Hrana

Funkcionalni proizvodi

Obećala sam da ću završiti ovaj članak o funkcionalnoj hrani. Evo konačno sam našla vremena za to. Ako se pitate koji su to funkcionalni proizvodi i kako ih prepoznati, nastavite čitanje….

 

Kako prepoznati vrste namirnica koje spadaju u funkcionalnu hranu?

1. Najveća skupina je nemodificirana i neprerađena hrana:

voće, povrće i začinsko bilje. Mnoge vrste voća i povrća sadrže pigmente i fitohemikalije za koje se zna da povoljno utječu na zdravlje. Slična situacija je i sa začinskim biljkama. Ovdje je bitna količina i učestalost konzumiranja ovih namirnica. Sve bi ih trebalo jesti svaki dan i to više puta. Začine uvrstiti u normalno kuhanje i navikavati djecu od malena da je to sastavni dio hrane.

2. Obogaćeni proizvodi

Proizvodi obogaćeni nutrijentima koji se prirodno nalaze u hrani su danas sve češći. Najlakši primjer su voćni sokovi koji prirodno sadrže vitamine ali se oni često dodaju i tokom proizvodnje kako bi se proizvela funkcionalna hrana. Ponekad je hrana obogaćena nutrijentima koji se prirodno ne nalaze u hrani. Hrani se dodaju sasvim novi sastojci u odnosu na prirodno stanje ili su prisutni u jako malim količinama. Primjer ovakvih proizvoda su mliječni proizvodi kojima se dodaju biljni steroli. Isti slučaj je i kad se u voćni sok dodaje kalcij. Posebna grupa obogaćenih proizvoda su probiotici i prebiotici. Probiotici su mikroorganizmi koji se nalaze u probavnom traktu čovjeka i pozitivno utiču na zdravlje crijeva te pomažu očuvanju imuniteta. Upravo unos brze hrane, bogate masnoćama i šećerima, dovodi do poremećaja prirodne ravnoteže ovih mikroorganizama. Prebiotici su hrana za probiotike. Oni pomažu rastu i razvoju ovih dobrih bakterija. Prebiotici su vlakna. Iako probiotici i prebiotici nisu nutrijenti u namirnici, imaju višestruko dokazano pozitivno djelovanje na zdravlje ljudi.

3. Izmijenjeni proizvodu su namirnice kojima je jedan ili više sastojaka zamijenjen nekim drugim.

Najbolji primjer je zamjena masti sa vlaknima u nekim proizvodima na bazi žitarica.

4. Poboljšani proizvodi se sve više razvijaju.

Cilj je uzgojem i proizvodnjom dobiti namirnicu sa većim sadržajem nutrijenta za koji se zna da pozitivno djeluje na zdravlje. Tako se danas mogu naći jaja sa povećanim udjelom omega-3- masnih kiselina koja su dobijena tako što se obogatio jelovnik koka nosilja. Ovaj dio tržišta hranom je pravi rudnik novih ideja i sigurno će u budućnosti biti sve više ovih proizvoda. Nedostatak ove ekspanzije je što se povećavanjem sadržaja jednog sastojka, utiče i na odnos drugih sastojaka u namirnici.

Iz svega što sam navela jasno je da upućenost u sastav hrane postaje elementarna pismenost. Razvoj nauke i tehnologije treba iskoristiti u svoju korist i uzeti ono što nam odgovara. Pravilnim kombiniranjem namirnica ne samo da se postiže očuvanje zdravlja nego i povećava raznovrsnost i maštovitost u pripremi hrane. Konzumiranjem funkcionale hrane se istovremeno zadovoljavaju i energetske i zaštitne funkcije hrane a to je danas itekako bitno. Funkcionalna hrana je dostupna svaki dan u svježem voću i povrću, kao i drugim biljkama. Pravilnim čuvanjem i slaganjem sa drugim namirnicama, može se tokom cijele godine svakodnevno nalaziti na trpezi. Pri kupovanju procesuiranih funkcionalnih namirnica obavezno čitati deklaracije i paziti na njihovo čuvanje i interakciju sa drugim vrstama namirnica. 

Please follow and like us:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *