutskom fakultetu u Tuzli, na modulu Bromatologija i nutricionizam. Magistarski rad pod nazivom „Uticaj prehrane i fizičke aktivnosti na stanje uhranjenosti u adolescenata“ odbranila je u aprilu 2011. godine i time stekla zvanje magistar farmaceutskih znanosti iz oblasti bromatologije i nutricionizma. Doktorsku disertaciju na temu “Uticaj prehrane, fizičke aktivnosti i unosa antioksidanasa na simptome upale vena debelog crijeva” odbranila je 19.12.2014. godine.

 

Angažovana je u zvanju docenta na predmetima iz oblasti nutricionizma na Tehnološkom i Farmaceutskom fakultetu Univerziteta u Tuzli. Članica je znanstveno-organizacijskog odbora Skupa „Hranom do zdravlja“ (Tuzla i Osijek), „4. Međunarodnog kongresa nutricionista“ (Zadar) i Trećeg simpozija magistara farmacije Tuzlanskog Kantona, sa međunarodnim sudjelovanjem. Do sada je objavila 13 znanstvenih i 14 stručnih radova u časopisima i kongresima. Sudjelovala je na više domaćih i međunarodnih naučnih skupova. Stalna je saradnica novinarskih i medijskih kuća sa ciljem promocije pravilne prehrane. Jedan od projekata u kojem učestvuje je i emisija „Lonci i poklopci“ sa Vjekom Kramerom. Urednica je internet portala nutricionizam.ba. Stručna saradnica je iz oblasti nutricionizma mjesečnog magazina „Ljepota i zdravlje“.

kontakt: marizela_sabanovic@yahoo.com

 

5 thoughts on “O meni”

 1. Postovana,
  uzivam u citanjuu svakog teksta koji objavie.Farmacet sam ( I Sarajevu zavrsila Farmaceutski fakultet) tako da me dodatno zanima sve oko zdrave ishrane.Izbor tema Vam je izuzetan.Zelim Vam uspjeh u radu i sa neatrpljenjem ocekujem svaku novu temu.

  Srdacan pozdrav
  Meri

 2. Postovana,
  Vas blog je izuzetan! S velikom paznjom sam procitala Vase objave jer se odmah vidi da dolaze iz pera strucnjaka iz ove oblasti. I sama se vec godinama trudim da svoj porodici nudim zdrave obroke. Vase objave mi u velikoj mjeri pomazu u odabiru namirnica. Voljela bih da pisete o mlijeku i mlijecnim preradjevinama jer se dosta govori o intoleranciji na laktozu. Da li je mlijeko zdrava hrana i u kojem obliku? Od djetinjstva smo nauceni da pijemo mlijeko ali neki izvori tvrde da to nije ispravno, te da su kiselo-mlijecne varijante prihvatljivije.
  Srdacan pozdrav!

 3. nutricionizam

  Draga Maida,
  hvala puno na lijepim riječima. Svakako da ću se potruditi u narednom periodu obraditi ovu temu.
  Lp
  Marizela

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top