Heljda je visokovrijedna namirnica o kojoj sam pisala. Vrlo često vlada mišljenje da je teška za kombiniranje ali to nije tačno. Heljda može mijenjati uobičajene žitarice u pripremi svakodnevnih obroka. Ja sam na svojim društvenim mrežama dala 3 ideje koje želim da imate na blogu, na jednom mjestu.
1. Mafini sa heljdom i sirom
Priprema: 3 jajeta, malo soli, umutiti i dodati malu kafenu solju kisele vode, pola soljice ulja i pola soljice mlijeka ili jogurta. Kad se sve sjedini dodati soljicu heljdinog brasna, soljicu psenicnog brasna, pola praska za pecivo i oko 100 g mladog sira (4 do 5 punih kasika). Ispeci se moze i u plehu ako nemate kalupe.
2. Mafini od heljde i meda
Potrebno je: 2 jajeta, 3 kašike meda, 1/4 šolje brašna od heljde, pola praška za pecivo, 1 kašičica cimeta, prstohvat soli, 1/4 šolje sjeckanih ili mljevenih badema, pola izrendane jabuke, pola zgnjećene banane. Umutiti jaja i med, dodati sastavljene suhe sastojke i voće. Peći u kalupima za mafine, na 180°C dok ne porumene.
3. Sirnica sa korama od heljde
Svako podneblje ima svoju kuhinju. Balkan ima svoje pite. Tesko da cemo to prestati jesti ali treba iz toga izvuci najbolje. Npr.jufke (kore) od heljde su dobra opcija. U smjesu za fil ide domaci sir, so, domaca jaja i gazirana voda. Dva lista jufke stavite na dno pleha. Ostavite jos dva za “krov”. Ostatak iskidate, natopite smjesom od sira i slazete u pleh. Malo ulja i pokrijete sa 2 lista jufke. I to je to. Peci na 180°C dok ne porumeni. Pred kraj isjeci i vratiti jos 10 min u rernu.