Pripremanje hrane i planiranje obroka je jako važno jer tako izbjegavamo obroke vani. Kad jedemo u svojoj kući znamo porijeklo svojih namirnica i načine pripreme. Mnogo radimo i spremanje obroka često predstavlja teret. U tome nam mnogo pomaže pripremanje obroka za više dana. Međutim, postoje namirnice koje ne bi trebali da držimo danima u frižideru jer se dešavaju biohemijske promjene. Prije svega se dešavaju gubici vitamina B skupine te C vitamina. Osim toga hrana gubi svoje organoleptičke osobine koje je čine ukusom i mirisom. Duboko vjerujem da u hrani treba uživati i da ono što stavimo na tanjir treba da bude ne samo izvor nutritivnih sastojaka nego i ličnog zadovoljstva.
Ukoliko želimo pripremiti obroke za više dana unaprijed dobro je znati neke osnovne savjete:
1. Pripazi da hrana koju želiš sačuvati ne bude previše termički obrađena. Prekuhavanje hrane generalno povećava gubitke hranjivih materija a stojanjem će se taj gubitak uvećati. Izbjegavajte kuhanje u puno vode i previše sjeckanja. Pečenje u rerni na nižim temperaturama može smanjiti gubitke nutritivnih sastojaka.
2. Koristi dobre posude koje ćeš hermetički zatvoriti kako bi se spiječio kontakt sa zrakom.
3. Planirajte obroke za najviše 3 dana.
4. Pokušaj da kombiniraš: jedan dio obroka neka bude pripremljen ranije npr.proteinski u vidu mesa, a dio obroka neka bude svježa salata ili povrće koje ste kratko termički obradili neposredno prije serviranja. Dobro je dodati i porciju sjemenki, orašastih plodova te začine. I tako će se povećati nutritivna gustoća obroka.
5. Biraj namirnice koje bolje podnose meal prep. To može biti povrće poput graha, graška, karfiola itd. Sve vrste mesa su dobri kandidati za meal prep ali ukus i tekstura mogu da se mijenjaju. Žitarice poput riže i quinoje, te slanutak itd. Naša domaća jela se mogu isto tako čuvati više dana poput graha, punjenih paprika, sarme itd.
Ipak, ako volite spremati obroke za unaprijed, puno bolja opcija je zamrzavanje. Zamrzavanjem se zaustavlja proces gubitaka hranjivih sastojaka i hrana se odmrzavanjem ponovo nalazi u momentu u kojem je bila prije zamrzavanja. Kod zamrzavanja je naravno važno obratiti pažnju na to da zamrzavanje bude brzo i sa što manje leda. Zato je važno odabrati zamrzivač koji nam to pruža kako bi dugoročno uložili u svoju prehranu i namirnice.
Ja trenutno imam frižider BOSCH model KBN96VFE0 koji ima odvojeni dio zamrzivača sa 3 ladice. Frižider posjeduje odvojenu regulaciju hladnjaka i zamrzivača čime se spriječava prijenos mirisa. Ladice olakšavaju organizaciju namirnica jer mogu svaku ladicu odvojiti za jednu vrstu hrane.
Ono što me posebno oduševilo svojom učinkovitošću je no frost tehnologija. Kako radi ova tehnologija:
- No-frost sistemi rade tako što koriste ventilatore i sisteme za cirkulaciju vazduha unutar komore. Ovaj cirkulišući hladan vazduh pomaže da se temperatura unutar uređaja održava ravnomjerno i sprječava nakupljanje vlage, koja bi inače stvarala led.
- Vlagu koja se stvori unutar komore (zbog otvaranja vrata, smanjenja temperature hrane, itd.) ventilator pomijera prema kondenzatoru, gde se voda kondenzuje i uklanja iz komore. Zatim, ova voda se otpušta ili isparava, čime se sprječava stvaranje leda.
- No-frost uređaji automatski uklanjaju led i sprječavaju njegovu akumulaciju. Uobičajeni zamrzivači bez no-frost sistema zahtijevaju ručno odmrzavanje (defrosting), dok no-frost tehnologija ovo eliminiše.
Koje su prednosti no-frost tehnologije?
- Nema nakupljanja leda: No-frost sistem sprječava stvaranje leda na zidovima zamrzivača ili frižidera, što znači da se uređaj ne mora redovno odmrzavati,
- Bolje očuvanje hrane: Zbog konstantne cirkulacije hladnog vazduha, hrana se ravnomjerno zamrzava, što znači da se bolje očuvava njena svežina i nutritivna vrijednost. Sprječava se stvaranje „zamrzivačkog“ ukusa ili teksturnih promjena koje se mogu pojaviti kod hrane zamrzute u tradicionalnim zamrzivačima sa ledom. Manje leda i manji kristali leda znače da namirnica zadržava više hranjivih sastojaka.
- Energetska efikasnost: Pošto nema nakupljanja leda na zidovima zamrzivača, uređaj koristi manje energije, jer se hladni vazduh ravnomjernije distribuira i temperatura ostaje stabilnija.
- Viši kapacitet: No-frost sistem omogućava da se unutrašnji prostor uređaja koristi efikasnije, jer nema prostora zauzetog slojem leda, što povećava kapacitet za skladištenje hrane.
- Jednostavnije održavanje: Pošto nema potrebe za ručnim odmrzavanjem, održavanje zamrzivača ili frižidera postaje lakše i manje vremenski zahtjevno.
Ono što posebno želim istaći je da je frižider jako tih i gotovo da nema zvuka. Ovo mi je posebno važno jer je dnevna soba povezana sa kuhinjom.
Preporuke koje uvijek volim napomenuti za bolje čuvanje hrane su:
- Izbjegavati pretrpavanje zamrzivača,
- Najbolje je održavati temperaturu zamrzivača na oko -18°C kako bi se hrana čuvala u optimalnim uslovima,
- Uvijek provjerite da su ladice dobro zatvorene i kao i vrata samog zamrzivača.