Životni stil

Pametno sunčanje

Dobila sam mnogo upita na temu šta koristim za sunčanje, kako od dodataka prehrani tako i o kremama. Zato sam odlučila da napišem ovaj članak kako bi sve imali na jednom mjestu.

Zašto je bitno sunčati se?

Iako svaki dan čitamo koliko sunce može biti štetno, postoje brojni benefiti koje nam umjereno sunčanje može dati. Sunce doprinosi stvaranju hormona serotonina tako što djeluje na posebne centre u retini našeg oka i tako pokreće sintezu ovog bitnog hormona sreće. Nizak nivo serotonina se povezuje sa depresijom. Zato se u zimskom periodu često govori o tzv. sezonskoj depresiji koja je povezana sa kišnim danima i nedostatkom sunca. Sunce pomaže i u ublažavanju simptoma PMS-a kod žena kao i smanjenju anksioznosti.

Sunčeve UV zrake neophodne su za sintezu vitamina D.

Dovoljno je sunčati ruke i noge, te lice u trajanju od pola sata, dva do tri puta sedmično kako bi se zadovoljile potrebe za ovim vitaminom. Zanimljivo je da na ovaj način neće doći do hipervitaminoze jer naš organizam ima posebne mehanizme povratne sprege kojima zaustavlja sintezu vitamina D u koži, onog momenta kada nam je dovoljno. Kod uzimanja vitamina D u obliku dodataka prehrani hipervitaminoza je moguća jer se uzima gotov oblik vitamina. Svjetlija koža brže obavi sintezu vitamina D od tamne tako da osobe tamnije kože trebaju malo duže izlaganje suncu kako bi se postigla dnevna doza. Vitamin D povezuje se sa brojnim efektima od kojih je najpoznatije ono na kosti.

Iako pretjerano sunčanje može povećati rizik za rak kože, studije pokazuju da osobe koje žive u područjima sa više sunca, rjeđe obolijevaju od raka debelog crijeva, te raka jajnika, jetre i prostate. Ovo može biti povezano i sa specifičnim načinom prehrane u ovim područjima sa više svježeg voća i povrća.

Umjereno izlaganje suncu prema vodičima Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) pomaže kod psorijaze, ekcema i akni ali se mora provoditi u saradnji sa deramtolozima. Sunce se umjereno preporučuje i kod reumatidnog artritisa, lupusa, upalnih bolesti crijeva te tireoditisa.

Kako se sunčati?

Izlaganje suncu koje pomaže gore pomenutim stanjima je prije 10 sati ujutro i iza 16 sati popodne. Izbjegavati sunčanje tokom dana, naročito oko podne kada su sunčeve zrake najjače. Prema WHO dovoljno je 5 do 15 minuta izlagati suncu ruke, šake i lice najmanje 2 do 3 puta sedmično kako bi se zadovoljile potrebe za vitaminom D. Pri tome je bitno da UVB zrake prođu kroz kožu pa ne treba nanositi kremu za sunčanje. Treba biti jako oprezan ako je zadržavanje na suncu duže od 15 minuta i obavezno nanijeti kremu sa UVA i UVB zaštitinim faktorom. Minimalan zaštitni faktor koji se preporučuje je 15. Uvijek treba imati na umu da pretjerano sunčanje doprinosi bržem starenju kože i povećava rizik od raka kože.

Dodaci prehrani za sunčanje

Prvo ću opisati dodatak prehrani koji sam koristila ovo ljeto jer njega kože počinje iznutra. Osim uravnotežene prehrane koja doprinosi ljepšoj koži o kojoj sam već pisala, postoje i dodaci prehrani koji su namijenjeni upravo sunčanju. Ja sam ove godine prvi puta probala Astaxantin od Solgara.

Štaje astaxantin?

Astaxantin je pigmenti iz grupe karotenoida. Obično se dobija iz mikroalge (Hematococcus pluvialis) a inače se može naći i u lososu, morskim račićima, škampima i jastogu. Ljudi ga moraju unositi putem hrane jer ga ne možemo sintetizirati u tiijelu. Vrlo je jak antioksidans i to 550 puta jači od vitamina E, 10 puta od beta-karotena i 6000 puta od vitamina C. Djeluje protivupalno, jača imunitet, štiti od demencije, povećava nivo HDL u krvi itd. Zbog protivupalnog djelovanja preporučuje se i kod bolova u zglobovima i mišićima, naročito kod sportaša i osoba koje boluju od reumatidnog artritisa. Štiti kožu i oči od UV zraka te smanjuje nastanak bora i hiperpigmentacije. Preporučena doza je od 4 do 12 mg na dan, pa je ovaj Solgarov dodatak prehrani koji ima 5 mg u jednoj kapsuli idealna dnevna doza.

Moja zapažanja

Moram reći da sam uvijek imala alergiju na sunce i da sam uzela astaxantin prvenstveno zbog efekta na smanjenje alergije. Zato me obradovalo da ove godine nisam imala osip na koži tokom boravka na moru i suncu, koji me redovno pratio zadnjih desetak godina. Što se tiče hiperpigmentacije, imam toliko pjegica da mi je teško primijetiti kad nastanu nove. Iskreno se nadam da ih ove godine neće nastati tako mnogo kao ranije.

Kreme i kremice

Nisam beauty blogerica pa ću pisati o kozmetici sa aspekta nekog ko uvijek čita deklaracije i studije o sastojcima. Osim toga završila sam srednju farmacetusku školu tako da neke osnove nosim iz tog perioda. Treba i da kažem da imam osjetljivu i svijetlu kožu sklonu hiperpigmentaciji. Sa druge strane jako brzo se obnavlja i ožiljci zarastu u kratkom vremenu bez gotovo ikakvih tragova. E sad da predstavim mazalice za plažu koje sam koristila ovo ljeto. Naglašavam odmah da ovo nije sponzorirani članak nego moje lično iskustvo.

1.       „Sun dance“ mlijeko za sunčanje od DM-a, spf 30

Ova mlijeka za sunčanje koristim od kako je DM došao na tržište Bosne i Hercegovine. Jako se brzo upiju, nema masnih tragova i nemam od njih akne. Ove godine sam uzela faktor 30 i nešto je rjeđi nego inače. Možda su promijenili formulaciju. U svakom slučaju nisam izgorila. Inače, DM linija za sunčanje u potpunosti prati smjernice EU o sunčanju što je meni važno. Blagi miris kokosa je zaista prijatan. Iako sam do sada isprobala mnogo skupljih preparata, DM mlijeko za sunčanje vrlo često je odnijelo pobjedu. Jedina zamjerka mi je na pakovanja koja su mala. Mogla bi biti npr. od 300 ml da ne nosim po 2 pakovanja na odmor.

2.       Afrodita „Sun care tropical marmelada“ spf 10

Kad su tek izašle ove marmelade bile su mi baš odbojne zbog konzistencije a i zato što nisu imale zaštitni faktor. Zato sam se obradovala kada je Afrodita napravila ovu verziju sa spf 10. Jako je bogata i divnog mirisa. Sadrži organsko prirodno kokosovo ulje, karite i kakao maslac i ekstrakt šargarepe. Stavljala sam je pred veče, kad je sunce slabije. Mana je da ostavlja tragove na peškiru i svijetlom kupaćem pa treba planirati taj detalj. Koža je nakon nje jako nahranjena i nema onog zatezanja nakon tuširanja. Inače, volim mnogo Afroditine proizvode jer sam od blogerica i farmaceutkinja koje su bile u posjeti fabrici saznala da nema posebne linije za tržište BIH i da se svakom proizvodu poklanja pažnja. Ovo me baš raduje jer svi znamo kako se veliki brandovi odnose prema ovako malim tržištima za koje znaju da nema gotovo nikakve kontrole. I da, voljela bih da ipak ima spf barem 20. 

3.       Eau thermale Avene „Creme teintee spf 50“

Lice uvijek posebno štitim visokim spf faktorom, najmanje 50. Uvijek mi je smetalo da visoki faktori ostavljaju bijeli trag na licu. Zato sam se obradovala kad sam prije par godina otkrila Avene liniju za lice sa malo boje. Taman toliko da lice nema onu bijelu boju od kreme a ima ujednačen ten. Jedino što farba šešir, ali to nije važno. Avene brand je farmaceutske kvalitete tako da sa punim povjerenjem kupujem njihove proizvode. Ova krema ispunjava sve što piše, nema mitesera, nema sapiranja, visoka zaštita. Oduševljena sam ovom kremom i svakako je preporučujem za lice.

4.       Sprej za zaštitu kose „Balea professional“

Ovaj sprej sam kupila iz čiste radoznalosti. Uvijek nosim na plažu nešto za njegu kose. Čisto da se mažem. Da li pomaže ili ne, ne znam ni sama. Kosa mi je uvijek nakon mora malo suha. Ovaj sprej sam kupila nakon recenzija koje sam čitala na ovu temu. Ima prijatan miris i služi odlično i za oblikovanje kose nakon pranja. Kosa je mekana i nježna. Sadrži keratin koji uvijek cijenim u proizvodima za kosu. Nakon 10 dana korištenja kosa mi je bila lijepa, bez pucanja. Dakle, jeftin a koristan proizvod.

Uvijek kada pričamo o kozmetici, žene me znaju pitati da li nešto djeluje. Mislim da se odgovor na to pitanje dobije kada pređete tridesetu godinu. Tada se tačno vidi njega kože i koliko ste uložile vremena i truda u to. Nije naravno sve u cijeni. Ima mnogo jeftinih preparata koje treba dosljedno primjenjivati. Na dosljednosti obično „padnemo“ pa nam kupatilo bude krcato preparatima koje jedva da nekad stavimo. U svakom slučaju, ulaganje u kožu je puno bolje nego u garderobu. Loša koža se ne može ničim sakriti.

I naravno, koža se njeguje i nakon sunčanja ali to je jedna posebna tema.

Nadam se da sam vam pomogla da se odlučite za neki proizvod i ponovo naglašavam da ovo nije sponzorirani članak nego moje lično iskustvo.

Please follow and like us:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *