Škola mršavljenja

Mlijeko

Veoma važna stepenica u planiranju prehrane je konzumacija mlijeka. Mlijeko je nutritivno vrijedna namirnica koja u svom sastavu ima sve neophodne sastojke hrane neophodne za rast i razvoj organizma. Mlijeko sadrži oko 5% ugljikohidrata, najviše laktoze dok su ostali ugljikohidrati prisutni u tragovima. Ukupne masti su prisutne u oko 3,4% mlijeka, pri čemu je najveći dio zasićenih. Ono što je veoma zanimljivo je da su proteini mlijeka kojih je oko 3,3%, visokokvaliteni, odnosno sadrže sve esencijalne aminokiseline. Mlijeko je i odličan izvor vitamina topivih u mastima (A, D, E i K) a njihov sadržaj ovisi od sadržaja masti. Iz tog razloga se obranom mlijeko često dodaju ovi vitamini. Od ostalih vitamina prisutni su vitamin C i vitamini B skupine. Mlijeko je dobar izvor kalcijuma, magnezijuma, fosfora, kalijuma, selena i cinka. U tragovima su prisutni još bakar, željezo i mangan.

Kada je u pitanju kalcijum, porcija mlijeka sadrži najviše kalcijuma u poređenju sa drugim izvorima ovog minerala. Osim toga mlijeko sadrži i vitamin D, koji je neophodan za metabolizam kalcija i vezivanje za kosti. Studije su potvrdile da osobe koje unose dovoljne količine mlijeka imaju manji rizik za lomove kostiju i da je opšte zdravlje kostiju mnogo bolje nego kod osoba koje ne konzumiraju dovoljne količine mlijeka.

 

Zbog svega navedenog, u svijetu postoje cijele kampanje kojima se promovira konzumacija mlijeka i preporučuje čak 3+ porcija na dan. Međutim, treba naglasiti da neke osobe ne podnose laktozu koja je prisutna u mlijeku. Ovo nepodnošenje se manifestuje nadutošću, grčevima, mučninom i diarejom. Fermentirani mliječni proizvodi imaju mnogo manje laktoze, dok je najmanje laktoze u tvrdim i polutvrdim sirevima. 

Please follow and like us:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *