Životni stil

Nova godina

Nekako na početku godine imamo potrebu da mijenjamo mnogo toga. Želimo nove stvari, imamo nove ili pak stare odluke koje ponavljamo i odgađamo. I uvijek, tu je odluka o zdravijem načinu života, posebno zdravijoj prehrani. Prošle godine sam pisala o tome, znaju oni koji redovno čitaju kolumne, ali nekako imam potrebu neke stvari ponoviti i dodati nešto novo.

Zdrava prehrana je prije svega odluka na kojoj se mora istrajati i raditi. Na početku je možda teško, ali vremenom usvojene navike postaju dio života i ne primjećujemo kada smo slatkiše zamijenili voćem, smanjili unos masnoće, uveli više bijelog mesa i ribe u prehranu, prženje zamijenili kuhanjem ili dinstanjem. Popis je dug i može se naći bilo gdje. Međutim, ono što morate pronaći u sebi je puno bitnije. Treba naći snagu i želju da se stvari pokrenu, ne ostavljati za sutra i sledeći ponedjeljak. Prvi korak je uvijek najteži. Uvijek ističem tu vezu prehrane i odluke, misli. Postoji naučna opravdanost za to, jer naše misli oblikuju naš život. Zato svaki preobražaj i počinje u mislima, svaka odluka je prvo misao pa djelo. Hrana ne smije biti lijek za probleme, ne smije biti utjeha i bježanje od stvarnosti. Hrana je poklon samom sebi i ljudima koje volimo. Neka taj poklon bude što bolji. Sa druge strane, hrana koja se ne preporučuje, poput slatkiša, životinjske masnoće, ne utiče samo na naš izgled i debljinu nego i na psihičko stanje. Već dugo se zna da određene komponente hrane mogu dovesti do hemijske neravnoteže u organizmu, što za posljedicu može imati depresiju i anksioznost. Svi znamo da se emotivni problemi lijepo „zakrpe“ čokoladom, jer naše tijelo prirodno traži stimulatore centralnog nervnog sistema, koji će pomoći proizvodnji tzv. hormona sreće – serotonina. Postoji još mnogo primjera, ali je ovaj nekako najbliži svima. Nadam se da je ovo potaklo na razmišljanje o kakvom začaranom krugu se radi i da je svako od nas poseban, sa posebnim potrebama i navikama. Slušajte sebe, uvažite savjete koje čitate i ovdje ali i na drugim mjestima i odlučite da malo više poklanjate sebi svaki dan, jer to je nešto što će se sigurno vratiti dobrim.

I na kraju, možda i nisam rekla nešto novo, ali sam ponovila i stavila na jedno mjesto najbitnije. I dalje ću nastaviti da pišem jednostavne savjete za zdraviju prehranu i truditi se da velike stvari kažem razumljivo i blisko svima.

 

Sretna vam Nova godina!

Please follow and like us:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *