Hrana

Stevija

Jedno od najpopularnijih sladila koje se pojavilo u zadnje vrijeme je stevija. Ono što je posebno i drugačije kod stevije je da se dobija ekstrakcijom iz listova i plodova biljke krizanteme (Stevia rebaudiana) a koja je inače blizak rođak kamilice. Nakon ekstrakcije, preradom ekstrakta, dobija se prah koji je po hemijskom sastavu glikozid i od šećera je slađi čak 200 do 300 puta od saharoze. Ima veoma prijatan ukus i što je još bitnije nema energetsku vrijednost pa je dobar saveznik kada su u pitanju redukcijske dijete. Ne pomaže razvoju karijesa jer ne može biti podloga za razvoj mikroorganizama.

Zanimljivo je da je stevija bila dugo zabranjena u EU i SAD. Tek od 2008. godine dozvoljava se njena upotreba u EU a u SAD-u se takvi proizvodi moraju posebno označiti. Najviše i najduže se koristi u Japanu gdje su inače zabranjena sva druga umjetna sladila. Japan je tako danas najveći proizvođač stevije.

U prodaji se može naći u vidu praha ili tekućeg ekstrakta. Stevija je jako slatka. Jedna kafena kašika po slatkoći odgovara šolji običnog šećera (saharoze). Zato se vrlo često miješa sa nekim drugim manje slatkim materijama kako bi se olakšalo njeno doziranje. Ne podiže nivo glukoze u krvi tako da je podnošljiva i za dijabetičare. Istražuje se i njeno ljekovito djelovanje, jer se listovi stoljećima koriste u obliku čaja. Do sada je dokazano da snižava krvni pritisak, pomaže kod dijabetesa, ne izaziva karijes, te pomaže stabilizaciji nivoa šećera u krvi kod osoba koje pate od hipoglikemijske krize. Pozitivno djeluje na kožu pa se koristi za liječenje akni u obliku krema i maski.

 

Kod nas se, iako stidljivo, može naći u specijaliziranim prodavnicama. Idealan je izbor za sve one koji žele smanjiti tjelesnu težinu a ne žele se odreći slatkog.   

 

Please follow and like us:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *