nutricionizam

Moja priča o cervikalnoj intraepitelnoj neoplaziji CIN1

Ljudi često imaju predrasude kako osobe koje se zdravo hrane ne mogu oboljeti od neke bolesti. Kad sam se nakon PAPA testa, sredinom 2019. godine, suočila sa dijagnozom cervikalna intraepitelna neoplazija CIN1, i sama sam bila jako iznenađena. Zato želim da podijelim svoju priču sa vama i pokažem kako se može reagovati na vrijeme.

Šta je PAPA test i CIN?

Papa test u medicinsku praksu uveo je doktor Papanicolau, pedesetih godina prošlog vijeka. Po ovom liječniku test je dobio ime. Test se primjenjuje kao medicinska metoda za rano otkrivanje spolnih bolesti kod žena. Papa test nije bolan. Ginekolog uzima bris sa vrata maternice, uzorak se nanosi na stakalce i fiksira te šalje na citološku (mikroskopsku) obradu. Rezultat se prikazuje kao: uredan, nalaz abnormalnih ćelija i abnormalan nalaz. Kod upalnih promjena (abnormalne ćelije) propisuje se terapija i nakon liječenja ponovo radi PAPA test.

Ukoliko se PAPA testom utvrde abnormalne ćelije, čije se nakupine nazivaju lezijama i one imaju stupnjeve (CIN – Cervical Inthraepithelial Neoplasia):

  • CIN 1: U više od polovine žena s takvim nalazom nije potrebno nikakvo liječenje jer je vjerojatno da će promjene proći spontano.
  • CIN 2: Abnormalne stanice koje su klasificirane kao CIN 2 imaju veću mogućnost progresije u CIN 3. Ovim ženama se često preporučuje uklanjanje lezija. Moguće je i konvencionalno liječenje.
  • CIN 3: Takve promjene uvijek zahtijevaju otklanjanje zahvaćenog područja na vratu maternice. Tu se provodi operativni zahvat, gdje se uklanja bolesni dio tkiva.

Ono što moram reći je da liječnici, barem u Tuzli, uz svaki abnormalni nalaz PAPA testa traže da se uradi test na HPV virus koji se smatra jednim od osnovnih uzročnika raka grlića maternice.

 

Ja sam uradila nalaz HPV testa i bio je negativan. Iskreno, obradovala sam se jer znam koliko su HPV virusi uporni ali onda sam zastala i zapitala se odakle mi CIN1? Uradila sam i ostale nalaze, bili su uredu. Dobila jednu dozu antibiotika, nastavila da se zdravo hranim, jela sam još više povrća i voća, uzela neke random dodatke prehrani, ali nakon 6 mjeseci, u decembru 2019. godine, nalaz je opet pokazao CIN1. Ništa se nije pomaklo na bolje. Čak sam taj test na prijedlog moje prve liječnice ponovila kod druge ginekologinje, da ne bi bilo subjektivnosti. Dobivši i nakon 6 mjeseci isti nalaz, ta druga liječnica mi je dala opet antibiotike. Tu sam već vidjela da ulazim u začarani krug. Pitala sam je, da li da probam sa nekim drugim metodama kao što su dodaci prehrani? Odgovor je bio da to nema smisla. Jako sam se razočarala. Izašla sam iz ordinacije i samo razmišljala kako da pomognem sebi? Razmišljala sam, nemam HPV, bris uredan, a upala postoji, promjene na ćeliji postoje…. Listala sam u glavi teoriju upale koju sam savladala dok sam pisala doktorat.

Upala i signalni put NF-kappaB

Jako vjerujem da ništa u životu nije slučajno pa ni tema doktorata. Sjetila sam se oksidacijskog stresa i signalnog puta upale koji se zove NF-kappaB. Neću vas zamarati detaljima. Reći ću samo da je ovaj signalni put odgovoran za našu reakciju na bilo kakav oksidacijski stres koji se desi. NF-kappaB predstavlja skupinu strukturno povezanih proteina od 5 članova smještenih u citoplazmi ćelije. Može biti aktiviran nizom stimulanasa uključujući slobodne radikale, komplement, hipoksiju, pro-upalne citokine, oksidativni stres, bakterije, viruse i ishemiju. Tada dolazi do njegove aktivacije i pomicanja u jezgro gdje je zadužen za espresiju mnogo gena uključenih u fiziološke procese kao i gena koji kodiraju odgovor na ozljedu i upalu. Odgovoran je i za diferencijaciju ćelija te imunološki odgovor. Upravo zato sam stavila svoj fokus na signalni put NF-kappaB i vezu sa oksidacijskim stresom. U suštini i kod aktivacije ovog puta djelovanjem HPV virusa, procesi su isti.

 

Slika 1. Oksido/redukcijska ravnoteža 

A oksidacijski stres može nastati iz milion razloga. Ponekad i ne saznamo koji je uzrok. Ja ne pušim, mislim da nisam izložena nekim hemijskim materijama, nemam virusnu infekciju (HPV negativan), jedem prilično zdravo…. Jedino što je u tom momentu bilo previše je svakodnevni stres i obaveze. Toliko prevelike, da sam ponekad zaboravljala sebe. Zaboravljala sam svoju žensku stranu ličnosti a što je opet povezano upravo sa ženskim polnim organima. Ipak, za početak sam stavila fokus na proučavanje literature o prehrani kada je u pitanju cervikalna neoplazija.

Koja prehrana se preporučuje kod upale?

Zlatni standard je Mediteranska prehrana koja se zasniva na mnogo povrća i voća, ribi, plodovima mora, orašastim plodovima, sjemenkama itd. Baza ove prehrane su vitamini, minerali, pigmenti, enzimi i drugi biološki aktivni sastojci koji se nalaze u biljkama.

Hrana sadrži mnogo materija koje djeluju antioksidativno i protivupalno. Ipak, zbog načina pripreme, našeg načina života, uzgoja i skladištenja hrane, vrlo često je potrebno dodati još nešto kao što su dodaci prehrani. Kako i sama jedem gotovo stalno po principima mediteranske prehrane, vidjela sam da to nije dovoljno. Zato sam krenula sa dodacima prehrani. Nakon prvog nalaza, uzela sam neke „random“ dodatke, ne razmišljajući toliko o načinu kako bi mi mogli zaista pomoći. Zato sam nakon druge iste dijagnoze, pristupila jako sistematično.

Koji sastojci iz hrane dokazano imaju protiv upalni učinak kada su u pitanju cervikalne lezije?

Literatura i istraživanja kažu da svakodnevna konzumacija tamnog i zelenog povrća i voća, jogurt, riba djeluju protektivno. Od specifičnih spojeva u hrani prednost se daje karotenoidima (lutein, zeaksantin, kriptoksantin), vitamin C, papaja, kurkumin, epigalokatehin, resveratrol, vitamin E itd. Međutim, zanimljivo je da zbog svog načina djelovanja i oksidativnog kapaciteta, nisu svi dodaci primjereni za svaki stadij CIN-a.

Slika 2. Efekat pojedinih nutrijenata na razvoj cervikalne neoplazije

Ova slika opisuje koji dodaci prehrani su izuzetno važni da se koriste u kojem stadiju CIN-a. Međutm, ovdje moram posebnu pažnju posvetiti polifenolima. Polifenoli obuhvataju ogromnu grupu jedinjanja kao što su: flavonoidi, lignani, fenolne kiseline, stilbeni i drugi fenoli, koje se zatim dijele u manje u manje podskupine. Tako u flavonoide spadaju flavonoli, flavoni, izoflavoni, flavanoni, antocijanidi i flavanoli. Neću nabrajati dalje jer je nemoguće nabrojati sve vrste koje se nalaze u biljkama. Većina njih ima protivupalno i antikancerogeno djelovanje. Kada je u pitanju cervikalna neoplazija posebno su istraživani quercetin, genistein, sulforafan, apigenin i polifenoli zelenog čaja. Najveći izvori biljnih polifenola su bobičasto voće kao borovnice, kupine, aronija, crveno grožđe, paradajz, masline. Istraživanjima je utvrđeno da sitno tamno obojeno voće koje pripada porodicama Rosaceae (višnja, kupina, jagoda, malina), Ericaceae (borovnice), Saxifragaceae (ribizla) sadrži veće količine polifenolnih spojeva od povrća, žitarica i nekih drugih vrsta voća. Sve ovo nabrajam kako bih Vas uvela u dalji tok kako odlučiti koji dodatak prehrani uzeti.

Kako korigovati prehranu nakon dijagnoze CIN-a?

Prije svega, nakon postavljene dijagnoze stepena CIN-a, treba analizirati vlastitu prehranu. Pisati dnevnik prehrane 5 dana iskreno i vidjeti šta nam nedostaje. Ako ne možete procijeniti sami, potražiti stručnu pomoć. Nakon procjene stanja, povećati unos povrća i voća (uz prilogođavanju opštem stanju organizma) sa posebnim akcentom na bobičasto voće. U skladu sa preporukama za dodatke prehrani prema stepenu CIN-a odlučiti se za dodatak prehrani. Doza, oblik i kombinacije zavisit će opet od prehrambenih navika osobe. Isto tako prehrambene navike zavise od godišnjeg doba tj. dostupnosti povrća i voća o čemu se mora voditi računa.

Šta sam ja koristila?

Odlučila sam da mijenjam dodatke prehrani u skladu sa svojom prehranom i dostupnim namirnicama.

Ponovit ću: imala sam CIN-1 uz negativan HPV nalaz.

Provjerila sam status vitamina D. Iako je bio normalan uvela sam veću dozu vitamina D (2500 IU/dan). Vitamin D sam koristila cijelo vrijeme (koristim i danas) osim nekih 15 dana kada sam bila na odmoru i suncu. Tokom cijele godine koristim Omega -3 masne kiseline sa vitaminom E, tako da nisam povećavala dozu koju sam inače pila (2000 mg).

U prvih 3 mjeseca od ponovljene dijagnoze uzimala sam i beta glukan zbog jačanja imuniteta. Obično ga uzimam 3 mjeseca pa napravim pauzu.

Prva 2 mjeseca sam uzela multivitaminski preparat Solgar VM-75 kako bih „popunila“ sve moguće nedostatke. Istovremeno sam pila i HyBio. To je kompleks bioflavonoida sa vitaminom C. Bio je to period zime tako da je u tom periodu malo svježeg voća i povrća koje nije dugo stojalo (što povećava gubitke vitamina C). Upravo zato sam birala ovaj vitamin C jer dolazi u svom okruženju kao što se nalazi u prirodi, zajedno sa pigmentima. VM-75 sam poslije uzimala sa pauzama od mjesec dana.

Nakon cca 5 mjeseci sam išla na kontrolu koja je pokazala blago poboljšanje. Nije više bio CIN-1 ali i dalje je postojao tzv.askus. To mi je bio pokazatelj da nešto radim dobro i da nastavim.

Zadržala sam vitamin D i omega-3 masne kiseline.

I dalje sam čitala studije i na osnovu onog što sam pronašla, uzela sam folat u dozi od 400 mcg i beta-karoten 2 mjeseca. Oba preparata od Solgara. Nakon toga sam pila 3 mjeseca Astaksantin 5 mg (taman period ljeta i sunčanja), te kurkumin još 3 mjeseca. Povremeno bih ubacila jedan mjesec VM-75.

Nakon cca 7 mjeseci sam uradila kontrolni PAPA test i pokazao je da više nemam nikakve tragove cervikalne intraepitelne neoplazije.

Šta smatram da mi je još pomoglo?

Obavila sam razgovor sama sa sobom. Proučavala moje reakcije na stres. Odlučila sam da vikend bude posvećen meni. Pazila bih koliko spavam. Vratila sam se meditaciji svaki dan po 15 minuta. Opuštala tijelo da bih smanjila kortizol. Razgovarala sam sa stručnim osobama koje se bave iscjeljivanjem na energetskom nivou. Osvijestila svoj ženski dio ličnosti i ženstvenosti jer je zdravstveni problem često pokazatelj šta emocionalno trebamo da riješimo. To su uvijek jako lične stvari o kojima šutimo.

Zašto sam odabrala Solgar?

Ovaj članak nije sponzorisan ali me dovoljno znate da ja stajem iza onog što je kvalitetno i što sama koristim. Odabrala sam Solgar zbog prirodnih sastojaka, dobrih pomoćnih komponenti. Htjela sam da sebi omogućim najbolje i da se oporavim. Nadam se da će ova iskrena i lična priča pomoći ženama da prevaziđu ovakve dijagnoze. Nikada niste same.

 

Literatura:

Ayumi Ono i sar. (2020) The Preventive Effect of Dietary Antioxidants on Cervical Cancer Development, Medicina 2020, 56, 0604; doi:10.3390/medicina56110604

Cruz-Gregorioi sar (2018), CELLULAR REDOX, CANCER AND HUMAN PAPILLOMAVIRUS.Virus Research https://doi.org/10.1016/j.virusres.2018.01.003

Fernandes Silva i sar. (2018) Oxidative stress: therapeutic approaches for cervical cancer treatment, CLINICS 2018;73(suppl 1):e548s; DOI: 10.6061/clinics/2018/e548s

Hwang i sar. (2010) The association between fruit and vegetable consumption and HPV viral load in high-risk HPV-positive women with cervical intraepithelial neoplasia, Cancer Causes Control (2010) 21:51–59; DOI 10.1007/s10552-009-9433-9

Jiang i sar. (2013) Defective antioxidant systems in cervical cancer, Tumor Biol. (2013) 34:2003–2009; DOI 10.1007/s13277-013-0804-1

Masafumi Koshiyama (2019) The Effects of the Dietary and Nutrient Intake on Gynecologic Cancers, Healthcare 2019, 7, 88; doi:10.3390/healthcare7030088

Sreeja i sar. (2020) Associations of Dietary Glycemic Index, Glycemic Load and Carbohydrate with the Risk of Cervical Intraepithelial Neoplasia and Cervical Cancer: A Case-Control Study, Nutrients 2020, 12, 3742; doi:10.3390/nu12123742

www.adiva.hr. https://www.adiva.hr/zdravlje/zensko-zdravlje/zene-mislite-o-svom-zdravlju-papa-test-moze-spasiti-zivot/

Scroll to Top