Hrana

Nar ili šipak

Nikako se ne može zamisliti zima bez nara. Nar ili šipak je je jedna od prvih voćki koje su se počele uzgajati, zajedno sa maslinama, grožđem, smokvama i datulom. Porijeklom je iz Azije ali ga dnas ima u cijelom sredozemlju i Americi. Vrlo često naru su se pripisivala mistična svojstva, upravo zbog karakterističnog oblika i izgleda samog ploda. Plod nara može biti u prečniku od 5 do 12 cm, unutar kojeg se nalaze na stotine jarko crvenih i veoma sočnih zrna. Nar sazrijeva od početka jeseni a može se naći sve do januara. Savremene metode čuvanja, produžuju njegovu dostupnost, pa se može naći i tokom cijele zime u prodaji. Ono što ovo voće čini posebnim je njegov sastav. Nar je jako bogat antioksidansima te su provedene mnoge studije kojima se nastoji dokazati njegova djelotvornost na poboljšanje kardiovaskularnog statusa, usporavanje gubitka hrskavice, pozitivno djelovanje na prostatu, krvi pritisak, plodnost pa i samo starenje. Sve ovo je moguće zahvaljujući većoj količini vitamina C, folne kiseline, kao i vitamina A i E, te minerala. Od minerala je najznačajniji kalijum. Jaki antioksidansi su i polifenoli kojima nar obiluje, prije svega tanini, antocijani i elegična kiselina. Zbog toga je nar jači antioksidans od crnog vina i zelenog čaja. Energetska vrijednost nara je 74kCal/100 g.

Sok od nara, ali i plod u cjelosti, imaju jaka antibakterijska i antivirusna svojstva. Pokazuje jako dobre mogućnosti u borbi protiv anemije ali i snižava sintezu estrogena u organizmu, što pomaže kod liječenja raka dojke. Istraživanja su potvrdila da je učinkovit kod smanjenja nivoa kolesterola u krvi gotovo za pola početne vrijednosti.

Kako jesti ovo voće? Prije svega svježe, bez termičke obrade. Može se cijediti i sok koji se treba popiti u roku od dva do tri dana. Nema preporučene dnevne doze, pa se može jesti u neograničenim količinama. Plod se čuva na sobnoj temperaturi, a za duže očuvanje u frižideru. Zrna nara se mogu i smrznuti. Prilikom odabira ploda voditi računa da je plod zreo, težak, veličine narandže. Zrelost je vrlo bitna, jer nar nakon branja ne dozrijeva naknadno. Kora od ovog voća se smatra tradicionalnim lijekom protiv dijareje i koristi se u obliku čaja.

 

I na kraju, vjerovatno se pitate kako jednostavno očistiti nar? Odsijecite sa gornje strane, a onda zasijecite koru, kao kad gulite narandžu. Nakon toga, okrenite nar na „šuplju“ stranu (koju ste zasjekli) i kašikom lupkajte po naru, dok sadržaj ploda ispada u zdjelicu. I naravno, uživajte.

 

Please follow and like us:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *