Hrana

Jaja

U bosanskoj kuhinji mnogo jela se ne može niti zamisliti a da se ne koriste jaja u nekom obliku. Osim toga, jaja se često i sama pripremaju kao jelo i imaju veliku ulogu u svakodnevnoj prehrani ljudi. Dostupna su tokom cijele godine, tako da nisu sezonska namirnica. Sastoje se od ljuske, bjelanca (66%) i žumanca (34%). Prodaju se kao svježa jaja, prve i druge klase.

Prosječna energetska vrijednost jajeta je oko 147 kcal/100 g. Međutim, nije isti sastav žumanca i bjelanca. Masti su skoncentrisane u žumancu, a proteini su zastupljeni i u jednom i u drugom dijelu. Takođe, u žumancu se nalaze vitamini i minerali, kao i kolesterol. Svježe žumance sadrži oko 2,78 g proteina, 5,12 g masti i 0,30 g ugljikohidrata, dok bjelance nema masti, ali sadrži 3,51 g proteina i 0,34 g uljikohidrata. Zbog svega navedenog i energetski odnos ide u korist žumanca, tako da prosječno iznosi oko 358 kcal/100 g, dok je bjelance prilično dijetalno i ima oko 50 kcal/100 g.

Ono što treba naglasiti je da su proteini jajeta visoke biološke vrijednosti, sadrže sve esencijalne aminokiseline pa je idealna namirnica za rast i razvoj. Zbog svog bogatog sastava, biološka vrijednost drugih proteina u hrani se i mjeri u usporedbi sa jajetom. Jaje nema mnogo ugljikohidrata, ali je odličan izvor fosfora, selena, riboflavina, pantotenske kiseline, vitamina B12, A i D. Sadrži i znatnu količinu željeza, cinka, vitamina B6 i folata, a nešto manje kalcija, magnezija, kalija, tiamina i vitamina E.

Postoji nekoliko stvari o jajima koje je potrebno znati da bi se bolje iskoristila u prehrani. Kuhanjem jaje zadržava sve sastojke, zahvaljujući ljusci, ali pečenjem se vrijednost smanjuje ili čak gubi. Prilikom kupovanja jaja, potrebno je obratiti pažnju da su čuvana na za to predviđenim mjestima, najbolje frižider, da je ljuska čitava i nenapuknuta. Jaja u kući čuvati i posebnim odjeljcima u frižideru kako bi se spriječilo isparavanje vlage i punjenje zrakom vrećice koja dijeli jaje od ljuske. Postoji i jednostavan način da provjerite starost jajeta. Jednostavno uronite jaje, vodoravno u hladnu vodu. Ono bi trebalo potonuti prema dnu bez naginjanja. Ako se naginje, jaje je staro bar 7 dana, ukoliko pluta okomito, najbolje je takvo jaje ne koristiti. Obično se ne preporučuje da jaje bude starije od 21 dan.

 Ljuska jajeta je jako porozna, pa je idealna za razvoj bakterija tipa salmonele. Trovanje salmonelom je teško za ljude i ova bakterija se može uništiti termičkom obradom. Međutim, vrlo često se jaja koriste nedovoljno termički obrađena u nekim jelima, umacima i sladoledu, tako da se ovako slabije termički obrađena hrana ne preporučuje osobama sa smanjenim imunitetom, starijim osobama i trudnicama.

 

Please follow and like us:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *