Prehrana

Novi pravci u prehrani

Svakodnevno se susrećemo sa novim izrazima kada je u pitanju prehrana. Neki od njih su bili prisutni i ranije ali se sad populariziraju. Razlog tome je potreba savremenog čovjeka da unaprijedi svoje zdravlje ali i savremene spoznaje o značaju pravilne prehrane.

Vegatarijanstvo je jedan od najstarijih režima prehrane, koji je poznat više hiljada godina, zahvaljujući religijama kao što su budizam i hinduizam. Podrazumijeva izbacivanje mesa iz prehrane. Vremenom došlo je do razvoja i novih pravaca kao što su vegani, koji ne jedu niti mlijeko i mliječne proizvode, kvasac i med. Vegetarijanska prehrana je bogata vitaminima, mineralima, vlaknima ali je potrebno uspostaviti ravnotežu kada su u pitanju esencijalne aminokiseline koje su prisutne najvećim dijelom u hrani životinjskog porijekla. One se moraju nadomjestiti hranom biljnog porijekla, pazeći da se unosi dovoljno hrane koja ih sadrži.

Krono ishrana podrazumijeva praćenje „ritma“ organizma. Naziv potiče od skraćenice CRON (Calorie Restrictirion with Optimal Nutrition ili Manji unos kalorija s optimalnom prehranom). Prema ovom pravcu potrebno je pratiti organizam i doba dana, prilagoditi uzimanje obroka lučenju hormona i enzima. Osnovna preporuka ove prehrane je ujutro jesti veće i kaloričnije obroke, a kako dan odmiče, smanjiti unos hrane, te naveče jesti samo namirnice bogate proteinima i salate od zelenog povrća. Ovaj način prehrane zahtijeva pažljivo planiranje obroka i uzimanje jela u tačno određeno vrijeme, što je često nepraktično zbog našeg načina života.

LCHF prehrana je prehrana zasnovana na malo ugljikohidrata (žitarice i škrobno povrće) a puno masnoća. Naziv potiče od engleskog naziva Low Carb High Fat. Ovakav način prehrane olakšava brz gubitak kilograma jer osoba može da jede dozvoljene namirnice (sve vrste mesa, ribu, jaja, mliječne proizvode, povrće koje raste iznad zemlje, kupusnjače i sl.) u velikim količinama dok je neophodno izbjegavati žitarice, sve vrste voća, krompir i slatkiše. Propratni efekti ovakvog načina prehrane mogu biti osjećaj slabosti, otežano učenje i pamćenje, otežana probava i sl. Takođe, prevelik unos životinjskih masnoća može dovesti do povećanog unosa kolesterola i zasićenih masnoća.

Paleo prehrana se još naziva i prehranom pećinskog čovjeka. Ona se zasniva na prehrani namirnicama koje su bile dostupne pećinskom čovjeku kada su ljudi preživljavali sakupljanjem plodova i ulovom. Nije bilo razvijeno ratarstvo i uzgoj žitarica, te uzgoj stoke. Iz tog razloga, u ovakvom načinu prehrane se ne konzumiraju mlijeko i mliječni proizvodi, žitarice, rafinirana ulja i šećer. Umjesto ulja za kuhanje se preferira životinjska masnoća. Paleo prehrana preferira cjelovito dobivene namirnice u njihovom izvornom obliku, bez prerade i dodataka. Kao i kod LCHF prehrane, i ovdje postoji zabrinutost kada je u pitanju unos kolesterola i zasićenih masnoća.

 

Ovo su samo neki od pravaca u prehrani koji su danas aktuelni. Svako bira ono što mu odgovara. Međutim, prva i osnovna stvar je slušati i poznavati svoje tijelo i svoje potrebe. Ukoliko nismo u stanju sami to uraditi, potrebno je pitati stručnjaka. Svaki dan posvetiti dovoljno pažnje sebi i načinu kako se hranimo je ključ očuvanja zdravlja. 

Please follow and like us:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *