Škola mršavljenja

Korak po korak

Na početku želim napomenuti da je ovaj plan mršavljenja za zdrave osobe. Za one koji imaju zdravstvene probleme, ne preporučujem samostalno provođenje korekcije prehrane.

1.      Malo matematike

Nakon što smo odlučili započeti sa procesom mršavljenja, bitno je znati od čega polazimo. Postoji mnogo formula, brojeva, ali najbitnije je prije svega znati svoju tačnu visinu i težinu. Možete izračunati indeks tjelesne mase (body mass index – BMI). Ukoliko je BMI veći od 25, onda se radi o pretilosti a ukoliko je manji od 18,5 osoba je pothranjena. Namjerno neću pridavati preveliki značaj svim ovim proračunima, jer je najbitnije da smanjimo masu a ne budemo gladni. Nećemo biti robovi vage, jer želimo dugoročan efekat.

2.      Dnevnik prehrane

Ono što je sledeći zadatak prije nego što započnemo forum, jeste detaljna analiza onoga što jedete. Bitno je biti jako iskren prema sebi. Najbolje je svaki dan, bar tri dana za redom pisati, šta jedete i pijete. Napominjem, bukvalno sve. Ovaj dnevnik će kasnije biti jako dobro podsjetnica od čega se krenulo i kako se napredovalo a moći ćete i poslati meni ukoliko ima pitanja. Ja bih voljela kada bi ovaj dnevnik vodili tokom cijelog procesa od 3 mjeseca, sve dok ne stvorite naviku zdravog načina života. Na forumu ćemo zajedno planirati obroke u skladu sa preporukama i vodičima.

3.      Fizička aktivnost

Vaoma bitno je odabrati odgovarajuću fizičku aktivnost. Kretanje, kretanje i opet kretanje. Nema izgovora. Ukoliko niste u mogućnosti ići u neki fitnes klub, onda trčanje, brzo hodanje, stepenice. Bitno je odabrati intenzivnu fizičku aktivnost, najmanje 3 puta sedmično po 1,5 sat. Pri toj aktivnosti, mora doći do ubrzanja rada srca (dakle, šetnja nije fizička aktivnost).

4.      Pozitivan stav

Biće teško, ali onda se vratite na pitanja koja sam postavila u prvoj „lekciji“. Ukoliko se budete pridržavali svega, rezultat bi trebao biti vidljiv brzo, čak nakon 3 mjeseca, a onda idemo zadržati željenu težinu kroz ostatak života. 

Please follow and like us:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *