Hrana

Peršun

 

U našim krajevima, peršun spada među najpoznatije začine. Potiče iz Mediterana odakle se raširio po cijelom svijetu. U mnogim državama sada se može naći i kao samonikla, divlja biljka.

Energetska vrijednost peršuna je oko 36 kCal/100 g, pri čemu najvećim dijelom energija potiče od ugljikohidrata 6,3%, proteina 3% i nešto malo masti. Ovaj poznati zeleni list jako je bogat mineralima i to kalcijumom, željezom, magnezijumom, fosforom, cinkom i manganom. Vitaminski sastav je takođe raznolik i sastoji se od vitamina C, vitamina B grupe, vitamina A i E te K. Posebno treba naglasiti prisustvo biološki aktivnih supstanci kao što su lutein i zeaksantin od kojih potiče ljekovito svojstvo ove biljke. Korijen biljke je nešto više energetski bogat, a pored svih gore nabrojanih minerala prisutan je još i bakar, te nešto više vlakana.

Zbog svog bogatog sastava peršun je jako ljekovita biljka. Lako je probavljiv, dodaje se jelima kao začin a vrlo često od njega se priprema i čaj. U narodu se često koristi i kao oblog za njegu kože. Pored biološki aktivnih materija, peršun sadrži aromatična ulja i flavonoide. Uljna komponenta miristicin inhibira neke oblike tumora, dok flavonoidi posebno luteolin, djeluju kao jaki antioksidansi.

Korijen i list peršuna bogati su vitaminima B grupe, posebno folnom kiselinom. Ova kiselina pretvara homocistein koji inače oštećuje krvne žile, u bezopasni oblik. Folna kiselina takođe smanjuje rizik za razvoj raka debelog crijeva i grlića maternice. Vrlo često se prave razni pripravci od peršuna za ublažavanje tegoba probavnog sistema. Pored toga djeluje kao snažan diuretik pa se koristi za izlučivanje tekućine iz organizma. Ulje ove biljke je efikasno u borbi protiv komaraca.

Ukoliko se kupuje svjež potrebno je birati zelene, neoštećene biljke koje je potrebno čuvati u frižideru najviše 7 dana. Korijen takođe treba da je zdrav, bez mrlja i oštećenja. Peršun se može čuvati i smrzavanjem, bilo kao cijele grane ili sjeckan u plastičnim kutijama. Sjeckani peršun se može smrznuti u kockama leda koje se onda dodaju u hranu tokom pripreme. Danas na tržištu postoji i veliki izbor sušenog peršuna, koji se mora čuvati na suhom i tamnom mjestu.

 

Please follow and like us:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *