Hrana

Luk

 

Luk je povrće koje ili volite ili ne. Sastavni je dio bosanske kuhinje i vrlo često ne može se zamisliti početak nekog kuhanja, bez jedne dinstane glavice luka. Zbog svoje posebne arome, ukusa, mirisa, nekim ljudima je omiljen dok ga drugi upravo zbog toga ne podnose. Luk spada među najstarije povrtlarske kulture a njegov ljuti ukus zavisi od sorte ali i od klime u kojoj se uzgaja. Što je klima blaža, luk je slađi. Proljeće i ljeto započinju sa mladim lukom, koji ima poseban ne tako jak ukus. Međutim, luk koji se ubere u jesen, ima pravu glavicu i kompletnu aromu. Danas postoji mnogo vrsta luka, koje se razlikuju i po svojim bojama.

Luk ima jako malo kalorija, svega oko 40 kcal/100 g. U sastavu luka najveći dio zauzima voda, zatim slijede ukljikohidrati, proteini te nešto malo masti. Luk je dobar izvor vlakana, sadrži vitamine B grupe, vitamin C, mangan i folate. Jak miris luka potiče od sumpora, kojem se ujedno pripisuju i ljekovita svojstva luka. Luk sadrži i flavonoide, biološki aktivne komponente. Ljuti okus, koji potiče od eteričnih ulja, doprinosi tome da luk pospješuje apetit i probavu hrane. Veća količina luka snižava glukozu u krvi, zbog prisustva kroma. Redovna upotreba luka, snižava krvni pritisak i nivo holesterola u krvi. Zbog sadržaja antioksidanasa, luk smanjuje rizik od nastanka raka debelog crijeva. Iz tog razloga se preporučuje priprema mesa sa lukom, jer se na taj način znantno smanjuje nivo kancerogenih materija koje nastaju termičkom obradom mesa. Luk je dobra namirnica i u očuvanju imuniteta jer djeluje protivupalno.

Prilikom kupovanja luka obratiti pažnju da glavice budu čvrste sa pripijenom ljuskom. Ne bi trebalo koristiti luk koji je proklijao ili ima plijesan, jer je tada već došlo do narušavanja njegovog sastava i razaranja materija koje su ljekovite. Luk se čuva na sobnoj temperaturi, na tamnom i prozračnom mjestu. Luk treba čuvati odvojeno od krompira, jer u suprotnom brže gubi svoju svježinu. Vrijeme čuvanja je nekoliko mjeseci, u ovisnosti od sorte. Mladi luk poželjno je upotrijebiti odmah, najduže dva dana nakon kupovanja, a čuva se u frižideru, jer vrlo brzo gubi svoju nutritivnu vrijednost.

 

Please follow and like us:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *