Hrana

Lubenica

Vreli ljetni dani se ne mogu zamisliti bez lubenice, koja je jako popularno voće u našem podneblju. Pripada istoj grupi povrća kao tikvice i krastavci. Poznata je od davnina a navjiše se uzgaja u području Mediterana. Postoji više vrsta lubenice, koje se odlikuju zelenom bojom kore, sa ili bez šara, te okruglog ili duguljastog izgleda.

Lubenica je idealno voće za one koji žele izgubiti višak kilograma. Ima jako malu energetsku vrijednost oko 30 kcal/100 g. Pri tome je najviše ugljikohidrata oko 7 %, te nešto malo masti i proteina. Lubenica je voće iznimno bogato mineralima pa se preporučuje kao zamjena za vodu, posebno u ljetnim mjesecima, kada se tijelo pojačano znoji i tako izbacuje prijeko potrebne minerale. Najviše ima kalcija (oko 7 mg), zatim željeza, magnezija, fosfora, cinka, bakra, mangana, pa čak i jako značajnog antioksidansa selena. Od vitamina treba pomenuti vitamin C te vitamine B grupe. Posebnost lubenice u pogledu sastava je i prisustvo fitonutrijenata kao što su pigmenti likopen i betakaroteni. Ovo su snažni antioksidansi neophodni za očuvanje zdravlja u pogledu sprječavanja kardiovaskularnih oboljenja, srčanog i moždanog udara, te raka.

Izuzetno bitan sastojak lubenice je aminokiselina citrulin, iz koje u našem tijelu nastaje arginin. Arginin utiče na sniženje krvnog pritiska i opuštanje krvnih žila, te poboljšava osjetljivost na inzulin, kod osoba koje su oboljele od dijabetesa tipa 2.

Poznato je jako mnogo teorija o tome kako kupiti dobru i slatku lubenicu. Ono na što treba obratiti pažnju je da težina lubenice odgovara njenoj veličini. Kora treba da je glatka i ne mora biti previše sjajna. Strana na kojoj je ležala na zemlji treba da je žućkasta, jer ako je blijeda, onda je lubenica ubrana prerano. Ukoliko kucnete u lubenicu, zvuk ne treba da je „prazan“. Lubenica se čuva u frižideru, a kako lako poprima mirise druge hrane, poželjno ju je prekriti plastičnom folijom.

Lubenica se zbog svog sastava preporučuje i kao međuobrok ljeti, a dobro se kombinuje i sa drugim voćem u obliku voćnih salata. Neki narodi pripremaju različita slana i slatka jela od lubenice ali kod nas to i nije praksa, pa se lubenica najviše i jede samostalno i svježa.

 

Please follow and like us:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *