Hrana kao lijek!

Migrena i hrana

Migrena je nažalost jako česta i ljudi pokušavaju naći da sebi pomognu. Može imati mnogo uzroka ali postoje neki sastojci hrane koji je mogu izazvati kod osoba koje već pate od migrene. Takođe, određena hrana može pomoći da se simptomi ublaže.

1.       Hrana kao okidač migrene

Iako postoje brojni uzročnici migrene jedan od njih može biti i hrana, odnosno nepravilne životne navike, neredoviti obroci, preskakanje doručka, stres itd. Smatra se da je oko 10% migrena uslovljeno prehrambenim navikama. Studije pokazuju da određeni sastojci hrane mogu uticati na pojavu migrene, ali da je najbitnije posmatrati sebe i svoje navike i pokušati uočiti koja vrsta hrane češće izaziva bolne epizode. Najčešći okidači pojave migrene su alkohol, uključujući i crveno vino i pivo, visokoprecesuirana hrana, vještački zaslađivači, proizvodi od mesa, hrana bogata histaminom i tiraminom itd. Dakle, uglavnom se radi o hrani koja sadrži veću količinu aditiva. 

2.       Šta treba,  a sta ne treba jesti osoba koja pati od migrene

Osoba koja pati od migrene prije svega treba imati više manjih obroka na dan kako bi se spriječio pad šećera u krvi i smanjili periodi gladovanja. Uz to je neophodno voditi računa o dovoljno sna i odmora, kao i u unosu dovoljno tekućine kao što je obična voda, nezaslađeni biljni čajevi i svježi voćni sokovi. Boravak u prirodi i redovno vježbanje pomažu smanjenju učestalosti napada migrene. Trebalo bi izbjegavati procesuiranu hranu (sve oni što je prerađeno i zapakovano u ambalažu), okidače migrene (kao što su alkoholna pića i slatkiši), ograničiti unos soli na pola kafene kašičice tokom dana. Uvrstiti u prehranu što više cjelovite hrane kao što je svježe povrće i voće te ribu. Riba je bogata Omega 3 masnim kiselinama koje pozitivno djeluju na zdravlje mozga. Izbjegavati hranu koja sadrži tiramin kao što su razne vrste sireva.

3.       Koja hrana olakšava bolove

Kofein se smatra pomagačem u borbi protiv migrene samo ako se uzima kontrolisano. To znači da ne bi trebalo uzimati više od 2 pića bogata kofeinom tokom dana. Ukoliko se migrena javlja svaki dan smatra se da bi kofein trebalo potpuno postepeno izbaciti. Iako kofein nije jedini uzročnik migrene, njegova redukcija u prehrani se pokazala dobrom u smanjenju bolnih epizoda. Hrana bogata magnezijem kao što su orašasti plodovi i povrće, može pomoći u prevenciji. Određene studije su pokazale da riboflavin i vitamin B12 može pomoći smanjenju učestalosti pojave migene. Ipak ne bi trebalo pretjerivati sa suplementacijom ovog vitamina jer se može javiti dijareja ili učestalo mokrenje. Od ostalih dodataka prehrani preporučuje se Koenzim Q10.

Napomena: fotografija preuzeta sa interneta. 

Please follow and like us:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *