Hrana kao lijek!

Džem od mrkve

Mrkva je vrlo često nepravedno zapostavljena kao namirnica. U svom sastavu ima najviše ugljikohidrata (oko 90%) a ostatak su proteini (oko 6%) i masti (do 5%). Mrkva ima visoku energetsku vrijednost (41 kcal/100 g svježeg ploda). Narandžasta boja potiče od karotena koji se u našem organizmu pretvara u vitamin A. Iskorištenje karotena zavisi od načina pripreme mrkve. Tako se iz sirove ribane iskoristi 82% karotena, iz sirove svega 2% a kuhane 18%.

Pored toga što je odličan izvor vitamina A i K, sadrži još vlakna, vitamin C i kalij. Iako ima mnogo ugljikohidrata, upravo vlakna ne dopuštaju da taj šećer brzo uđe u krvotok i izazove inzulinski odgovor. Vrijedi pomenuti i vitamine B skupine te mangan.

Djeca često ne vole mrkvu, naročito u periodu odrastanja.

Zato je potrebno naći načine da unesu ovaj vrijedan izvor vitamina A koji štiti naš vid. Osim toga, karoteni su antioksidansi pa se konzumiranjem mrkve smanjuje rizik od srčanog udara te različitih vrsta raka. Prirodni izvori vitamina A naročito su značajni za pušače jer dim cigarete značajno smanjuje količinu vitamina A u organizmu. Vlakna u mrkvi su pektini koji snižavaju razinu kolesterola.

Sad kad sam Vas ubijedila zašto je bitno jesti mrkvu, želim da podijelim recept za izuzetno ukusan džem od mrkve.

Uvijek se trudim da je hrana nutritivno vrijedna ali i ukusna, kako ne bi izostao osjećaj zadovoljstva dok jedemo.

Koristila sam obični džemfiks 3:1. To znači da treba mnogo manje šećera, odnosno 1/3 šećera i 2/3 voća.  Džemfiks je po svom sastavu pektin, složeni polisaharid koji se dodaje kod pripremanja džemova i sličnih proizvoda. Obično se industrijski dobija iz kore jabuke ili agruma. Da bih smanjila udio šećera, odlučila sam koristiti jedan dio meda.

Na kesici je pisalo da treba 1250 g voća. Ja sam uzela oko 600-650 g mrkve. Oprala, očistila i isjekla na veće komade. Stavila sam mrkvu u pretis, napunila vode prema propisu za kuhanje i nakon što je prokuhalo, kuhala sam još punih 7 min. Odmah sam skinula sa ringle (jako bitan faktor, jer ne treba prekuhati), ocijedila i isjeckala štapnim mikserom.

Dodala sam oko 100 g meda koji je mješavina sa cimetom i đumbirom.

Ako nemate ovaj divni med koji proizvodi “Beemed”, možete dodati i obični pa onda po želji još đumbir, cimet, vaniliju a slagala bi se i korica narandže. Cijelo vrijeme šerpa je bila na ringli koja je radila na pola snage.  Probala sam je li ukusno. U toj fazi još je malo korijenast ukus. Počela sam polako dodavati šećer pomiješan sa pola kesice džemfiksa (obavezno izvagajte, ako polovite kesicu). Ako dodate više džemfiksa dobit ćete tvrđu strukturu a to mi nije bilo cilj. Nakon dodatka džemfiksa treba kuhati još oko 3 min. Ja sam probala i dodala sam još malo cimeta.

Sipati u tople tegle i odmah zatvoriti. I to je to. Dobili ste jedan divan, mirisan džem koji je bogat karotenom, vlaknima i vitaminima. Nema dug rok trajanja, pa preporučujem da se kuhaju manje količine. 

Please follow and like us:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *