Životni stil

Proljetno „čišćenje“

Nekako sa prvim zracima sunca i dužim danima, počnemo da čistimo i uređujemo svoj životni prostor. Poželimo da sve poslažemo, pobacamo stare stvari i počnemo sve ponovo. Takav je život. Svaki kraj je novi početak. Tako je kraj zime često i odluka da počnemo sa novim životnim navikama.

U ljudskoj prirodi je da čekamo nešto ili nekoga da bi počeli sa promjenom svog načina života. Uz to još i trebamo nekog sa strane da nam kaže kako se to radi. Na internetu danas imamo videa o svemu što nas zanima. Postoje čak i osobe koje su od toga napravile sopstveni posao, pa sad druge uče kako da srede životni prostor, šta uraditi sa starim stvarima itd.

Međutim, ono najveće „čišćenje“ počinje od nas samih i naših misli. Brisanje jednog sloja, pa drugog, rezanje starih misli, formatiranje programa koje nosimo dugo u sebi. Ako to ne uradimo, naše odluke jako kratko traju. Znaju to svi oni koji su probali da mijenjaju neku životnu naviku. Onog trena kada se pojavi mali glasić u glavi sa prošlim uvjerenjima, svaka odluka se istopi. Nestane. E zato dragi moji, da bi promijenili životne i prehrambene navike, krenite prvo sa svim onim nakupljenim uvjerenjima koja tako često čujem. Sve one rečenice tipa „vježbam od ponedjeljka“, „samo dok položim ovaj ispit i krećem sa aerobikom“, „kad mi dijete krene u školu, imat ću više vremena za promjenu svojih navika“ itd. A ponedjeljak dođe i prođe. Dođe i nova školska godina a mi čekamo. Zato svaka preporuka prehrambenih i životnih navika treba da počne jednim velikim detaljnim čišćenjem u svojoj glavi. Kao što sređujemo svoje domove, sredimo misli, preberimo po emocijama. Onim finim, najtananijim emocijama koje osjećamo o sebi. Shvatimo šta osjećamo o sebi i zašto smo toliko izgubili sebe da jedemo ono što nam ne prija? Da li zato što ne volimo sebe dovoljno ili zato što smo uvjerili sebe da nismo bitni?

Onog trena kad se vratimo iskreno sebi i ljubavi prema svom zdravlju i tijelu, svaka druga odluka je lagana.

Piti puno vode, kretati se više, naći fizičku aktivnost u kojoj uživamo. Sve može i sve je jednostavno kad ponovo volimo sebe. Ovo vrijeme je idealno za promjenu sadržaja šerpe i tanjura. Što više boja, šarenilo i mirisi. Povrće i voće, salate, razne čorbe i variva. Onog trena kad zavolite sebe, shvatite i koliko lošeg Vam čini ta još jedna čokolada i kutija keksa. I onda sve to više ne želite u svom stomaku i tijelu. Da, tako je jednostavno. Što više volite sebe i svoje zdravlje, manje jedete ono što ga ruši. Sa druge strane, što više volite sebe, širite ljubav prema svemu što Vas okružuje. Samim tim, dolaze i ostaju samo ljudi koji isto tako šire ljubav koju nose u sebi.

A duša se duši raduje kad je veže ista emocija.

Duša se hrani smijehom, veseljem i radošću. Iskrenim emocijama koje ne trebaju nikakav doping u vidu alkohola i hemije, ali samo onda kada volite sebe i svijet oko sebe.

Kada sve ovo savladate, onda dolaze i pravi savjeti o prehrani. To su oni koji traju, za koje osjetite da su dobri. Shvatite na tom putu da nema prečice do cilja. Da je sve putovanje na kojem učite između ostalog i kako jesti. I niko nije isti. Zato nema univerzalnih savjeta o zdravlju i prehrani. Nema čarobnih tableta, šejkova, prašaka i čajeva od kojeg preko noći izlgledate sjajno. Nema ničeg „čudesnog“ što može odvesti do savršenog izgleda i zdravlja. Shvatite, da je upravo to ljepota ovog svijeta i da smo baš zato svi različiti. Da bi naučili i da nam ne bi bilo dosadno na našem putovanju koje se zove život. Za one koji nađu sreću unutar sebe, svaki savjet je dobar, jer znaju da tako sretni i ne mogu naići na „pogrešne“ ljude i preporuke.

Šta je sa onima koji imaju narušeno zdravlje? Sve je apsolutno isto. Samo treba odabrati da budemo zdravi i krenuti prema tome. Svim svojim bićem prigrliti svoje stanje i koračati prema zdravlju. Upotrijebiti sve ono što osjećamo da pomaže i vjerovati da sve uvijek radi u našu korist.

I sad, nakon ovog teksta i nakon što prerovite ormare i pobacate sve ono što ne treba, krenite i u pospremanje sebe. Usput, umjesto novih cipela, urezbarite sebi nova, bolja uvjerenja i onda ih prenesite u kuhinju i šerpu. Možda je put malo duži, ali isplati se kad vidite rezultat. 

Please follow and like us:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *