Životni stil

Ideje za doručak na poslu (treći dio)

Već treću sedmicu, objedinjujem ideje za doručak koje svakodnevno možete pratiti na FB i Instagram stranicama @nutricionizam.ba. Raduje me što je sve više onih koji me prate i svakodnevno pišu, šalju fotografije svog doručka. Tako sve ovo ima smisla a na neki način svako od nas daje svoj doprinos da osvijestimo važnost doručka. I ovoga puta, donosim na jednom mjestu nekoliko korisnih ideja za nutritivno vrijedan doručak.

1. Salata sa Dimljenim pilećim prsima Premi – „Menprom“ Tuzla

Kada biram mesne proizvode, pazim da sadrže što veći udio mesa, da nemaju pojačivače okusa i vještačke boje. Dimljena pileća prsa Premi, zadovoljavaju sve ove kriterije i pri tome još sadrže manje od 2% masti, te ne sadrže gluten i soju. Upravo zato imaju blagi okus koji se lako kombinira sa svim sezonskim salatama. Vjerujem da će biti dobra kombinacija i za hladnije dane. U ovoj salati su vrijedan izvor proteina. Za doručak sam u salatu dodala još svježeg paradajza, malo kukuruza i nekoliko maslina. Na ovaj način možete veoma lako pripremiti svoju salatu za doručak a za cijelu pripremu je dovoljno nekoliko minuta. Ja ne preferiram dresinge, ali sam sigurna da bi malo vrhnja idealno dopunilo okus, ako tako više volite.

2. Mladi sir sa kiselim vrhnjem i dodacima

Često mi pišete kako Vam dosadi jesti „obični“ mladi sir. Upravo zato sam napravila ovaj prijedlog doručka: mladi sir, kiselo vrhnje, kašika mljevenog lana i malo sjemenki bundeve. Mljeveni lan je odličan izvor omega-3 masnih kiselina, vlakana i vitamina B17 o kojem se sve više priča. Vjeruje se da doprinose sprječavanju raka a najbolje se iskorištava ako je lan mljeven. Sjemenke bundeve su između ostalog bogat izvor cinka i selena, pa se posebno preporčuju muškarcima radi očuvanja zdravlja prostate. Mladi sir je odličan izvor proteina i daje duži osjećaj sitosti. Zato se ovaj doručak idealan kada znate da je dan pred Vama dug i da će slijedeći obrok biti nešto kasnije. Uz sve sam dodala jedan paradajz.

3. Mladi sir sa vrhnjem i pečenim paprikama

Ljeto nam je poklonilo svoje plodove pa je šteta ne napraviti što više kombinacija sa paprikama. U ovom slučaju, planirajte ostaviti npr. od ručka 2 pečene paprike, koje će biti odličan dodatak ujutro mladom siru, vrhnju i npr. malo suhog sira (tzv.zarica). Paprike sam pekla u rerni, tako što sam ih oprala, rasjekla na sredini, posolila i prelila sa vrlo malo maslinovog ulja. Na ovaj način nema prskanja po cijeloj kuhinji.

4. Namaz o tune plus namaz od mrkve

Još jedna ideja za sendvič. Jednu manju konzervu tune izgnječiti viljuškom sa kašikom mladog sira. Malo posoliti i dodati začine po želji. Uz sve to odlično ide kriška jabuke, da dopuni okus i da svježinu. Tuna i jabuka su odlična kombinacija i za salate. Ako ne volite ovakve kombinacije, dovoljno je dodati par maslina. Prošle sedmice sam pisala o namazu od mrkve a RECEPT se nalazi na blogu.

5. Omlet sa paradajzom

Ovaj recept mi je predložio neko na društvenim mrežama i isprobala sam. Isjeći na kockice paradajz (ja sam koristila samo vanjski dio, a „srce“ sam ostavila za kuhanje), propržiti i dodati jaja. Jako jednostavno, ukusno i nutritivno bogato. 

Please follow and like us:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *