Životni stil

Ideje za doručak na poslu (četvrti dio)

Sad je već mjesec dana od kako dajem ideje za posao na poslu. Trudim se da se ne ponavljam i da su sve jednostavne. Početak je septembra i počinje škola. Neke od ovih ideja možete pripremiti i djeci. Sledeće sedmice krećem sa novim idejama koje će biti iznenađenje. I da, doručak je bitan.

 1. Visoko proteinski doručak

Za oni koji vježbaju i vode računa da unesu više proteina ali i za osobe koje žele smanjiti unos uhljikohidrata kako bi skinuli višak kilograma, ovaj doručak može biti odličan početak dana. Na krišku integralnog (ili proteinskog) hljeba stavila sam 2 kriške purećih dimljenih prsa Premi „Menprom“ i jaje na oko. Ukoliko želite smanjiti sadržaj masti, možete staviti samo bjelance. Međutim, dimljena pureća prsa Premi sadrže manje od 2% masti tako da sam ja ostavila cijelo jaje. Ovaj proizvod ne sadrži vještačke arome, boje, gluten, soju niti pojačivače okusa.

2. Sendvič sa kuhanim jajima

Sendvič ne mora uvijek imati proizvode od mesa. Dovoljno je tvrdo skuhati jaja i poredati po raževom hljebu koji je tanko premazan puterom. Dodala sam još malo mozzarelle i nekoliko maslina. Ako ovaj sendvič služite kao kanapee za predjelo, u maslac se mogu dodati začini po želji.

3. Slana verzija ovsenih pahuljica

Ja više volim slani doručak, pa sam probala da popularne ovsene pahuljice pretvorim u slanu varijantu. Pomiješala sam ovsene pahuljice sa mladim sirom, grčkim jogurtom i fetta sirom, sve posula sjemenkama bundeve i ostavila preko noći u frižider. Ujutro sam dodala nekoliko maslina. Vjerujem da bi dobro išao i krastavac. Ovaj obrok sam nosila sa sobom na put i mogu reći da mi je bio dobar doručak koji mi je dao dugo osjećaj sitosti.

4. Doručak nakon crijevne viroze

Ni mene nije zaobišla crijevna viroza ove godine. Nakon svega treba oporaviti stomak. Prvi dan je samo čaj i suhi keks. Drugi dan već može da se uzme doručak koji sam i ja jela: kuhana riža, jedna banana i dvopek. U ovoj situaciji vlakna nisu prijatelji. Potrebno je uzeti složene ugljikohidrate iz dvopeka, riže i banane. Banana će vratiti i elektrolite. Riža je blaga za želudac i oblaže sluznicu kako bi se što prije oporavio probavni trakt. Uz ovo ide i pečena jabuka, ali nisam mogla to nositi na posao. Naravno, probiotici u vidu kapsula su odličan izvor kao dodatak prehrani. 

Please follow and like us:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *