Hrana

Mahune

Mahune pripadaju botaničkoj vrsti mahunarki, zajedno sa grahom, graškom, lećom i slanutkom. Spadaju u jako nutritivno bogato povrće. Mogu biti različitog oblika, boje i veličine. Beru se vrlo mlade, dok se još nije razvilo zrno, koje je ustvari grah.

Kada je u pitanju nutritivni sastav mahune imaju oko 90% vode. Ostatak čine proteini (oko 2,5%), ugljikohidrati (oko 5%), te malo masti, minerala, vitamina i vlakana. Mahune su odličan izvor vitamina C, vitamina B9 i B6, kao i ostalih vitamina B skupine. Od minerala sadrže kalij, željezo, kalcij, magnezij, cink, fosfor, selen i bakar. Cijela paleta nabrojanih minerala čini ovu biljku posebnom. Imaju nisku energetsku vrijednost pa se zato preporučuju i kod restriktivnih dijeta.

Mahune se smatraju obaveznom hranom za dijabetičare. Razlog tome je prisustvo aminokiseline arginin koja spada u skupinu glukokinina i djeluje slično inzulinu. Glukokinini se ne gube niti kuhanjem, tako da se mahune preporučuju upravo dijabetičarima. Takođe, bogate su i inozitolom koji djeluje na metabolizam kalcija. Dobar su izvor vlakana te poboljšavaju probavu. Upravo zbog toga, osobe koje pate od crijevnih bolesti moraju biti oprezni kod unosa mahuna. Djeluju i kao diuretik.

Mahune se mogu kupovati svježe, smrznute ili pasterizirane u slanom nadjevu. Svježe mahune moraju „pucati“ prilikom preloma. Neoprane se mogu čuvati 3 dana u frižideru. Najlakši način čuvanja mahuna je smrzavanjem. Mahune se očiste odsjecanjem vrhova, prelome i operu. Nakon toga se kratko (1-2 min) urone u ključalu vodu (blanširaju), izvade i stave pod hladnu vodu. Hlađenje je jako bitno kako bi se sačuvali hranjivi sastojci i zaustavile enzimske reakcije. Mahune nakon hlađenja, osušiti i spakovati u plastične vrećice. Prilikom zatvaranja vrećice istisnuti što više zraka i zamrznuti. Zamrznute mahune mogu se čuvati i godinu dana.

 

Mahune se u našim krajevima pripremaju kao samostalno jelo i kao prilog. Neke vrste se koriste i kao salata. Dobro se slažu sa drugim povrćem i lako se kombinuju. Obzirom da ih i sama rado jedem, pripremila sam i sopstvenu zalihu za vrijeme kada ih ne bude u svježem stanju. U nastavku su slike, kako izgleda postupak blanširanja prije smrzavanja mahuna. 

 

Please follow and like us:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *