Životni stil

Ideje za doručak na poslu (drugi dio)

Idemo dalje sa idejama kako na radnom mjestu uz malo mašte i truda, jesti nutritivno kvalietno. I ove sedmice tu je 5 ideja. Za svaku je potrebno samo 5 minuta i malo planiranja obroka. Nemojte biti lijeni kada je u pitanju odabir namirnica jer na taj način ulažete u svoje zdravlje.

1. Ljetna pita „Leza sa tikvicom“ i kukuruznim brašnom plus sezonska salata

Ova jednostavna ljetna pita u koju možete dodati sve i svašta. Ja sam dio brašna zamijenila sa kukuruznim i dodala cijelu izrendanu tivkicu. Sigurna sam da svako ima svoj recept kako priprema ovu pitu, ali ako Vas bude zanimao moj način, javite se i rado ću napisati poseban članak o tome. Ovo je doručak koji treba spremiti dan prije, ali za pripremu je potrebno nekih 10 minuta i za pečenje još 20.

 

2. Salata sa piletinom

Vrlo često ostane nešto piletine od ručka, koja može biti idealan doručak. Isjeći jedan paradajz, malo kukuruza, nekoliko maslina i sitno isječena piletina. Dobili ste pileću salatu za koju sigurno znate porijeklo svih namirnica kao i svježinu. Ja ne volim dresinge, ali ako ih volite i to se može pripremiti za par minuta (malo vrhnja, začini i to je to).

3. Salata sa skušom

Svi smo navikli da je salata sa ribom, obično od tune. Ipak, postoji još mnogo vrsta ribe, koje se mogu naći u prodaji a bogat su izvor hranjivih materija. Jedna od njih je svakako skuša, koja je veoma bogat izvor omega-3 masnih kiselina a ima i blagi okus koji se lako kombinira sa svim drugim namirnicama. Ja sam koristila paradajz, kukuruz, masline i malo krastavca.

4. Sendvič sa sirom plus slatki sendvič sa marmeladom od šipka

Sendvič ne mora uvijek imati samo mesne prerađevine. Sir je odličan izvor proteina i dovoljno je staviti malo putera na integralni hljeb, dodati mozzarellu i uz salatu od paradajza sa grčkim jogurtom, dobili ste jedan ukusan doručak. Za kraj, ako želite nešto slatko, preporuka je marmelada od šipka bez šećera. Odličan izvor vitamina i antocijana koji štite naše zdravlje. I još jedan savjet, ja uvijek za sendvič koristim jednu krišku hljeba jer ne želim da unosim previše ugljikohidrata.

5. Ručak koji postane doručak: musaka od patlidžana

Veliki dio namirnica se može ostaviti za sutra i dovoljno ih je samo ugrijati. Neke čak i ne treba dodatno grijati. Takav jedan obrok je musaka od patlidžana. Idealan obrok za vrele ljetne dane, ni malo dosadan. 

Please follow and like us:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *