nutricionizam

ai generated, food, breakfast-7987325.jpg

Kuhanje povrća

Ono što je osim sastava hrane jako bitno, svakako je i način pripreme i čuvanje namirnica. Prilikom kupovanja voća i povrća potrebno je da ono bude svježe i neoštećeno. Ova vrsta hrane ne smije dugo stojati jer gubi na nutritivnom sastavu, posebno vitamine i minerale. Treba obratiti pažnju da se ne kupuje rezano voće kao što je npr. lubenica ili dinja, jer je u kontaktu sa zrakom gubitak vitamina jako veliki.

Prilikom čuvanja u kući, voće i povrće trebalo bi držati u frižideru u plastičnim kutijama ili plastičnim vrećicama u koje ne prodire zrak. Izuzetak su banane i krompir, koji ne treba da stoje u frižideru, nego na tamnom i suhom mjestu.

Voće i povrće ne treba namakati, nego samo oprati pod mlazom vode u hladnoj vodi, neposredno prije jela. Ukoliko je voće i povrće organskog porijekla ili ako znate način uzgoja onda je dovoljno pranje ili lagano struganje kore. Međutim, ukoliko kupujemo ove namirnice a da im ne znate porijeklo, neophodno je guljenje zbog upotrebe pesticida prilikom uzgoja. U poslednje vrijeme veliki broj voća (jabuka, kruške i sl.) prska se voskom kako bi se spriječilo „disanje“ i usporio proces zrenja i propadanja. Zbog tog razloga kora nije ukusna.

Najbolje je voće i povrće jesti svježe. Ukoliko se odlučimo na kuhanje onda neka bude što kraće. Povrće bi trebalo kuhati u što manje vode jer se tako smanjuje gubitak vitamina topivih u vodi (B kompleks, vitamin C) kao i minerali kalij i selen. Dobar način kuhanja povrća svakako je na pari. Dužina kuhanja na pari ovisi od vrste povrća. Za većinu povrća to je do 5 minuta, osim za kelj i kupus (10 minuta).

Prženje se ne preporučuje za povrće, jer se tako izlaže jako visokoj temperaturi a samim tim gubici hranjivih sastojaka su jako veliki. Ukoliko se povrće dinsta, onda se treba koristiti što manje ulja. Dobar izvor je i kuhanje u wok-u jer se koristi jako malo ulja a povrće je brzo skuhano. Ponekad se prilikom kuhanja dodaje soda bikarbona, ali pri tome se uništavaju vitamini B kompleksa te vitamin C.

Danas se jako često koristi i smrznuto povrće. Na ovaj način, brzim smrzavanjem, očuvani su vitamini i minerali. Ono na što treba obratiti pažnju je da se prilikom kupovanja kroz kesu osjete dijelovi povrća a ne kocka leda. Ukoliko je prisutno mnogo leda, povrće je više puta odmrznuto i smrznuto, pa su samim tim i gubici u nutritivnom sastavu veliki. Povrće i voće konzervirano u  različitim nadjevima treba čuvati u skladu sa uputom na pakovanju.

\"\"

Scroll to Top