Škola mršavljenja

Meso, riba, jaja, orašasti plodovi i mahunarke

U istu skupinu namirnica ubrajaju se meso, riba, jaja, orašasti plodovi i mahunarke kao i njihovi proizvodi. Iako mahunarke spadaju u povrće, zbog velikog sadržaja proteina možemo reći da se mogu naći i u ovoj stepenici piramide prehrane.

Ono što meso i cijelu ovu skupinu čini posebnom je sadržaj esencijalnih aminokiselina pa kažemo da se radi o kompletnim namirnicama. Meso je odličan izvor vitamina B12 i željeza. Upravo je željezo iz mesa veoma iskoristivo. Prisutni su i ostali vitamini B skupine ali i minerali cink i magnezijum. Ono što meso čini nepovoljnim jeste prisustvo zasićenih masnih kiselina, pa se prilikom planiranja jelovnika treba dati prednost ribi, piletini i puretini. Posebno treba istaći da su brojna istraživanja upravo crveno meso povezala sa rizikom za nastanak raznih bolesti kardiovaskularnog sistema, te raka želuca i debelog crijeva. Biljni izvori proteina su zato jako dobar izbor posebno ako se želi reducirati tjelesna težina.

Dugo se smatralo da tzv. mesna dijeta može brzo da reducira tjelesnu težinu. Međutim, istraživanja pokazuju da je ovaj učinak kratkoročan i da se kilogrami jako brzo vrate. Razlog brzom gubitku kilograma je sporije varenje proteina i duži osjećaj sitosti, pa se samim tim unosi i manje hrane. Pri tome tijelo koristi i više energije za varenje proteina nego ostalih namirnica. Ipak, dugoročan učinak ovakve prehrane još uvijek nije istražen, a izbacivanje ili redukcija jedne skupine namirnica i forsiranje druge, nije preporučljivo.

Uloga proteina u našem organizmu je višestruka, od gradivne, preko enzimske do energetske. Zanimljivo je da naše tijelo ne može skladištiti proteine kao što to čini kada su u pitanju masti, tako da je svaki dan potrebno unositi aminokiseline iz proteina kako bi se očuvalo zdravlje organizma.

 

Kada su pitanju iznutrice (jetra, bubrezi, srce), mozak, inćuni i sardine bitno je napomenuti da ove namirnice sadrže purine, te ih osobe koje boluju od gihta trebaju izbjegavati.

Please follow and like us:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *