Hrana

Kesten

Dolazak zime obavezno najavi dozrijevanje kestena. U nekim gradovima BiH, kesten se peče na ulici, a kupce privlači svojim mirisom ali i lijepim ukusom. Plod kestena je crvenkasto – smeđe boje i glatke površine. Plod se nalazi unutar bodljikave košuljice koja je prilikom zrenja raspukne. Kesten potiče iz Kine i Japana, odakle je donesen u Evropu. Plod kestena je jako hranjiv, ali može biti teško probavljiv. Najviše sadrži ugljikohidrata, zatim vlakana i nešto malo masti. Osnovni ugljikohidrat koji je prisutan u kestenu je škrob, kojeg u sirovom kestenu može biti i do 44 %. Iz tog razloga, iz kestena se može dobiti brašno za pravljenje hljeba i peciva. Ovo brašno je lakše probavljivo od ostalih vrsta brašna, te je pogodno za prehranu djece i starijih osoba.

Nutritivno bogatstvo kestena ogleda se u složenom mineralnom sastavu, pri čemu najviše ima natrija, zatim fosfora, kalcija, magnezija, sumpora, hlora, željeza, bakra i mangana. Zbog velikog udjela kalija, preporučuje se u dijeti sa bubrežnim i kardiovaskularnim oboljenjima. Od vitamina su prisutni vitamini B grupe te vitamin A i C. Kesten ima veliku energetsku vrijednost (245 kcal/100 g). Kesten se jede obično pečen ali i kuhan. Pečeni kesten ima veću energetsku vrijednost, više vitamina E i fitohemikalije, dok kuhani ima više minerala. Konzumira se obično oplomenenji kesten tzv. marun. Divlji kesten nije jestiv jer je gorak, ali se mnogo koristi u farmaceutskoj industriji, zbog svog ljekovitog sastava.

Prilikom kupovanja kestena treba paziti da su plodovi veliki, sjajni, bez rupica na ljuski. Rupice prave kukci i time trajno unište plod. Ukoliko se pojavi nekoliko kestena sa rupicama, potrebno je odmah odbaciti ovakve plodove, kako se ne bi uništio sav kesten. Težina mora odgovarati veličini kestena, a kad se tresu ne smiju proizvoditi „šuplji“ zvuk. Kesten se može čuvati na hladnom oko 2 sedmice. U našem području kesten se jede pečen, kuhan ili se koristi za pripremu poslastica. U svakom slučaju, kesten je miris nadolazeće zime i jedna lijepa evropska tradicija, pečenja kestena na ulicama.

 

Please follow and like us:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *