Prehrana

Hrana i rak

„Izgleda da je rak najlakše izlječiva bolest“. Ovo je rečenica moje najbolje drugarice dok čita članke na raznim portalima. Svako malo osvane neka senzacionaolna vijest kako košpa kajsije krije sastojke koji ubijaju ćelije raka ili pak neka egzotična vrsta, za koju još nismo nikad ni čuli, ima posebno hladno presovano ulje, koje ako se uzima dok je pun mjesec, pouzdano je jače od hemoterapije. Sve ovo tjera na razmišljanje da li je baš to tako i da li je neophodna baš ta neka rijetka biljna vrsta sa kraja svijeta, kako bi nam bilo bolje? Krije li sva hrana oko nas sastojke koji mogu pomoći ljudima?

Rak nije jednostavna bolest i mnogo toga se do danas ne zna o raku. Međutim, mnoge studije pokazuju da se rak može spriječiti određenim načinom života što obavezno uključuje prehrambene navike. Ne volim davati komplikovane savjete, koji priznajmo, nikom ne koriste. Hrana treba da bude uživanje i poklon sebi. Što više uživamo u tome, više ćemo se truditi da bude raznovrsnija, bogatija zdravijim sastojcima. Jako je bitno jesti ono što je karakteristično za naše podneblje. Naime, hrana koja dolazi sa raznih krajeva svijeta, možda jeste egzotična ili pak moderna, ali ne prija uvijek našem stomaku. Najprirodnije je potražiti zdrave sastojke u onoj hrani koja „raste“ kod nas.

Generalna pravila za ljude koji žele spriječiti rak, prije svega jeste da je potrebno jesti što više sirovog voća i povrća koje sadrži jako mnogo prirodnih fitohemikalija. Govorim opet o vrstama koje su nama lako dostupne. Sve vrste voća i povrća imaju vitamine i minerale, te pigmente koji dokazano štite naš organizam i djeluju kao antioksidansi. Pokušati uvesti u prehranu sokove od povrća. Kod nas to nije baš običaj, ali sa malo mašte može se uvesti miks od voća i povrća a da bude ukusno. Posebno obratiti pažnju na boje voća, te dati prednost crvenijem i tamnijem voću, prije svega bobičastom. Izbjegavati koliko je god moguće prerađevine od mesa. U svim tim proizvodima je jako mnogo aditiva koji omogućavaju konzerviranje. Većina njih može biti štetna, naročito ako se konzumiraju često i u velikim količinama. Najbolje meso je kuhano ili dinstano i naravno bijelo meso. Prednost dati ribi, kad god je to moguće. Izbjegavati bijelo brašno i rafinisane šećere (u slatkišima) jer se ćelije raka hrane šećerom. Ako je potrebno a po preporuci stručnih osoba uzeti dodatke prehrani. Stalno raditi na jačanju imuniteta u čemu može pomoći uzimanje prirodnih stimulatora. Jedan od takvih je 1,3 D-beta glukan, prirodni polisaharid iz gljiva, koji pomaže jačanju prirodnog imuniteta. Jesti cjelovite žitarice, te pojačati unos biljnih masnoća, prije svega maslinovog ulja. U prehranu uvrstiti prirodne začine poput đumbira, cimeta, crvene paprike i sl. koji obiluju prirodnim antibiotskim tvarima i tako jačaju naš organizam.

I na kraju, ali ipak jako bitno, izbjegavati stres, baviti se fizičkom aktivnošću i naći način da se pronađe mir „u duši“. Vjerovatno su se mnogi sad nasmijali na ovu moju rečenicu, ali vrijedi razmisliti o tome. Vrijedi uložiti mali napor i pomoći sebi, učiniti život kvalitetnijim bar onoliko koliko možemo. Ipak, sitnice čine život, pa neka ta sitnica bude dobar prijatelj, opušten razgovor, šetnja, jedna jabuka, malo lubenice, neka pastrmka i tako redom, kako god vam se sviđa. Uživajte u hrani, ljetu i životu. 

 

Please follow and like us:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *