Sastojci:
1 šolja šećera
pola šolje vode
1 kašika limunovog soka
1 kašika meda
pola kašike rendanog đumbira
četvrtina kašike mljevenih klinčića (ili bez).
Postupak:
U posudu usuti šećer i vodu i ocijeđeni sok od pola limuna i med. Polako dodavati đumbir i klinčiće (po želji). Smjesu polako zagrijati i nakon što prokuha, na laganoj vatri kuhati još 15 do 20 minuta uz miješanje. Pripremiti papir za pečenje i kada se smjesa skuha, skinuti sa vatre, te lagano kašikom stavljati smjesu na papir za pečenje, oblikujući male bombone. Kada se ohlade, mogu se posuti šećerom u prahu da se ne lijepe jedna za drugu.
Ljekovita svojstva: limun sadrži vitamin C, med djeluje antibakterijski i smiruje upaljeno grlo, đumbir ojačava imunitet, suzbija upalu i ublažava bolove, klinčići djeluju kao antiseptik i smanjuju stvaranje sluzi.
Ovako izgleda kada napravi moja prijateljica: