Hrana

Grejp

Sakako da je jedno od najpopularnijih vrsta voća u poslednje vrijeme grejp ili grejpfrut. To je tropska biljka iz porodice agruma u vidu zimzelenog drveta, koje daje krupne žute ili narandžaste plodove. Postoji sorta žutog i sorta crvenog ploda. Plodovi mogu biti u promjeru i do 15 cm.

Nutritivna vrijednost grejpa zasniva se prije svega na velikoj količini vitamina C. Vitamin C djeluje kao antioksidanas i štiti tijelo od slobodnih radikala te smanjuje rizik od srčanog udara ili raka. Posebno bogatsvo ovog voća je prisustvo fitohemikalija koji se u većoj količini nalaze u crvenoj sorti grejpa. Tako se u grejpu nalaze likopen, pigment koji djeluje kao antioksidans. Fikohemikalija limonid, koja je takođe prisutna, povezuje se sa sprečavanjem razvoja raka pluća, dojke, želuca, kože i usta. Kao i sve vrste voća, grejp ima jako mnogo pektina, sirovog vlakna koja poboljšava probavu. Za grejp je takođe potvrđeno da snižava nivo LDL holesterola. Novija istraživanja su pokazala da spoj naringenin pomaže kod sprečavanja raka prostate.

Kada je u pitanju kupovanje grejpa, treba obratiti pažnju na izgled kore koja mora biti neoštećena i sjajna. Plodovi trebaju biti okrugli, teški u skladu sa svojom veličinom, što znači da su sočni. Na kori ne bi trebalo da bude pjegavosti niti mrlja, jer to znači da je sa voćem loše rukovano prilikom branja ili transporta. Grejp ne sazrijeva nakon branja tako da je bitno da se kupuje zreo plod. Trebalo bi ga čuvati na hladnom mjestu ili u frižideru, gdje mu je rok trajanja oko sedmicu, nakon čega počinje njegovo sušenje i propadanje. Poželjno ga je jesti svježeg, narezanog na kriške. Međutim, mnogo ljudi ne podnosi njegovu prirodnu gorčinu, pa je u tom slučaju bolje odabrati cijeđenje soka kojem se može dodati i neko drugo voće po želji, npr. narandža, limun itd. Vrlo često, grejp se može dodavati i nekim slanim jelima, umacima ili koktelima.

Ono što se mora posebno naglasiti, kada je u pitanju grejp, je njegova interakcija sa lijekovima kao što su lijekovi za visok pritisak, lijkovi protiv visokog kolesterola, alergije, depresije, oralni kontraceptivi itd. Naime, neki sastojci iz grejpa se razgrađuju preko jetre kao i lijekovi, što dovodi do kombinacije različitih metaboličkih puteva. Kao posljedica toga, lijekovi mogu biti više ili manje razgrađeni, te u krv dolaziti u većim ili manjim dozama. Tako npr. sa antibioticima, grejp produžava infekciju, kod antihipertenziva  (lijekovi protiv visokog pritiska) i antidepresiva smanjuje se standardna doza lijeka, a u kombinaciji sa kontraceptivnim tabletama, može doći do trudnoće, jer se takođe smanjuje koncentracija hormona iz lijeka. 

Please follow and like us:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *