Hrana

Narandža

Nezaobilazni  zimski gost je svakako narandža. Veliki, okrugli, sočni plodovi, vesele narandžaste boje idealan su saveznik za zimske dane, u borbi protiv prehlade i gripe. Potiče iz Afrike a danas se uzgaja na cijelom Mediteranu.

Narandža je odličan izvor vitamina C, vitamina B grupe, kalija, kalcija i magnezija. Visok sadržaj minearala čisti organizam, pa se preporučuje kod detoksikacije organizma. Vitamin C je antioksidans, neophodan za resorpciju željeza, jačanje imuniteta, sintezu kolagena te na taj način pomaže ljepoti kože i kose. Zbog visokog sadržaja vitamina C djeluje kao jak antioksidans u prevenciji karcinoma. Veoma bitna komponenta ovog voća, svakako je pektin. Pektin je polisaharid koji se nalazi u zidovima ćelije. Kada dođe u crijeva, pektin se pretvara u gel, koji prekriva sluznicu crijeva te veže na sebe žučne kiseline u probavnom sistemu. Na taj način sprječava apsorpciju masti i kolesterola, naročito tzv. „lošeg“ LDL-kolesterola. Takođe, pektin sprječava i apsorpciju šećera poslije obroka. Kao i svako voće, narandža je bogata fitohemikalijama koje pomažu u prevenciji različitih bolesti. Bitno je pomenuti karotenoide i limonide, te grupu flavonoida. Svi oni djeluju kao antioksidansi te štite naše tijelo od djelovanja slobodnih radikala. Limonidi potiču rad jetre i čiste organizam. Flavonoidi djeluju protivupalno i protvvirusno, pa se smatraju prirodnim antibiotikom. Istraživanja pokazuju da uzimanje samo jednog obroka dnevno citrusnog voća (limun, narandža, mandarina itd.) značajno smanjuje rizik od razvoja karcinoma i moždanog udara. Takođe, pomažu kod pretilosti i dijabetesa. Iz kore narandže proizvodi se eterično ulje koje je izuzetno bogatog sastava, prije svega limonena. Ovo ulje ima veliku primjenu kako u farmaciji, tako i u kozmetičkoj i parfemskoj industriji.

Kada kupujemo narandže bitno je da kora nije oštećena i smežurana, nego sjajna. Plod mora biti tvrd i čvrst te odgovarati težinom svom volumenu. Na tržištu ima više vrsta narandži a izbor se prepušta kupcu. Može se jesti svježa, cijediti sok (ali tada se dosta pektina gubi) ili pak od nje praviti razne salate, poslastice pa čak i džem. Čuva se na sobnoj temperaturi i do 2 sedmice.  

 

Please follow and like us:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *