Životni stil

Kako smo postali opsjednuti hranom?

Volim ovo što radim i svaki tren uživam u tome. Pisanje o hrani i prehrani je najljepši dio ovog posla. Ipak, jako volim i da radim sa osobama koje žele da mijenjaju nešto u svojoj prehrani. Najdraži su mi oni koji sami odluče da je vrijeme da se mijenja ono što jedu i kako jedu. Lična odluka je prekretnica. Obično se desi pred ljeto kada se približava plaža i ljetna garderoba. Nekom treba više nekom manje vremena da shvati da nema drugog rješenja osim lične promjene prehrambenih navika. Pričaju mi tada o mnogo dijeta koje su prošli. Smiju se na razne „zdrave“ preporuke koje su koristili. Slušam i pitam se kad smo postali opsjednuti hranom? Odakle nam ideja da ako pojedemo baš tu „smokvu iz Sibira“ imat ćemo savršeno tijelo kakvo smo vidjeli u omiljenom časopisu?
Veliki broj ljudi danas je zbunjen raznim savjetima na koje nailazimo u svim medijima. Dostupnost informacije ima svoje prednosti i mane. Vrlo često o hrani i prehrani pišu osobe koje same nisu dovoljno informirane. Pri tome se često nude i čarobni načini skidanja kilograma uz kupovinu jako skupih preparata. Tako je svako od nas zatrpan raznim savjetima i preporukama. U cijelom tom lavirintu potrebno je naći pravu mjeru onoga što nam odgovara. Tu nastaje problem. Trebamo prihvatiti da višak kilograma nije nastao preko noći, tako da ni rješenje nije brzo. Dobra vijest je da treba biti dugoročno ma koliko trajao proces promjene i usvajanja novi prehrambenih navika. Ono što je bitan dio je svakako i životni stil. Promjenom stava prema svojoj prehrani, treba mijenjati i stav prema sebi. Uvesti više sna, smijeha, fizičke aktivnosti. Sve to doprinosi promjenama koje nisu samo gubitak kilograma, nego poboljšanje kvalitete cijelog života. Jednom kada promjena krene, ona nastavlja da živi i postaje navika.

Ipak, u svemu treba pronaći balans i mjeru. Isrcpljujuće vježbanje i prehrana zasnovana samo na jednoj vrsti hrane, nikako ne može biti zanimljiva, niti može dati dobre i trajne rezultate. Ukoliko prehranu komplikujemo i mistifikujemo, jedenje nam postaje napor i u nama budi strah od bolesti i debljanja. A strah nikada nije dobar. Zato je bitno pobijediti u sebi ove osjećaje i hrani prilaziti prijateljski. Ugađati svom tijelu kroz hranu i slušati šta nam poručuje. Svjesno svaki dan raditi na vlastitim promjenama a onda će i bolje navike postati dio nas. A savjeti? Svakako da ih treba pročitati, ali isto tako gledati ko i kako piše.

Please follow and like us:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *