Škola mršavljenja

Vodiči za planiranje prehrane

Prilikom planiranja prehrane potrebno je da se vodimo smjernicama koje daju vodiči i standardi pravilne prehrane. Kako se ovdje radi o samoprocjeni i velika je odgovornost na svakom pojedincu, nećemo se zamarati brojevima, procentima i komplikovanim proračunima. Poslužit ćemo se jednostavnim pristupom, koji će svakom pomoći da krene sa promjenom svojih navika i da ih prihvati kao svakodnevnicu.

Najlakši način za svakodnevno korištenje je Piramida pravilne prehrane. Iako sam već pisala o tome, na ovom mjestu ću ponoviti neke stvari i pokušati da pojednostavim.


(Izvor: Prof. Dr Midhat Jašić, Značaj voća i povrća u prehrani, Tehnologija hrane.com, 2010 (http://www.tehnologijahrane.com/enciklopedija/znacaj-voca-i-povrca-u-prehrani))

U dnu piramide nalazi se fizička aktivnost, nakon čega slijedi unos tekućine. Najlakši način za proračun unosa tekućine je 30 ml po 1 kg tjelesne težine. Pri tome mislim na vodu, prirodne voćne sokove, biljne čajeve i sl.

1 porcija voća – 1 jabuka, 1 banana, 1 narandža, pola šolje sjeckanog voća, ¾ šolje voćnog soka.

1 porcija povrća – 1 šolja svježeg lisnatog, ½ šolje drugog voća, kuhanog ili svježeg.

1 porcija integralnih žitarica – 1 kriška hljeba, ½ šolje skuhanih ceralija, riže ili tjestenine.

1 porcija mliječnih proizvoda – 1 šolja mlijeka ili jogurta, 3 kašike (30 – 60 g) mladog sira.

 

1 porcija mesa – 80 – 100 g teletine, piletine ili ribe, 1 jaje, ½ šolje kuhanog graha.

U sledećim tekstovima biće dato još smjernica za svakodnevno određivanje porcija kako bi doveli u ravnotežu uzimanje obroka. Porcije će biti raspoređene u skladu sa potrebnim brojem i vremenom obroka.

 

 

Please follow and like us:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *