Hrana kao lijek!

Đumbir

Uvijek nastojim da pišem o onom što je aktuelno i zanimljivo ljudima. Ovih dana na društvenim mrežama kruži jako mnogo recepata kako jesti đumbir i tvrdnje o njegovom pozitivnom djelovanju na zdravlje ljudi.

Đumbir je trajna, gomoljasta biljka koja pripada porodici ljiljana, porijeklom iz Kine. Naraste preko 1 m u visinu i ima kopljasto lišće. Za jelo se koristi gomolj koji je veoma aromatičan i poseban. Ukus je oštar, jak i ugodnog mirisa. Sve osobine potiču od eteričnih ulja i raznih mirisnih smola. Ima dosta visoku cijenu jer je proces zrenja prilično dug i može trajati i do 9 mjeseci.

Korijen đumbira ima energetsku vrijednost od oko 80 kcal, pri čemu je sadržaj proteina 1.82 g, masti 0.75 g i ugljikohidrata 18 g. Od vitamina prisutni su vitamin C i vitamini B kompleksa a posebnost mu daje i prisustvo veće količine minerala, prije svega kalija, bakra, magnezija i mangana. Od biološki aktivnih komponenti, sadrži gingerol, zingeron i shoagol koji su hlapljiva ulja i sušenjem i termičkom obradom prelaze jedan u drugi. Gingeroli imaju analgetska, sedativna, antipiretska i antibakterijska svojstva. Treba napomenuti i prisustvo kurkumina, žutog pigmenta koji se povezuje sa pozitivnim učinkom na sprečavanje nastanka bolesti probavnog trakta. Đumbir ima pozitivno djelovanje na probavu, sprječava jutarnje mučnine u prvim mjesecima trudnoće, smanjuje nadimanje i pospješuje proizvodnju žuči i sline. Smatra se takođe da poboljšava imunološki sistem, smanjuje kronični umor a zbog stimulativnog djelovanja ne bi ga trebalo uzimati naveče, jer može izazvati nesanicu.

Kada se kupuje đumbir, treba obratiti pažnju na nekoliko stvari: uvijek treba dati prednost svježem plodu, koji treba da je gladak i čvrst. Na našem tržištu se obično nalazi zreli đumbir koji je potrebno oguliti dok se mladi plodovi ne gule. Čuva se u frižideru tako što se umota u papir i stavi u plastičnu vrećicu, te se takav može čuvati i do 3 sedmice. Đumbir se može i smrznuti i tada traje do 6 mjeseci. Ukoliko kupujemo suhi đumbir u prahu, potrebno ga je čuvati u dobro zatvorenoj staklenoj posudi, na hladnom. Đumbir je dobar dodatak mnogim jelima, posebno salatama i napitcima od voća. Izbor je dosta veliki a kombinacije nebrojene, tako da svako može pronaći način kako da u svoj redovni jelovnik uvede i upotrebu đumbira.

 

Please follow and like us:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *