Hrana

Tikva ili bundeva

Tikva je porijeklom iz Egipta, ali isto tako mnogo vrsta uzgajalo se u Južnoj Amerike. Može se reći da je poznata u cijelom svijetu a danas se odlikuje velikom porodicom različitog oblika i boja, ali i ukusa. Većina njih je bez naročite arome pa se lako kombiniraju sa drugim namirnicama. Izuzetak je tzv. mošusna bundeva. Kod nas se gaji mnogo vrsta a najpopularnije su duguljaste vrste, poznatije kao tikvice.

Tikve imaju zanimljiv nutritivni sastav. Osnovu naravno čini nešto malo proteina, ugljikohidrata i masti, te velika količina vode. Tikve sadrže cijeli spektar vitamina (provitamin vitamina A – karoten, vitamin C, E i K, vitamine B grupe), minerala (kalij, fosfor, kalcij) te vlakna (pektin, celuloza itd.).

Najveći značaj u literaturi pridaje se karotenu kao sastojku tikve. To je narandžasti pigment koji je provitamin vitamina A. Snažan je antioksidans i sprečava djelovanje slobodnih radikala. Smatra se da uzimanje beta karotena smanjuje rizik od razvoja raka, posebno probavnog trakta.

Tikva ima nisku energetsku vrijednost pa se zato preporučuje svima koji žele smanjiti tjelesnu težinu, dijabetičarima a zbog lake probavljivosti pogoduje osobama koje pate od oboljenja želuca i tankog crijeva. Regulira probavu i olakšava pražnjenje crijeva.

Pored ploda, od tikve se jako mnogo koriste sjemenke. Sjemenke imaju mnogo veću energetsku vrijednost zbog sadržaja masti, koje čine gotovo pola ukupnog sastava. Sjemenke su mnogo nutritivno bogatije od ploda i kada su u pitanju drugi sastojci. Zbog visokog sadržaja masti, energetska vrijednost sjemenki je velika. Pored standradnog sastojka vlakana, sjemenke se mogu pohvaliti i sadržajem fitina, salicilne kiseline itd. Sjemenke bi trebalo guliti neposredno prije upotrebe, da bi sastav ostao što više očuvan. Danas je popularno i ulje od sjemenki bundeve. Dobiva se hladnim presovanjem i odlično se slaže uz različite salate. Ulje je bogato esencijalnim masnim kiselinama. Preporučuje se kod regulisanja nivoa holesterola. Zbog sadržaja cinka i selena, ulje se preporučuje kod upalnih procesa prostate a povoljno djeluje i kod prevencije kancera prostate. Ulje ima veliku primjenu i u kozmetičke svrhe kod liječenja akni.

 

Kod kupovanja tikve paziti da je neoštećena i da joj težina odgovara veličini. Može se čuvati duže vrijeme u frižideru. Neke zimske sorte, mogu se uskladištiti i cijelu zimu. Način pripreme je jako širok. Koriste se za pripremu slanih jela, salata ali i slatkiša. S obzirom na blagu aromu, lako se kombiniraju sa ostalim namirnicama, posebno mesom. Mošusne sorte se obično koriste za pripremanje slatkih jela. 

Please follow and like us:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *