nutricionizam

diet, vernier, sandwich-695723.jpg

Prehrana protiv celulita

Svako ljeto i topli dani, žene podsjete na mrskog gosta, celulit. Pojavljuje se bez obzira na tjelesnu težinu, tako da se može vidjeti i kod mršavih žena. Celulit se pojavljuje kao posljedica poremećaja metabolizma, usporene cirkulacije, ali se vezuje i za neuravnoteženu prehranu, bogatu masnoćama, šećerima i izrazito slanu hranu. Ono što treba naglasiti je da izgladnjivanje i dijete u ovom slučaju ne pomažu. Idealno rješenje je prelazak na zdravu i uravnoteženu prehranu. Pri tome se mora obezbijediti dobar odnos složenih ugkljikohidrata, voća i povrća, te izbjegavati životinjske masnoće u korist biljnih. Masna, pržena hrana, te slatko i jako posoljena hrana, zadržavaju tekućinu u tijelu , što doprinosi nagomilavanju celulita u tijelu. Umjesto pržene hrane, izaberite sirovo ili kuhano. Pri tome se ne smije preskakati obroke, jer i prevelika pauza između obroka pogoduje nastanku celulita. Neredovna probava je takođe jedan od načina nastanka celulita, tako da je potrebno unijeti dovoljno vlakana i sirovog voća i povrća.

Hrana koja posebno pogoduje uklanjanju i ublažavanju celulita su prije svega egzotično voće koje se može naći i kod nas, kao što su ananas, mango, kivi i grejp. Ove vrste su bogate enzimima neophodnim za jačanje kolagena. Preporučuju se takođe i jabuke i kiseli kupus. Inače bi trebalo povećati unos vitamina C koji je odgovoran za jak i zdrav kolagen. Dobar izvor prirodnog vitamina C su razne vrste voća kao što je limun, narandža, ribizle itd. Od minerala treba napomenuti slicij koji se može naći u soji, ječmu, integralnom brašnu, smokvama i riži. Izlučivanje tekućine pomaže kalij koji se naravno nalazi u bananama i paradajzu. Ova tekućina se inače zadržava između ćelija u celulitnim područjima što se uočava kao oteklina. Vitamin A se nalazi u salati, mrkvi, brokulama, marelicama, dok se biotin opet može naći u žumancima, cjelovitim žitaricama, soji itd. Biotin se vezuje za ljepotu kože i njen dobar tonus i prokrvljenost.

Osim prehrane, potrebno je promijeniti i neke druge nezdrave navike. Prije svega bitno je uzeti dovoljno vode i zaboraviti na gazirane napitke. Uz vodu može se uzeti dovoljna količina svježeg voćnog soka ili biljne čajeve. Potrebno je izbjegavati prevelike količine kafe i alkohola. U borbi protiv tvrdokornog celulita pomaže i sok od limuna kojeg je potrebno uzeti svaki dan. Od prirodnih „lijekova“ može se uzeti još 1 čajna kašika jabučnog octa svaki dan, prije jela. Od biljnih čajeva preporučuje se još i čaj od đumbira.  Uz sve ovo, neophodno je uvesti dovoljno kretanja, jer se upravo sjedenje vezuje za nastanak celulita. Posebno se preporučuju vježbe za jačanje pogođenog dijela ili pak vožnja bicikla, plivanje, penjanje uz stepenice i sl.

Scroll to Top