Riba (riječna i morska) i plodovi mora su visokovrijedne namirnice za koje se pokazalo da osim što obezbjeđuju energiju, predsstavljaju pravo bogatstvo kada je u pitanju sadržaj ostalih zaštitinih materija. Tako populacija ljudi koja živi uz more, ima manje degenerativnih bolesti što je posljedica upravo povećanog unosa ribe, plodova mora, maslinovog ulja i vina, ali i blage klime.
Kada je u pitanju sastav ribe, meso ima visoku biološku vrijednost a proteini ribe su mnogo lakše probavljivi nego kod crvenog mesa. Zbog ovih osobina često se svrstava u dijetetsku namirnicu. Prisutno je i mnogo vitamina i minerala. Tako je srdele preporučljivo jesti sa kostima zbog sadržaja kalcija. Prednost se daje morskim ribama, prije svega površinskoj plavoj ribi koja se hrani planktonima (srdela). Losos, tuna, srdela i haringa bogate su omega-3 masnim kiselinama. Dobrobit omega-3 masnih kiselina na zdravlje ljudi je višestruka i naučno dokazana. Ukoliko se u jelovniku ne nalazi dovoljno ribe preporučljivo je uzeti riblje ulje u kapsulama.
Prilikom pripreme ribe, potrebno je znati da je najbolji način pečenje na roštilju (gradele) bez dodatne masnoće, jer će riba pustiti vlastiti sok i masnoću. Za premazivanje se preporučuje maslinovo ulje ukoliko se radi o pečenju na druge načine. Prednost se daje lešo ribi pa tek onda prženju ili pečenju. Ono što je takođe bitno je da prilikom pečenja ribe ne dolazi do značajnihih promjena u sastavu ribe. Konzumiranje ribe se preporučuje najmanje 1 sedmično, ali je poželjno da bude i više.