Škola mršavljenja

Sir

Sir je visokovrijedna namirnica koja u sebi sadrži sve sastojke mlijeka koji su topivi u mastima (proteini, određeni minerali, masnoće, vitamini topivi u mastima). Istovremeno sir sadrži manje sastojaka topivih u vodi kao što je laktoza. Kada su u pitanju vitamini najviše je vitamina A i D i malo vitamina B skupine. Ono što je posebno bitno je da su proteini u siru visokokvalitetni i sadrže sve esencijalne masne kiseline. Ova činjenica je posebno značajna prilikom planiranja obroka, posebno ako se radi o redukciji tjelesne težine. Osnovni protein u siru je kazein, dok je osnovna karakteristika svih proteina sira da su dobro probavljivi. Najveći dio uhljikohidrata je tokom prerade mlijeka u sir, preveden u mliječnu kiselinu, pa osobe koje pate od netolerancije laktoze mogu dobro podnositi sir.

Ukus sira ovisi od količine masnoće, pa su tako punomasni sirevi mnogo ukusniji nego oni sa manje masti. Količina masti u siru različita je s obzirom na vrstu mlijeka od koje se sir izrađuje i način proizvodnje. Istraživanja pokazuju da je sir dobar izvor konjugirane linolne kiseline koja se povezuje sa bržim gubitkom tjelesne težine.

 

 

Mladi sir

Svježi kravlji ili mladi sir je veoma česta namirnica u našim krajevima. Dobiva se tradicionalnim postupkom iz kravljeg mlijeka, bijele je boje, rastresite teksture i blago kiselog okusa. Rok trajanja mu može biti do 14 dana, ali stojanjem dolazi do razvoja sivkasto-tankog sloja plijesni. Zbog svog bogatog sastava kada su u pitanju esencijalne aminokiseline, mladi sir je izuzetno vrijedna namirnica. Posebno se ističe velikom količinom minerala prije svega kalcijuma, fosfora i magnezijuma. Uz sve ove osobine, mladi sir je niske kalorijske vrijednosti (100g sadrži oko 103kcal), pa se često preporučuje kod redukcije tjelesne težine. Zbog sastava pozitivno djeluje na zdravlje kostiju i zuba, srčanih bolesti, povišenog krvnog pritiska i sl. Veoma je važan i kod dijetoterapije šećerne bolesti, bolesti jetre i žuči. Posebno je važan za osobe koje inače ne podnose laktozu.

 

Ono na što treba obratiti pažnju je čuvanje sira i mjesta kupovine. Mladi sir mora biti u frižideru.  

Please follow and like us:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *