Životni stil

Ideje za doručak na poslu (peti dio)

Veoma me raduje što mi se javljate i pitate za ideje za doručak. Zato ponovo na jednom mjestu donosim ideje koje sam postavljala na mojim društvenim mrežama. Već neko vrijeme idemo korak dalje pa doručak pretvaramo u funkcionalni obrok.

1. Funkcionalni sendvič sa dimljenim pilećim prsima Premi „Menprom“

Omiljeni sirni namaz obilato posuti mljevenim lanom i na sve dodati krišku dimljenih pilećih prsa Premi Menprom. Već sam pisala o ovim pilećim prsima. Ne sadrže dodate arome, boje, soju, gluten i aditive. Nemaju pojačivače ukusa i sadrže manje od 2% mliječne masti. Mljeveno laneno sjeme je već dugo predmet istraživanja i njegovo pozitivno djelovanje na zdravlje ljudi ogleda se u sadržaju vlakana i omega-3 masnih kiselina. Zato je laneno sjeme poznato kao dobar način reguliranja razine kolesterola u krvi kao i ubrazavanje probave. Dodatkom lanenog sjemena, sendvič postaje funkcionalni obrok. Vrlo brzo i jednostavno. Jednom kad Vam postane navika držati pri ruci sjemenke, postaće nezamjenjiv dio kako doručka tako i salata.

2. Ovsene pahuljice sa LGG jogurtom i smaznutim malinama

Ovsene pahuljice pomiješati sa LGG jogurtom, malinama i kašikom meda. Dodati jednu kašiku chia sjemenki. Sve ostaviti da prenoći u frižideru. U ovom obroku postigli smo funkcionali dio kroz LGG jogurt koji sadrži probiotičke bakterije, ovsene pahuljice koje su bogate vlaknima pa zajedno sa malinama pomažu boljoj probavi. Med je posebno bogata namirnica i sadrži mnogo zaštitnih materija ali treba biti oprezan sa količinom meda i ne zaboraviti da ima veliku kalorijsku vrijednost. Zato ako Vam je ovo večera, med staviti u što manjoj količini ili npr.zamijeniti sa steviom. Ukoliko je doručak, onda će ova kašika meda biti odlična energija za dug radni dan. Ovaj obrok je ukusan i koristan. Voljeće ga čak i oni koji ne uživaju u ukusu ovsenih pahuljica.

3. Namaz od patlidžana sa ribanim sirom

Patlidžan je veoma nutricionistički cijenjena biljka. Bogata je antocijanima, pigmentima koji su antioksidansi i štite organizam od štetnog djelovanja slobodnih radikala. Sadrže i mnogo vlakana koji ga čine funkcionalnom namirnicom. U namaz se može dodati i bijeli luk koji djeluje kao prirodni antibiotik i antivirotik. Namaz se jednostavno pravi: oprati patlidžane, posušiti i izbosti viljuškom. Staviti na pleh i peći u rerni na 200°C dok ne omekšaju. Oguliti i usitniti štapnim mikserom. Dodati vrhnje i začine po želji. Može stojati u frižideru nekoliko dana. Idealan je kao namaz a ja volim da dodam i malo rendanog sira.

4. Jaja na oko sa paprikom „rogom“ kao prilog

Jaja na oko su jedan od najčešćih načina konzumiranja ove namirnice. Ponekad dosade pa je dobro unijeti osvježenje. Paprika „roga“ je idealna za prženje i pečenje. Mesnata je i ima divnu aromu. Paprike su bogate vitaminom C, A i B6. Od minerala sadrži još magnezij i mangan. Pigment zeaksantin kojeg sadrži je neophodan za očuvanje zdravlja očiju.

Please follow and like us:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *